У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Загальні відомості про вантажопідіймальні машини. Призначення і класифікація вантажопідіймальних машин. Основні параметри вантажопідіймальних машин. Режими роботи механізмів і кранів

1.1 Загальні відомості про вантажопідіймальні машини. Призначення і класифікація вантажопідіймальних машин

Вантажопідіймальні машини і механізми призначені для переміщення вантажів різного типу і людей в вертикальній і горизонтальній площинах. За характером дії вони відносяться до механізмів періодичної дії, які працюють у повторно - короткотривалому режимі. Основним механізмом будь-якої вантажопідіймальної машини є механізм підйому вантажу (МПВ). В залежності від типу машини в її конструкцію можуть входити механізм переміщення (МПр), механізм повороту (МП), механізм зміни вильоту стріли (МЗВС), механізм переміщення кранового візка (МПКВ), механізм повороту башти (МПБ) або стріли (оголовок) баштових кранів (МПС).

До основних типів вантажопідіймальних машин залежно від призначення, області використання та конструкції відносять: вантажопідіймальні механізми; крани; підйомники; маніпулятори і роботи.

До вантажопідіймальних механізмів відносяться домкрати, рис.1.1,а…в, талі, рис.1.1.г,д, і лебідки, рис.1.1.е.

Домкрати призначені для здійснення одного руху, підйому вантажу, при монтажних і ремонтних роботах. За конструкцією їх поділяють рейкові, рис.1.1,а, гвинтові, рис.1.1,б, гідравлічні, рис.1.1,в, і пневматичні. Талі призначені тільки для підйому і опускання вантажу. За типом привода вони поділяються на талі з ручним приводом, рис.1.1,г, і з машинним, рис.1.1,д. Лебідки, рис.1.1,е, використовують для здійснення одного руху, підйому вантажу або його переміщення в горизонтальній площині.

Крани призначені для здійснення трьох рухів, підйому вантажу і його переміщення в двох напрямах та просторі. Залежно від зони обслуговування і конструкціі вони діляться на дві групи: прольотні, рис.1.2...1.4, і стрілові.

Прольотні крани монтують в приміщеннях і на відкритих площадках і обслуговують вони прямокутну площу прольоту. В залежності від конструкціі прольотні крани діляться на мостові, рис.1.2,а, козлові, рис.1.2,б…д, і мостокабельні, рис.1.2,д – козловий мостокабельний, рис.1.3.

Мостокабельні крани застосовуються для обслуговування великих виробничих площ або будівельних площадок. В цих кранах несучим органом є канат, по якому рухається вантажний візок. Прольоти кранів, як правило, становлять від 150 до 600м. В окремих випадках прольоти можуть перевищувати 1 км. Вантажність цих кранів знаходиться в межах від 1 до 25т. Опорні башти кранів можуть бути стаціонарними, рис.1.3, або пересувними, які переміщаються по підкрановому шляху, рис.1.2,д, рис.1.4. Якщо одна башта

нерухома, а друга рухається по дузі, то такі крани називаються радіальними мостокабельними. На рис.1.3 наведена схема стаціонарного мостокабельного крана.

В останній час широке впровадження одержали мостові крани з жорстким підвісом і керованим захватом, які називаються кранами - маніпуляторами, рис.1.5. Особливістю їх роботи є автоматичне наведення, захоплення та звільнення вантажу без участі людини.

Рисунок 1.4 Схема пересувного мостокабельного крана

Стрілові крани - найпоширеніший вид кранів. У цих кранах вантажозахоплюючий пристрій підвішений до стріли або вантажного візка, який переміщається по стрілі. В залежності від зони обслуговування вони діляться на стаціонарні. і пересувні. В залежності від конструктивних особливостей і області застосування стрілові стаціонарні крани поділяються: поворотні на колоні, рис.1.6; настінні поворотні, рис.1.7, і підвісні поворотні, рис.1.8, вантові, рис.1.9. Вантовий кран - це поворотний кран, стріла якого закріплена шарнірно на вертикальній щоглі і утримується в рівновазі за рахунок канатних відтяжок - вантів.

До стрілових пересувних кранів відносять: настінні неповоротні, рис.1.10, велосипедні, рис.1.11, баштові, рис.1.12, портальні, рис. 1.13. Стрілові настінні пересувні, поворотні і неповоротні, крани з постійним вильотом стріли, які переміщаються по однорельсовому наземному шляху і утримуються верхньою направляючою, називаються велосипедними, рис.1.11.

а) б)

Рисунок 1.8 Стріловий стаціонарний підвісний поворотний кран

Рисунок 1.9 Вантовий кран

Область застосування баштових кранів – житлове і промислове будівництво. Cтріла баштових кранів закріплена в верхній частині вертикальної башти. Баштові крани класифікуються за способом установлення – стаціонарні, самопідйомні, пересувні; за типами стріли – з підйомною, балочною, шарнірно з’єднаною стрілою; за типом башт – з неповоротною баштою, з поворотним оголовком, з поворотною баштою на порталі; за способом зрівноважування – зрівноваження стріли, зрівноваження вантажу, зрівноваження крана; за типом ходового обладнання – рейкові, автомобільні, пневмоколісні, гусеничні та крокуючі.

Область застосування портальних кранів - завантаження і розвантаження насипних і штучних вантажів у морських та річкових портах. Портальні крани рухаються по рельсовому шляху і складаються з портала і поворотної частини з стрілою.

До окремої групи відносять мобільні стрілові крани, які можуть самостійно переміщатись на великі віддалі. До цих кранів відносять автомобільні, рис.1.13, пневмоколісні, рис.1.14, залізничні і гусеничні.

У підйомниках підйомна посудина (кабіна, кліть, скіп) рухається між напрямними рейками або шинами. За конструкцією вони поділяються на клітьові, скіпові і спеціальні.

а) б)

Для забезпечення комплексної механізації і автоматизації виробничих процесів застосовують спеціальні роботи. Загальні види промислового робота і підйомно-транспортного робота в системі підвісного конвеєра 1 для його завантаження і розвантаження, приведені, відповідно, на рис.1.16.а і рис.1.16.б.

1.2 Основні параметри вантажопідіймальних машин

Основні параметри розглянемо на прикладах мостового (рис.1.17,а) і стрілового (рис.1.17,б) кранів.

Рисунок 1.17 Схеми кранів із зазначенням основних параметрів

Основні параметри кранів:

-вантажність - Q,т;

-проліт крана LК,м;

-виліт стріли - L,м;

-висота підйому вантажу - Н,м;

-швидкість підйому вантажу - V1,м/c;

-швидкість переміщення кранового візка або системи рухомих обвідних і направляючих блоків - V2,м/с;

-швидкість пересування крана - V3,м/с;

-кутова швидкість повороту крана - ,с-

-найбільший вантажопідіймальний момент (МВ=GН L – для стрілових кранів, МВ=GН LК/4 – для прольотних);

-маса крана - mk;

-загальна потужність двигунів, кВт;

-режими роботи механізмів;

-продуктивність П, тгод.

Вантажністю називають максимально допустиму (номінальну ) масу, на підіймання і переміщення якої розраховані основні


Сторінки: 1 2 3