У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ОРГАНІЗАЦІЯ І ПОСЛІДОВНІСТЬ ВИКОНАННЯ РЕМОНТНИХ РОБІТ НА СВЕРДЛОВИНІ. ПЛАН ПРОВЕДЕННЯ РОБІТ

Гідропіскоструминна перфорація – основана на використанні кінетичної енергії і абразивності високошвидкісних пісочно-рідинних струменів, які витікають з насадка (сопел) перфоратора.

Технологія проведення гідропіскоструминної перфорації (ГПП) містить такі операції:

глушіння свердловини закачуванням рідини (за наявності розкритих пропластків);

спускання перфоратора на НКТ (бурильних трубах) за допомогою підйомника на задану глибину та прив’язку геофізичними методами місця установки його по пласту-реперу і потовщеній муфті-реперу на НКТ з врахуванням деформації труб при циркуляції рідини;

обв’язку гирла і наземного обладнання;

введення в НКТ опресувальної кулі, опресування системи маніфольдів і НКТ на 1,5 кратний робочий тиск, вимивання опресувальної кулі на поверхню зворотною (по затрубному простору) циркуляцію робочої рідини та оцінку втрат тиску на тертя промиванням свердловини на режимі перфорації;

спускання робочої кулі;

проведення власне перфорації;

підняття перфоратора навище залягаючий інтервал (ці дві останні операції багаторазово повторюються);

вимивання зворотною промивкою робочої кулі та зворотну промивку свердловини від піску;

підняття НКТ з перфоратором, демонтаж обладнання.

Для організації проведення ГПП необхідно:

— провести інструктаж з техніки безпеки осіб які залучені до даного виду робіт;

— забезпечити наявність пожежного та чергового автомобілів;

забезпечити наявність насосного агрегату для гідропіскоструминної

перфорації та допоміжних засобів;

забезпечити наявність необхідних рідин та піску для проведення технологічної операції;—

підготувати майданчик для розміщення спецтехніки.

Обвязка поверхневого обладнання може бути з повторним використанням рідини та піску (закільцьована схема), зі скиданням піску та зі скиданням піску та рідини.

Як робочу рідину використовують технічну воду з ПАР, пластову воду, 5-6% розчин соляної кислоти, дегазовану нафту та інше. Пісок повинен бути (понад 50%) з вмістом переважно кварцу фракції 0.2-2 мм. Гідроперфоратор ПА-6М містить корпус, насадки в тримачах і заглушки, хвостовик-перо з центратором і кульові клапани (опресувальний та робочий).

При ГПП можна створити нормальні (горизонтальні) і похилі (найдоцільніший кут нахилу до осі свердловини 60 грдусів) канали, вертикальні і горизонтальні щілини. Густота перфорації часто дорівнює 1-4 отв/м. Проте цього не достатньо. В шаруватих колекторах доцільно створювати 10-20 нормальних і 6-10 похилих каналів чи 18-20 щілин (довжина кожної по 100 мм) на 1м товщини пласта.

Удосконалення ГПП здійснюється у напрямку використання газорідинно-піскової суміші (зростає довжина каналів в 2-3.5 рази, кислотних розчинів, додавання в рідину полімерів, створювання шлангових та зондових гідромоніторних гідропіскоструминних пристроїв.

На свердловини робочий розчин доставляється в автоцистернах 4ЦР ємністю 9,15 м3 або УР-20 ємністю 17 м3. Для перевезення концентрованих неінгібованих кислот ємності повинні бути гумовані. Для перевезення інгібованих кислот досить покриття цих ємностей хімічно стійкими емалями. На свердловинах часто використовують пересувні ємності (на салазках) об’ємом 14 м3, які у зимових умовах роботи обладнують змійовиком для обігрівання розчинів парою. Для перекачування кислот використовуються тільки спеціальні кислототривкі відцентрові насоси з подаванням від 7 до 90 м3/год і напори від 8 до 30 м.

Для закачування інгібованих розчинів кислоти в пласт використовується, наприклад, спеціальний насосний агрегат на автомобільному шасі - «Азінмаш -30 А» з прогумованою цистерною, яка складається з двох відсіків ємністю 2,7 м3 і 5,3 м3, а також з додатковою ємністю на причепі з двома відсіками по 3 м3 кожний. Агрегат має основний триплунжерний горизонтальний насос високого тиску 2НК500 одинарної дії для закачування кислоти у свердловину. Насос має привід через спеціальну коробку від основного двигуна автомобіля потужністю 132 кВт. Конструкція силового насоса передбачає змінні плунжери діаметром 110 і 90 мм. Насоси забезпечують подавання від 1,03 до 12,2 л/с і тиск від 7,6 до 50 МПа в залежності від частоти обертання вала (5 швидкостей від 25,7 до 204 у хв-1).

Поряд з цим основним агрегатом в процесі кислотних оброблень свердловини використовують цементувальні агрегати ЦА-320М, а також насосний агрегат для гідророзриву АН-700.

Для запобігання швидкого зношування агрегатів під час прокачування навіть інгібованого розчину кислоти необхідним є обов’язкове їх промивання водою безпосередньо після завершення робіт. У промивну воду бажано додавати тринатрійфосфат у кількості 0,3-0,5для кращої нейтралізації залишків кислоти. Силовий насос агрегату «Азінмаш-30А» може забирати рідину не тільки з ємностей, встановлених на платформі агрегату, але і за допомогою гумових шлангів відкачувати її з ємностей на автопричепі і з пересувних ємностей.

В процесі оброблень використовується додатково цементувальний агрегат ЦА-320М в якості підпорного насоса, що подає рідину на приймання силового насоса агрегату «Азінмаш–30А». Крім того, агрегат ЦА-320М з допоміжним ротаційним насосом низького тиску і двома ємностями на платформі дає змогу перемішувати розчини кислоти під час введення в них різних реагентів, а також за необхідності перекачування розчинів з одних ємностей в інші.

Ротаційний насос використовують також для приготування нафтокислотних емульсій для закачування в поглинаючі інтервали з метою розширення охоплення обробленням великої товщини пласта. Для створення вищих швидкостей закачування, якщо подавання одного агрегату для даного тиску виявляється недостатнім, використовують два і більше паралельно працюючі агрегати. Гирло свердловини в процесі оброблення під тиском обладнується спеціальною головкою, розрахованою на високі тиски, зі швидкоз’ємними з’єднинами. Головка свердловини з обов’язковим зворотним клапаном і засувкою високого тиску з’єднується з викидом насосного агрегату міцними металевими трубами. Переважно в цих випадках використовується устаткування для гідравлічного розриву пласта або піскоструминної перфорації.