У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Дисципліна : Проектування і експлуатація газопроводів

Спеціальність : Газонафтопроводи і газонафтосховища

1. Тема проекту: Аналіз експлуатації газопроводу Анан’їв-Тираспіль-Імаїл на ділянці

Анан’їв-Тираспіль-Тарутине-Орловка

Вступ

Україна залишається головним транзитером російського природного газу до європейських країн. Стратегічне значення української газотранспортної системи зумовлено вигідним географічним розташуванням України між основними газовидобувними регіонами і основними споживачами газу в Європі, розвиненою системою транзитних газопроводів, сполученням цих газопроводів з магістральними газопроводами всіх сусідніх держав, наявністю найбільшого в Європі (після Росії) комплексу підземних газосховищ, а також високим рівнем обслуговування та експлуатації газотранспортної системи.

Транзит газотранспортною системою України в 2001 році збільшився до 123.4 млрд. куб. м. До країн Європи було про транспортовано 104.3 млрд. куб. м, а транзит до південних регіонів Росії та Молдови склав 19.1 млрд. куб. м.

Для збереження конкурентноздатності української газотранспортної системи НАК "Нафтогаз України" розробив і здійснює програму реконструкції компресорних станцій, лінійної частини системи, газорозподільних і газовимірювальних станцій. Поряд з роботами, спрямованими на підвищення технічного рівня та надійності газотранспортної системи, виконуються роботи з її розширення. За останні 10 років побудовано і введено в експлуатацію 5 тис. км магістральних газопроводів та відводів, 9 компресорних цехів.

Для збільшення транзитних можливостей України у напрямку балканських країн та Туреччини створено спільне україно-російсько-турецьке акціонерне товариство "Газтранзит". Введення в експлуатацію газопроводів і компресорних станцій у південному напрямку дасть можливість збільшити подачу природного газу в цьому напрямку на 14-15 млрд. куб. метрів на рік.

1. Характеристика КС і лінійної частини газопроводу.

1.1 Загальні положення

«Магістральний газопровід Анан’їв-Ізмаїл 2 нитка (АІ-2). Перша черга» проходить по території Одеської області України по землях: Анан’ївського, Великомихайлівського, Котовського, Фрунзовського, Тарутинського, Болградського і Ренійського районів.

Основний напрямок траси з півночі на південь паралельно діючому газопроводу Анан’їв-Тираспіль-Ізмаїл.

На ділянці км 7-км 8,82 траса проходить справа по ходу газу від газопроводу АТІ, далі перетинає діючий газопровід і до км 17,24 проходить зліва, де знову перетинає діючий газопровід і переходить на правий бік. На км 20,37 траса знову переходить на лівий бік і проходить зліва до кінця ділянки.

На всій ділянці траса покладена, в основному, у 30-ти метрах від діючого газопроводу.

В адміністративному відношенні траса проходить по території Анан’ївського, Котовського, Фрунзовського і Великомихайлівського районів Одеської області.

Рельєф траси рівнинний, слабко розчленований балками зі струмками, що не пересихають. Абсолютні позначки змінюються від 215 м до 50 м у Б.С.

Абсолютної позначки змінюються від 185 м до 5 м.

Початок траси - КС “Тарутине газопроводу Анан’їв-Тираспіль-Ізмаїл. До км 355/359 траса проходить самостійно, а далі до км 389 паралельно діючому газопроводу Анан’їв-Тираспіль-Ізмаїл, у 30-ти метрах від нього (зліва по ходу газу до км 385,5, де перетинає діючий газопровід, і далі справа по ходу газу).

Найбільш значними водяними перепонами є озеро Ялпуг на км 347,7- км 349,6 і озеро Дервент на км 386,4-км 387,6.

1.1.1 Обґрунтування основних параметрів проектних потужностей на ділянці Анан’їв-Ізмаїл.

Транзитні поставки газу в Туреччину і країни Балканського регіону здійснюються по двох діючих системах газопроводів:

Єлець - Кременчук - Кривий Ріг (ЕККР) , Кременчук – Анан’їв – Чернівці - Богородчани (КАЧБ) і Анан’їв –Тирасполь – Ізмаїл (АТІ); Шебелинка - Дніпропетровськ - Кривий Ріг - Ізмаїл (ШДКРІ).

Пропускна здатність зазначених газопроводів наведена в таблиці 1.1

Таблиця 1.1 - Пропускна здатність існуючих газопроводів .

п/п | Найменування газопроводу | Діаметр, Ду | Проектна пропускна здатність,

млрд м3/рік

Єлець-Кременчук-Кривий Ріг (ділянка Єлець-Кременчук) | 1400 * | 32,0 Кременчук- Анан’їв |

1400 | 30,0

АТІ

(до Тирасполя) | 1200 | 21,0

АТІ

(після Тирасполя) | 1200 | 20,2 **

ШДКРІ

(після Тирасполя) | 800+800 |

7,3

У таблиці 1.2 прийнято, що газопроводи ШДКРІ на ділянці Тирасполь-Орловка до 2010 р. будуть працювати в режимі технічно можливої продуктивності.

Однак, як вказано в вищезазначеній техніко-економічній доповіді, з точки зору забезпечення надійності подачі газу в Туреччину і країни Балканського регіону, доцільно зменшити завантаження газопроводів ШДКРІ, з поступовим їх виведенням їх з транзиту газу за рахунок будівництва газопроводу Анан’їв-Ізмаїл, друга нитка (АІ-2).

Обсяги транзиту російського газу в Туреччину і країни Балканського регіону через ГВС Орловка (за даними ВАТ “Газпром”) наведені нижче.

Таблиця 1.2- Обсяги транзиту російського газу

п/п | Споживачі | 2001 | 2002 | 2003 | 2010

Річний обсяг подачі газу

ч/з ГВС Орловка,

млрд. м3/рік | 28,4 | 28,6 | 28,7 | 30,3

Масксимально-добовий обсяг подачі газу,

млн. м3/добу | 85,0 | 85,6 | 85,9 | 90,5

Слід зазначити, що зважаючи на фактичне відставання в виконанні графіку будівництва, забезпечення транзиту газу у вказаних обсягах в 2001році неможливе. В разі введення проектних потужностей першої черги газопроводу АІ-2 в 2002 році проектні об”єми транзиту 2002-2005 років будуть забезпечені.

На підставі зазначених вище обсягів поставок газу, на підставі зазначених вище міркувань, пророблена схема експортних потоків і розподілу газу на 2001 - 2010 роки. При цьому, відповідно до прийнятої практики, крім зазначених вище транзитних потоків газу, що поставляється Росією через територію України, враховані обсяги газу, що розподіляються між споживачами України і Молдови. Весь зазначений обсяг сживання газу передбачений винятково від газопроводів ШДКРІ.

Розподіл потоків газу на ділянці Анан’їв - Ізмаїл прийнятий виходячи з технічно можливої продуктивності існуючих газопроводів.

У районі КС Анан’їв максимально можливий потік – 87 млн м3/доб або 29 млрд м3/рік - дозволяє нарощувати обсяги подачі газу в напрямку ГВС Орловка без спорудження додаткових потужностей на ділянці Кременчук - Анан’їв.

По газопроводу ШДКРІ враховано те, що в зимовий час на вхід КС Тирасполь-1


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8