У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МЕТОДИКА АНАЛІЗУ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ВИРОБНИЧОЇ ПОТУЖНОСТІ В НГВУ “ДОЛИНАНАФТОГАЗ”

2.1 Суть та економічний зміст виробничої потужності

Основні засоби підприємства створюються вводяться в дію з метою формування його певної виробничої потужності.

За розмірами основних виробничих засобів та рівнем їх використання визначають виробничу потужність підприємства, яка характеризує максимально можливий випуск продукції заданого асортименту і якості або обсяг переробки сировини за зміну, добу, рік у натуральних показниках при повному використанні виробничого устаткування, площ, а також прогресивної техніки, технології, організації виробництва і праці.

Залежно від специфіки виробництва одиниці вимірювання виробничої потужності можуть бути натуральними, умовно – натуральними та вартісними, тобто виробнича потужність розраховується в тих одиницях, в яких планується випуск продукції.

Виробнича потужність класифікується за такими ознаками:

за рівнем розрахунку:

конкретного устаткування або укрупненої групи;

конкретного підрозділу підприємства;

конкретного підприємства в цілому.

за видами:

проектна;

поточна;

резервна;

ефективна;

перспективна.

Проектною є потужність, що визначається в процесі реконструкції (розширення) діючого або будівництва нового підприємства. Вона вважається оптимальною, оскільки склад і структура устаткування відповідають структурі трудомісткості і запроектованої номенклатури продукції.

Поточна виробнича потужність визначається періодично у зв’язку зі зміною умов виробництва або з перевищенням проектних показників. При цьому виробнчу потужність обчислюють на кінець кварталу, місяця.

Резервна виробнича потужність має формуватися і постійно існувати в певних галузях народного господарства: енергетиці, газовій промисловості, на транспорті для покриття так званих пікових навантажень. Під резервною виробничою потужністю нафтогазовидобувних підприємств слід розуміти приріст балансових (промислових) видобувних запасів вуглеводнів, які можна видобути з надр при найповнішому використанні можливостей сучасної техніки і прогресивних систем технології та розробки родовищ.

Ефективна виробнича потужність характеризується тим, що в конкурентних реальних умовах може забезпечити отримання максимального прибутку. Вона менша або дорівнює проектній.

Основними елементами, що визначають величину виробничої потужності підприємства, є:

номенклатура, асортимент та якісні характеристики видобутої продукції;

структура фонду свердловин та його кількість за видами;

час роботи свердловин і їх використання протягом року;

прогресивні техніко – економічні норми продуктивності та використання свердловин, устаткування, видобутку продукції на свердловину, нормативи тривалості виробничого циклу;

геолого – географічні умови експлуатації свердловин та інші.

При визначенні виробничої потужності підприємства враховують фонд діючих і недіючих свердловин через пошкодження, ремонт та модернізацію устаткування; свердловини що знаходяться на консервації та ліквідовані і повинні бути введені в експлуатацію протягом розрахункового періоду; понаднормативне резервне устаткування.

Отже, виробнича потужність має динамічний характер і змінюється відповідно до організаційно – технічного розвитку виробництва. Тому їх характеризують такі показники:

вхідна – потужність на початок розрахункового періоду;

вихідна – потужність на кінець розрахункового періоду;

середньорічна потужність.

Вхідна потужність свідчить про виробничі можливості підприємства на початок планового періоду.

Вихідну потужність визначають як суму вхідної та введеної потужності, за вирахуванням вибулої.

Використовують наступний методичний підхід до розрахунку виробничої потужності підприємства:

Виробничу потужність визначають за всією номенклатурою виготовленої профільної продукції. Для нафтогазовидобутку – середній видобуток природного газу, конденсату та нафти.

Виробнича потужність встановлюється виходячи з потужності провідних цехів основного виробництва з урахуванням заходів щодо ліквідації вузьких місць та можливого внутрішньогосподарського кооперування. Для нафтогазовидобувних підприємств формування потужності інших цехів основного і допоміжного виробництва залежить від потужності цехів видобутку нафти і газу, оскільки саме вони і визначають обсяг видобувних корисних копалин;

У розрахунках виробничої потужності підприємства включають:

усе чинне і не чинне внаслідок несправності, ремонту та модернізації устаткування основних виробничих цехів;

устаткування, що перебуває на складі і має бути введене в експлуатацію в основних цехах протягом розрахункового періоду;

понаднормативне резервне устаткування;

понаднормативне устаткування допоміжних цехів, якщо воно аналогічне технологічному устаткуванню основних цехів.

Виробничу потужність підприємства обчислюють за її технічними або проектними нормами продуктивності устаткування, використання виробничих площ і трудомісткості виробів, нормами виходу продукції з урахуванням застосування прогресивної технології та досконалої організації виробництва. За браком таких норм можна використовувати власні розрахункові технічні норми, які враховують прогресивні досягнення значної кількості (20 – 25%) робітників в однакових професій і ланок виробництва.

Розраховується також технологічна спроможність (потужність) – решта виробничих ланок підприємства.

Такі розрахунки необхідні для виявлення невідповідності між потенційними можливостями з випуску продукції окремих виробничих підрозділів і забезпечення узгодженої технологічної пропорційності між взаємозв’язаними виробничими ланками.