У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Розробка заходів, спрямованих на покращення проплати

за спожитий природний газ

4.1 Вибір та обґрунтування заходів та можливого обсягу їх запровадження

Аналіз заборгованості за спожитий природний газ, рівня оплати за нього різними категоріями споживачів показав, що найбільшими боржниками є населення та бюджет в частині відшкодування Богородчанському УЕГГ наданих ним пільг та житлових субсидій населенню. Отже, резерви підвищення рівня розрахунків за спожитий природний газ необхідно вишукувати саме в цих категоріях споживачів. З цією метою пропонується впровадження таких заходів:

Встановлення побудинкових лічильників газу в будинках, де газ використовується для приготування їжі та підігріву води.

Приведення у відповідність до нормативної чисельності фактичної чисельності контролерів газового господарства.

Опломбування газового крану із застосуванням блокуючого пристрою.

4.1.1 Встановлення по будинкових лічильників газу в будинках, де газ використовується для приготування їжі та підігріву води

В 2006 році в Богородчанському УЕГГ в порядку експерименту встановлено один побудинковий лічильник газу . Лічильник потужністю 6 м3 встановлено на один газовий стояк в 5-поверховому будинку, де експлуатуються газові плити та газові водонагрівачі. За час експлуатації цього лічильника виявлено покращення оплати за спожитий природний газ абонентами, які залучені до цього експерименту. В порівнянні з іншими аналогічними будинками, обладнаними аналогічними газовими приладами, рівень оплати зріс на 20%. Розподіл газу, який облікує лічильник, здійснюється на підставі кількості проживаючих в кожній квартирі. Цим виключаються випадки необгрунтованого нарахування вартості газу. Особливо зручним для споживачів є такі лічильники в період щорічного відключення жителів смт. Богородчани від централізованого гарячого водопостачання. В цьому випадку нарахування вартості газу проводиться не згідно завищених норм споживання, а згідно фактично облікованого спожитого газу.

Нами пропонується встановити 4 побудинкові лічильники газу на 4 стояках 5-поверхового будинку № 87 по вул. Шевченка в смт. Богородчани. Встановлення побудинкових лічильників газу передбачене “Програмою забезпечення житлового фонду Івано-Франківської області лічильниками газу”, тому такі лічильник встановлюються населенню безкоштовно. Умовою встановлення побудинкових лічильників газу за обраною адресою є обов’язкова сплата жильцями цього будинку наявної на момент встановлення лічильників заборгованості за раніше спожитий природний газ.

Захід може бути впроваджений з другого півріччя 2007 року.

4.1.2 Приведення у відповідність до нормативної чисельності фактичної чисельності контролерів газового господарства

Станом на 31 грудня 2006 року фактична чисельність контролерів газового господарства у Богородчанському УЕГГ складає 32 чол. Діючі нормативи для розрахунку нормативної чисельності наступні:

у державному житловому секторі - 6400 абонентів на 1 контролера,

у житловому фонді, де є індивідуальне опалення – 1100 абонентів на 1 контролера,

у житловому фонді, обладнаному лічильниками газу – 500 абонентів на 1 контролера.

Нормативна чисельність контролерів, розрахована на підставі діючих нормативів обслуговування з врахуванням загальної кількості абонентів, кількості абонентів, які використовують газ комплексно та кількості абонентів, яким встановлено лічильники газу станом на 31.12.2006 року становить 44 чол. Економія чисельності по цій категорії працівників складає 12 чол.

В тих населених пунктах, де фактична кількість абонентів на одного контролера відповідає нормі обслуговування, стан із розрахунками за спожитий природний газ є кращий, ніж в населених пунктах, де немає такої відповідності. По таких населених пунктах проплата за 2006 рік є високою і спостерігається хороша динаміка зменшення боргу на 1 абонента (більше, ніж у два рази). Крім цього, по цих пунктах борг на 1 абонента нижчий, ніж у інших на 20-25 %. Контролер має можливість більш тісно співпрацювати із споживачами газу, проводити із ними роз’яснювальну роботу, вишукувати варіанти надання допомоги споживачу (укладення угод на реструктуризацію, надання житлових субсидій, постановка на чергу для встановлення лічильника газу тощо).

Пропонується збільшити чисельність на 12 контролерів газового господарства, перерозподілити дільниці з метою їх зменшення, що дасть можливість знизити заборгованість в середньому на 15% та значно покращити роботу із споживачами газу в питанні своєчасної оплати за нього.

Захід може бути впроваджений з другого півріччя 2007 року.

4.1.3 Опломбування газового крану із застосуванням блокуючого пристрою

В 2005 році в окремих структурних підрозділах ВАТ «Івано-Франківськгаз» (Івано-Франківське УЕГГ) було розпочато роботу по відключенню газопостачання методом опломбування за допомогою блокуючого пристрою. Як показує досвід, така робота дає належний результат: вказаний захід підвищив рівень розрахунків за спожитий природний газ в місті Івано-Франківську та навколишніх селах на 10-15%.

Як показав аналіз, проведений в даній дипломній роботі, заборгованість населення смт. Богородчани, де використовуються газові плити та водонагрівачі становить 107,37 тис. грн., що являється значною сумою, а, отже, потребує знаходження альтернативних варіантів її зниження. Нами пропонується запровадити вказану методику роботи із населенням в умовах роботи Богородчанського УЕГГ. Суть даного заходу полягає у використанні спеціального блокуючого пристрою, який закриває газовий кран на трубі. Цей пристрій опломбовується номерною пломбою і не підлягає зняттю чи розпломбуванню без дозволу УЕГГ, доки споживачем не будуть погашені всі борги.

Даний пристрій може бути встановлений працівниками УЕГГ, які проводять технічне обслуговування газового обладнання згідно «Правил безпеки систем газопостачання України», а тому його встановлення не вимагає значних коштів.

Захід може бути запроваджений у другому півріччі 2007 року.

4.2 Визначення економічної ефективності пропонованих заходів

4.2.1 Розрахунок економічної ефективності від встановлення побудинкових лічильників газу в будинках, де газ використовується для приготування їжі та підігріву води

Вихідні дані для визначення економічної ефективності від впровадження даного заходу подані в таблиці 4.1.

Таблиця 4.1 - Вихідні дані для розрахунку економічної ефективності

Показники | Значення

1. Кількість жильців, які проживають за обраними адресами, чол. | 71

2. Заборгованість абонентів за обраними адресами, грн.


Сторінки: 1 2 3