У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Курсова робота - Пинянське газове родовище
47



Вступ

1. Геолого-промислова характеристика родовища і покладу.

Загальні відомості про родовище (орогідрографія) Склад і фізико-хімічні властивості природного газу. Характеристика газоконденсатних систем

2. Аналіз експлуатації свердловин покладу .

2.1. Характеристика фонду свердловин і поточного стану

їх експлуатації

Конструкція свердловин. Характеристика глибинного та поверхневого обладнання Технологічні режими експлуатації свердловин та основні ускладнення в їх роботі Характеристика методів дослідження свердловин покладу, технологія, техніка та періодичність їх проведення. Обробка результатів дослідження свердловин

3. Проектування дії на привибійну зону пласта

Обґрунтування необхідності дії на привибійну зону пласта Характеристика сучасних методів дії на привибійну зону пласта в вибір раціонального способу для умов покладу Вибір свердловин і встановлення черговості проведення в них запроектованих робіт Технологічні і технічні розрахунки параметрів запроектованих робіт. Вибір робочих матеріалів, реагентів та обладнання Проектування освоєння свердловини Технологія і техніка запроектованого способу дії на привибійну зону пласта. Організація і послідовність виконання робіт на свердловині...... Розрахунок прогнозної технологічної ефективності запроектованого способу дії на привибійну зону пласта

4. Проектування заходів по інтенсифікації винесення рідини з газових
свердловин.

4.1. Аналіз умов експлуатації свердловин покладу і обґрунтування
необхідності застосування методів інтенсифікації винесення з них рідини

Характеристика сучасних методів інтенсифікації роботи обводнених газових свердловин. Вибір раціонального способу для умов покладу Технологічні і технічні розрахунки параметрів запропонованого способу Технологія і техніка запроектованого способу інтенсифікації винесення рідини із свердловини. Технологічна карта. Організація і послідовність виконання запроектованих робіт Розрахунок прогнозної технологічної ефективності запроектованого способу боротьби з ускладненнями в процесі роботи газових свердловин..............................................................

5.Охорона праці та навколишнього середовища.

5.1 Техніка безпеки при експлуатації свердловин, охорона довкілля...........

Висновки

Список використаної літератури

Вступ

В даний час родовища, які розробляються ГПУ "Львівгазвидобування", в більшій частині, знаходяться на кінцевій стадії розробки. Від того як в подальшому буде запроектована їх розробка залежить ефективність вилучення пластової продукції, що в свою чергу зв'язано з прибутком від реалізації продукції.

Від правильно вибраного варіанту розробки залежать вкладення в облаштування родовища, буріння свердловин і інші витрати. А також час окупності цих вкладень та принесення прибутку. Розробка родовища повинна проходити не тільки в залежності від економічного ефекту, але з врахуванням геологічних особливостей продуктивного пласта. Важливим фактором є охорона надр і довкілля при розробці.

Пинянське газове родовище відкрите в 1967р. , а розробляється з 1968 р. згідно з проектом дослідно-промислової експлуатації та доповнень ,а також відповідно до проекту розробки родовища , складеного в 1973 р., та коректив до нього , складеного в 1979 р. Однак окремі об’єкти вступали в розробку на протязі тривалого часу ( до 1979 р.) внаслідок чого ступінь їх відробки вкрай нерівномірний : сумарний відбір газу із них складає від 6,3% ( горизонт НД-5) до 71,9 % ( горизонт НД-9-НД-8) від затверджених запасів , а відбір газу із горизонту НД-6 в 1.7 рази перевищує ці запаси.

1.Геолого-промислова характеристика родовища і покладу.

1.1.Загальні відомості про родовище ( орогідрографія ).

Пинянське газове родовище розміщене на території Самбірського району Львівської області в 15 км на північ від м. Самбір , в оточенні відомих родовищ Залужанського , Садковицького .

В межах родовища находяться села Містковичі , Береги, Лавичі, Пиняни , які зв’язані між собою гравійними і ґрунтовими дорогами.

Через районний центр пролягає шосейна та залізничні дороги Львів-Ужгород.

Поблизу родовища проходить магістральний газопровід Комарно-Самбір-Дроздовичі.

В економічному відношенні даний район належить до категорії сільськогосподарського , де в основному , вирощують пшеницю , ячмінь, льон, цукровий буряк.

Клімат району помірно-континентальний з річною кількістю атмосферних опадів 700-900 мм і середньорічною температурою повітря 7-80С.

Рельєф району родовища злегка горбкуватий з коливанням абсолютних відміток від +270 до + 320 .

Гідрографічна сітка відноситься до басейну річки Дністер, окремі ділянки території родовища дуже заболочені.

В геологічному відношенні Пинянське родовище знаходиться в піднозі Більче-Волинської зони Предкарпатьського прогину, в слузі зі стикування її з внутрішньою зоною.

Детальне і планомірне вивчення геологічної будови району, де безпосередньо знаходиться Пинянська площа , здійснювалося з 1956 року коли тут почалося структурно-пошукове буріння . На протязі 1956-1958років тут було пробурені 9 свердловин , причому при проходженні Стебницького насуву в двох з них (св. 2 і 6 ) спостерігались газо прояви .

В 1956 р. на площі Пиняни були проведені сейсмічні дослідження , по матеріалах яких в період з 1965 по 1970 р.р. тут проводилось пошуково-розвідувальне буріння ( Самбірського НГРЕ) .

У результаті цих робіт на площі були встановлені газові поклади у горизонтах НД-9, НД-8, НД-7, НД-6, НД-5, НД-1 і ВД-14.

Родовище введено в розробку в березні 1968 р. ( горизонти НД-1, НД-8, НД-7, НД-6) на основі затвердженого колишні Мінгазпромом проекту дослідно-промислової експлуатації родовища і доповнення до проекту ДПЕ.

В 1970 р. трестом „Львівнафтогазрозвідка” виконаний підрахунок запасів газу по Пинянському родовищу, які були затверджені Державною комісією запасів (ДКЗ) в об’ємі 14023 млн.м3 (Протокол ДКЗ №6088 від 18.10.1970 р.).

В зв’язку з закінченням строків дослідної експлуатації в 1973р. Стрийським УДТГ був складений проект розробки Пинянського газового родовища (на базі підрахованих по падінню тиску запасів газу) , який охоплював продуктивні горизонти від НД-9 до НД-6 включно. Горизонт НД-5 із-за низької продуктивності розглядувався як об’єкт повернення свердловин із нижніх горизонтів.

В 1978 р. на родовищі почали розроблятися горизонти НД-1 і ВД-14 згідно проекту ДПЕ.

В зв’язку із закінченням терміну дії попереднього проекту розробки горизонтів НД-9-НД-6 , ІФІНГ у 1979 р. склав новий проект розробки Пинянського газового родовища . Показники цього проекту затверджені Укргазпромом ( протокол


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13