У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ОХОРОНА НАДР В ПРОЦЕСІ ПРОВЕДЕННЯ РОЗРОБКИ

РОДОВИЩА

Розробка родовищ нафти і газу повинна здійснюватися у відповідності з затвердженими проектними документами (проектами і схемами розробки). При проведенні розробки повинні бути забезпечені:

- застосування найбільш раціональних і ефективних методів видобутку, що передбачають найбільш повне при даних геологічних і техніко-економічних умовах видобутку нафти і газу; недопущення наднормативних утрат цих копалин, а також вибіркової розробки найбільш багатих ділянок, що приводить

до різкої зміни показників розробки і до зниження рівня кондиційності запасів, що залишилися;

- здійснення дорозвідки родовища, перевід усіх розробляючи і додатково підготовлених до розробки запасів у високі категорії;

- проведення обліку стану і рухи запасів;

- недопущення псування запасів розроблювальних і сусідніх родовищ;

- безпечне ведення всіх робіт і охорона навколишнього середовища.

Зазначені вимоги конкретизуються положеннями про порядок уведення родовищ у розробку, консервації і ліквідації свердловин, повернення на інші горизонти; правилами розробки нафтових і газових родовищ; положеннями Держгіртехнагляду. Контроль за виконанням заходів щодо охорони надр здійснюється Держгіртехнаглядом і його органами на місцях.

Практична реалізація вимог охорони надр базується на результатах деталь-ного геолого-промислового аналізу розробки, для виконання якого необхідний визначений обсяг якісної інформації. Тільки на такій основі можливе створення достатньо наближених до реальних умов моделей процесу розробки, що дозволяють виявляти поточне і прогнозувати майбутній стан видобутку запасів з надр.

При розбурюванні родовища повинні бути забезпечені:

- запобігання відкритого фонтанування, грифоноутворення, поглинань промивної рідини, обвалів стінок свердловин і міжпластових перетоків нафти, води і газу в процесі проводки, освоєння і наступної роботи свердловин;

- надійна ізоляція в свердловинах нафтоносних, газоносних і водоносних пластів по всьому розкритому розрізі;

- необхідна герметичність усіх колон труб, спущених у свердловину, і їхнє високоякісне цементування.

Ці вимоги виконуються при дотриманні тих же правил, що і при пошуково розвідувальному бурінні.

Експлуатаційні об'єкти варто розбурювати при умові проведення всіх необхідних заходів для запобігання збитку іншим об'єктам. При. першочерговому освоєнні нижніх пластів повинні бути передбачені заходи, що запобігають нафтові чи газові викиди, відкриті фонтани, а також глинизації верхніх пластів і забезпечення збереження природної їхньої проникності.

При розробці експлуатаційних об'єктів, що складаються з декількох сполучених пластів, можливі міжпластові перетоки нафти, чи газу води. Для запо-бігання цих явищ, що ускладнюють розробку й утрудняють контроль за вироб-ленням окремих пластів, необхідно на як можна більш ранній стадії розробки виявити ділянки злиття пластів – “літологічні вікна”, оцінити можливі масштаби перетікання і установити такі режими розробки суміжних пластів, що виключали б перетоки або зводили їх до мінімуму. Надалі необхідний постійний контроль за зміною пластового тиску, дебітів свердловин, обводнювання їхньої продукції в зоні зв'язку пластів з метою своєчасного встановлення поновлення перетоків і їхньої інтенсивності.

Причиною перетоків можуть бути порушення технічного стану свердловин, тому у всіх свердловинах повинні проводитися ізоляційні роботи відповідно до геолого-технічного наряду. У незакінчених бурінням з технічних причин свердло-винах, у пройденому розрізі яких установлена наявність нафтогазовогоносних пластів, також необхідно зробити ізоляційні роботи з метою запобігання міжпластових перетоків нафти, води і газу.

Іноді в пластах з гарною гідродинамічною характеристикою інтенсивна розробка одних покладів впливає на сусідні поклади, які ще не введені в розробку. При цьому спостерігаються явища зсуву не розроблювальних покладів убік експлуатованих, а іноді і рівчака нафти з одних покладів в інші. Усе це приводить до порушення схоронності покладів і втратам нафти на шляхах міграції. Для запобігання цих небажаних явищ необхідний ретельний облік гідродинамічної обстановки в районі розроблювальних покладів, а в разі потреби варто створювати штучні бар'єри на шляху перетоків відповідним, розміщенням нагнітальних свердловин.

У покладах, розробка яких ведеться при умовах, близьких до граничних значень зміни фізико-хімічних властивостей нафти, газу і пластової води, можуть відбуватися такі явища, як випадання парафіну при зниженні температури пласта від накачування холодної води, випадання солей при взаємодії закачаної і пластової води, бактеріальне зараження покладу й ін. У цих випадках при підготовці до розробки необхідно проаналізувати всі можливі випадки взаємодії природних і агентів, що вводяться знову в поклад, і системи розробки створювати з таким розрахунком, щоб виключити або знизити до безпечного рівня наслідку цих взаємодій.

При розробці покладів нафти і газу в карбонатних відкладеннях варто виявляти визначену обережність при застосуванні такого широко розповсюд-женого методу інтенсифікації припливу, як солянокислотна обробка пласту. Не можна закачувати кислоту, особливо під тиском, у зони, близькі до водонафтового контакту, щоб уникнути утворення шляхів для прискореного підйому підошовних вод і обводнювання свердловин.

У покладах із тріщинуватими колекторами або складними типами комбі-нованих колекторів, організувати систему заводнення, варто враховуючи напря-мок систем тріщин. Не можна направляти потоки закачаної води уздовж систем тріщин. Це може привести до прискореного проходження води від нагнітальних свердловин до видобувного без здійснення корисної роботи з витисненням нафти з блоків матриці породи і до ізоляції нафти в цих блоках.

Вище були розглянуті деякі умови, що вимагають особливої уваги при проектуванні і проведенні розробки.

Крім обліку цих особливих умов в усіх без винятку випадках необхідно дотримуватися загальних правил розробки.

Видобувні і нагнітальні свердловини повинні експлуатуватися на технолог-ічних режимах, затверджених у встановленому порядку. Для контролю за виконанням технологічного режиму при підготовці свердловин до експлуатації необхідно передбачити можливість перевірки параметрів їхньої роботи.

Освоєння і експлуатацію свердловин варто робити при відповідному устаткуванні гирла, що повинне запобігати можливість викиду і відкритого фонтанування нафти і газу (втрат води, що нагнітається,).

Експлуатація дефектних видобувних свердловин з порушеною


Сторінки: 1 2