У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ОХОРОНА НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА ПРИ ЕКСПЛУАТАЦІЇ СВЕРДЛОВИН

Використання пластових вод і процес видобування нафти є одним з найбільш екологічно шкідливих, одним з основних потенційних джерел забруднення довкілля. На його частку припадає 8-10% загального негативного впливу на природу: порушується покрив, забруднюється земля, атмосфера і вода внаслідок витікання нафти у випадку пошкодження трубопроводів і через негерметичність обладнання.

Охорона навколишнього середовища – це система заходів щодо запобігання і усунення забруднень атмосфери, води і земель, тобто природного середовища. Для її вирішення на підприємстві НГВУ «Долинанафтогаз» потрібно:

1. У процесі буріння свердловини надійно ізолювати один від одного продуктивні і непродуктивні пласти, забезпечити герметичність обсадних колон, запобігти можливому відкритому фонтануванню свердловин і обвалів порід?

2. Під час проектування і здійснення розробки родовищ створити умови для вилучення найбільшої кількості вуглеводнів із покладу, отримання інших не менш важливих корисних копалин (сірки, йоду, брому), не допускати вибіркового відбирання нафти з найпродуктивніших ділянок, що призводить до зниження рівня кондиційності залишкових запасів?

3. Під час освоєння, експлуатації і ремонту свердловин вжити заходів щодо запобігання відкритому фонтануванню, проривам нафти і газу в інші пласти, передчасному обводненню свердловин, нанесення шкоди іншим продуктивним пластам?

4. Ліквідувати аварійні свердловини, в яких ремонтні роботи виявилися безрезультатними, і свердловини, які розкрили нафтові пласти, але підлягають ліквідації за технічними принципами, попередньо узгодивши з гірничим технаглядом і виконавши надійну ізоляцію нафтових пластів від інших проникних пластів?

5. Регулярно досліджувати видобувні і нагнітальні свердловини на герметичність обсадних колон і стан затрубного цементного кільця, експлуатацію свердловин здійснювати відповідно до заданого технологічного режиму, забезпечити збереження скелету порід і не допускати конусоутворення газу та підошовної води?

6. Експлуатацію свердловин здійснювати при герметичному обладнанні гирла, що застерігає безконтрольне відбирання, закачування, викидання, відкрите фонтанування, витікання нафти, газу і води?

7. Регулярно здійснювати візуальний огляд стану присвердловинних майданчиків для виявлення витікань нафти, води, появів грифонів? припинити експлуатацію свердловини за наявності грифонів, витікань нафти, негайно виконувати ремонтні роботи?

8. Створити мережу опорних контрольних пунктів (свердловин) для регулярних спостережень за хімічним складом і тиском (рівнем) підземних вод верхніх горизонтів, за складом і забрудненістю ґрунтових і підземних вод?

9. Здійснювати контроль за станом загазованості території родовища, особливо такого, яке залягає неглибоко?

10. Обробляти води, що закачуються у поклад, бактерицидами і антисептиками для придушування сульфато-відновлювальних бактерій, що спричиняють сірководневе зараження нафти і пластової води?

11. Прокладати промислові трубопроводи і комунікації в одному коридорі (траншеї), здійснити внутрішнє антикорозійне покриття трубопроводів, по яких подаються мінералізовані і стічні води на кущові насосні станції?

12. Використовувати лише герметизовану систему збору і підготовки продукції свердловин, безстічні системи каналізації всіх видів нафтопромислових стоків (повне зливових стоків для заводнення пластів, герметизація очисних устатковань, збір зливних, забруднених нафтою в процесі ремонту свердловин та інших стоків у спеціальні каналізаційні колодязі для вивезення їх на очисні споруди нафтозбірних пунктів), безамбарну систему збирання стоків під час ремонту свердловин?

13. Для каналізації і запобігання переміщенню розлитої нафти своєчасно обваловувати групові збірні пункти, кущові насосні станції, створювати санітарно-захисні зони та виконувати заходи щодо захисту населених пунктів у випадку аварії на свердловинах, на нафто- і газопроводах?

14. Через велику розосередженість нафтопромислових об’єктів скорочувати, за можливістю, розміри земельних відводів для промислових споруд, наприклад, групувати свердловини в кущі і використовувати похило-скероване буріння, проводити рекультивацію (відновлення) земель, зайнятих присвердловинними майданчиками і під’їзними дорогами, після ліквідації свердловин, на ділянках тимчасового користування, наприклад, спорудження трубопроводу (родючий грунт знімають, складають і після виконання технологічних робіт знову повертають на попереднє місце)?

15. Застосування системи аварійного захисту, відключення нафтопромислових об’єктів (свердловин, трубопроводів) у разі виникнення аварій.

Пластова вода використовується для витіснення нафти, чим досягається також охорона водойм, флори і фауни, джерел питної води.

Законодавство про надра передбачає обов’язок користувача надр (НГВУ "Долинанафтогаз") забезпечувати охорону всіх об’єктів навколишнього природного середовища.

12 ОХОРОНА НАДР ПРИ ЕКСПЛУАТАЦІЇ СВЕРДЛОВИН

До початку будівництва бурової на відведеному майданчику здійснюється зняття родючого шару землі і складування в кагати. Під час складування необхідно прийняти заходи, які б виключали погіршення його якості (змішування із залягаючи ми породами, забруднення рідинами, хімреагентами та інше), а також попередити розмив і видування кагатного родючого грунту шляхом укріплення поверхні кагатів посівом швидкоростучих трав.

Під’їзні дороги і інженерні комунікації на землях сільськогосподарського призначення або на лісових угіддях повинні прокладатися по найкоротшій відстані з максимальним використанням наявної мережі сполучень (польової, дорожньої чи інженерної).

Уся територія, що відведена на будівництво бурової, повинна бути огороджена водостічними рівчаками, щоб попередити попадання талих і дощових вод на територію бурової і в очисні споруди. Шлам, використаний глинистий розчин і стічні води необхідно захороняти в спеціально відведених місцях або повторно використовуватись (наприклад, стічні води можуть бути використані для закачки у нагнітальні свердловини).

При випробуванні свердловин в обв’язку включають трапну установку для відокремлення багатофазної рідини і газу.

Для збору пластової рідини установлюють спеціальні ємності. При наявності трубопроводів нафту відкачують на збірний пункт.

Після закінчення випробування свердловини на продуктивність і демонтажу обладнання проводять упорядження території. Рідкі відходи (шламова пульпа, відроблений розчин, стічні бурові води), забруднений грунт і сміття повинні вивозитися в спеціальні місця захоронення.

Після проведення технічної рекультивації земля підлягає поверненню постійному землевласнику для використання за призначенням.