У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Нафтогазовидобувне управління "Долинанафтогаз". Загальна характеристика та виробнича структура

Нафтогазовидобувне упоавління (НГВУ) "Долинанафтогаз" розробляє десять нафтових родовищ , розташованих в межах Долинського і Рожнятівського районів Івано-Франківської області . За обсягом видобутку нафти і газу посідає четверте місце серед шести споріднених підприємств ВАТ"Укрнафта". В 1990 р. видобуто 310 тис.тонн нафти і 80 млн. кубометрів газу , реалізовано товарної продукції на суму 104 млн. грн., отримано прибутку 49 млн.грн.,балансова вартість основних фондів на 1.011999р. становила 512,0 млн.грн.

Основний обсяг видобутку нафти і газу припадає на Долинське , Північно-Долинське , Струтинське і Спаське родовища. Експлуатаційний фонд видобувних свердловин складає 392, нагнітальних – 132 . Середня глибина свердловин 2700 м. Розробка родовищ здійснюється з підтриманням пластового тиску (ППТ) шляхом нагнітання води в продуктивні горизонти . Всі основні родовища знаходяться на пізній стадії розробки , для якої характерні високий рівень обводнення продукції (86%) і поступове зниження видобутку нафти і газу . Експлуатація видобувних свердловин проводиться механізованим способом за допомогою глибинних штангових насосів . Свердловини облаштовані потужними верстатами-качалками вантажопідйомністю 10-12 тонн. Необхідно відзначити , що майже все свердловинне обладнання ( труби, штанги, насоси, верстати-качалки) виготовляється на відчизняних заводах. В 80-х роках , з метою збільшення відборів рідини , а одже , і видоьутку нафти , робились спроби застосовувати глибинні електровідцентрові насоси продуктивністю 120-200 кубометрів за добу . Однак із-за шкідливого впливу в рідині газу ці насоси працювали неефективно , а тому від них відмовились. Натомість широко застосовуються високопродуктивні глибинні штангові насоси діаметром 55-93 мм. Збір і транспортування продукції видобувних свердловин здійснюється по герметизованій напірній однотрубній системі. Рідинногазова суміш від свердловин по викидних лініях подається під тиском на груповий нафтозбір , де на автоматизованих устаноках типу "Супутник" проводиться замір дебіту рідини , а на блочних установках УБСН сепарація (відділення) газу . Відсепарований газ по системі промислових газопроводів подається на переробку на Долинський газопереробний завод. Система газозбору забезпечує щорічне споживання газу на 98%. З групових нафтогазозборів вся рідина (нафта і вода) насосами пріодично перекачується на головні споруди дільниці піідготовки нафти . Туди ж після попередньої підготовки транспортується наіфтопроводом Струтин-Долина нафта Струтинського і Спаського родовищ. На термохімічній установці головних споруд здійснюється обезводнення , обезсолювання , очищеня від механічних домішок , та доведення нафти до товарної якості. До 1989 р. вся товарна нафта перекачувалась понафтпроводу (58км) в м.Дрогобич на ВАТ "Нафтопереробний комплекс "Галичина". Варто відзначити, що нафта Долинських родовищ має високу якість . В ній відсутні шкідливі сполуки сірки , вміщує в собі до 12% парафіну і смол . При переробці з неї отримують понад 50 відсотків високоякісних світлих нафтопродуктів, мазут, бітум і парафін. Починаючи з 1998р. майже 80% Долинської нафти транспортується потужними нафтовозами в м.Надвірну на ВАТ " Нафтохімік Прикарпаття". Для цього на головних спорудах побудовано наливну естакаду, потужність якої може забезпечувати поставку в Надвірну всієї Долинської нафти.

Таким чином , нафтогазовидобувне управління тепер має двох споживачів, що вигідно як з економічної точки зору, так і технологічної . По-перше, припинилось монопольне становище як единого споживача ВАТ "НПК "Галичина" , яке інколи не виконувало договірних зобовязань . По-друге , ліквідовано загрозу зриву видобутку нафти при аварійних ситуаціях на нафтопроводі Долина-Дрогобич .

Одним з найбільш ефективних методів підвищення нафтовилучення родовищ є підтримання пластового тиску шляхом заводнення . Для здійснення цього процесу створено цілий комплекс обєктів: водозабори на річках Свча і Чечва , фільтрувальні станції першого і другого підйомів, кущові насосні станції , система низько і високонапірних водоводів . Нагнітання води в продуктивні горизонти проводиться під тиском 16-20 МПа за допомогою кущових насосних , обладнаних електровідцентровими насосами продуктивністю 180 кубометрів за годину. Щорічно в продуктивні пласти закачується майже 3 млн. кубометрів води. На всіх родовищахв системі підтримання пластового тиску викорстовується підтоварна мінералізована пластова вода , яка відділяється від нафти в процесі її підготовки . Це має суттєве значення , бо не допускається забруднення оточуючого середовища. Крім цього підтоварна вода за рахунок вмісту в ній поверхнево активних речовин має кращі , у порівнянні з прісною водою, відмиваючі властивості.

В процесах нафтогазовидобування застосовуеться найновіша на даний час техніка і технологія, що уроеднанні з оптималльною структурою управління забезпечує в умовах ринкової економіки досягнення високих техніко економічних показників.