У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗМІСТ

стр.

Вступ ........................................................................................

1. Опис існуючого стану АГНКС №2 м. Київ ...............................

1.1. Генеральний план АГНКС .................................................

1.2. Основне і допоміжне технологічне обладнання ....................

1.3. Технологічна схема АГНКС ”Борець” ................................

2. Визначення фізико-хімічних властивостей природного газу.........

3. Розрахунок газопостачання АГНКС...........................................

4. Розрахунок режимів роботи технологічного обладнання АГНКС..

4.1. Визначення імовірносних характеристик АГНКС .................

4.2. Розрахунок об’єму заправки автомобіля ..............................

4.3. Розрахунок компримування газу в умовах АГНКС ..............

4.4. Система охолодження компримованого газу .........................

4.5. Осушка газу на АГНКС ...................................................

5. Основні техніко-економічні показники АГНКС .........................

6. Техніка безпеки та охорона навколищнього середовища .............

6.1. Протипожежні заходи ......................................................

6.2. Вимоги техніки безпеки при виконанні процесу заправки

автомобіля стиснутим природним газом .............................

6.3. Забезпечення безпеки життєдіяльності ..............................

6.4. Заходи по охороні довкілля .............................................

6.5. Розрахунок об’ємів викидів газу в атмосферу ....................

7. Висновки ..............................................................................

8. Список посилань ...................................................................

АНОТАЦІЯ

 

В зв’язку з проблемою підтримання нормального технологічного процессу компримування газу через низкий вхідний тиск, як наслідок низької сплатоспроможності споживачів газу і залежності газопостачання АГНКС від газозбутових підпри-ємств, виникло питання реконструкції АГНКС.

В поданому дипломному проекті розглядається і аналізується можливість реконструкції АГНКС-500, виробництва ПО “Борець”, яка встановлена на південно-західній околиці м. Київ. Вихідними даними є реальні данні експлуатації АГНКС.

В проекті приведений аналіз основних технологічних процесів компримування газу на АГНКС, зроблені основні технологічні розрахунки, розглянуті питання економічної доцільності реконструції і питання техніки безпеки і охорони навколишнього середовища, зроблені висновки і рекомендації.

 

ВСТУП

Останнім часом у багатьох країнах світу велика перевага приділяється пошукам і розвитку альтернативи нафтовому паливу для транспортних засобів. При цьому перевага віддається природньому газу як у країнах з постійним дефіцитом рідкого моторного палива, так і в країнах з достатніми ресурсами нафти. Переведення автотранспорту на газомоторне паливо (при-родний газ) зумовлюється не тільки енергетичними. Але й еколо-гіч-ними факторами.

Створена на території України мережа АГНКС (автомобільних газона-повнюючих компресорних станцій) дозволяє викорастувувати автотранс-порт, який заправляється стиснутим природним газом, не тільки на місь-ких перевезеннях, але і на міжміських.

На сьогоднішній день в системі АТ “Укргазпром” експлуатується 86 АГНКС, які розташовані по всій території України. Діючі АГНКС, загальною потужністю 33750 заправок за добу, можуть забезпечити газовим паливом 67 тисяч автомобілів, що дає змогу замінити 670 тис тон бензину в рік. Проте на сьогоднішній день, через об’єктивні причини, більшість АГНКС мають набагато нижчий відсоток завантаження, відносно проектного рівня. Однією з причин є низький вхідний тиск, як наслідок низької сплатоспроможності споживачів газу і залежності газопостачання АГНКС від газозбутових підпри-ємств, через що на багатьох АГНКС України виникла проблема з підтриманням нормального технологічного процессу компримування газу.

В поданому дипломному проекті пропонується вирішення вищеназванної проблеми для АГНКС №2 м. Києва, виробництва московського заводу “Борець”, шляхом реконструкції, переобладнанням однієї з компресорних установок.

1. ОПИС ІСНУЮЧОГО СТАНУ АГНКС №2 м. Києва

Автомобільна газонаповнююча компресорна станція (АГНКС) призначена для заправки автомобільного транспорту стиснутим природним газом під тиском 20 МПа. Існує декілька типів АГНКС, що експлуатуються на території України. АГНКС №2 м. Києва відноситься до типу АГНКС-500 виробництва ПО “Борець” м. Москва. Потужність АГНКС - 500 заправок на добу, при середній заправці 70 м3.

Розподілення загрузки АГНКС №2 м. Києва за добу складає:

1 зміна - 55 %;

2 зміна - 35 %;

3 зміна - 10 %.

Станція призначена для круглорічної роботи без повних зупинок на ремонт.

Згідно з вимог [1] максимальний тиск газу,що подається на заправку, складає 19,62 МПа ( 200 кгс/см2 ), температура не вище 40 0С.

1.1. Генеральний план АГНКС №2 м. Київ.

Площадка АГНКС №2 м. Києва знаходиться на західній околиці

м. Києва (район - Південна Борщагівка) на відстані 100 м. від Кільцевої дороги.

Рельєф площадки помірний, з перепадом висот до 0.1 м. Станція побу-дована на глиноземному грунті.

Грунтові води зустрічаються на глибинах 25...30 м. і знаходяться в су-глинках. Сезонний підйом грунтових вод не помічений.

Площадка знаходиться в зоні сейсмічної активності 4 бали.

Генеральний план АГНКС виконаний відповідно до технологічної схеми роботи станції, з максимальним використанням території і з мож-ливістю розширення АГНКС, з обов’язковим виконанням діючих сані-тарних і протипожежних норм і правил, норм густини забудови.

Архітектурно-планувальні рішення площадки АГНКС включають в себе (лист 1) :

- зону основних виробничих будівель і споруд;

- зону заправки автомобілів;

- зону допоміжних споруд.

В зоні виробничих будівель і споруд розташовані виробничо-техноло-гічний корпус і технологічні споруди. Виробничо-технологічний корпус

(24х30 м.) вирішений блокуванням в одному об’ємі різних за висотою при-міщень і прилягаючого до них навісу. Будова одноповерхова, другої степені вогнетривкості.

Виробничо-технологічний корпус містить:

- компресорне вітділення:

- блок допоміжних виробничих приміщень;

- навіс над газороздаточними постами.

Компресорне вітділення (лист 3) розмірами в плані 12х30 м. і висотою від низу до несучої конструкції 5,4 м., каркас просторово-зв’язковий. Вітділення обладнане електромеханічною кран-балкою в вибухозахищенному вико-нанні вантажопідіймальністю 1,2 т.

Блок допоміжних виробничих приміщень розмірами в плані 12х30 м. і висотою 3,3 м. Каркас металевий-рамний.

Навіс над газороздаточними постами вирішений в вигляді металевих рам прольотом 6м. з кроком 5,5 м. Висота від низу до несучої конструкції 4,7 м.

В зоні заправки автомобілів встановлено 8 газороздаточних колонок. Місця заправки автомобілів розділені залізобетонними стінками-бар’є-рами, які утворюють заправочні бокси. Рух автомобілів до заправочних боксів і від них здійснюється за односторонньою схемою з врахуванням допустимих радіусів повороту транспортних засобів великого і малого габариту.

Влаштування доріг забезпечує можливість вільної евакуації транспорт-них засобів від заправочних боксів без перетинання вантажопотоків.

Для максимальної організації і забезпечення технологічних, експлуа-таційних і протипожежних вимог на території АГНКС передбачена мережа


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8