У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Обладнання розкрійного цеху

Основними технологічними операціями розкрійного цеху є:

настилання;

образка країв полотен;

розсікання настилів на частини;

вирізання деталей;

комплектування нумерація крою;

транспортування у швейні цехи.

Матеріал розсікають і настилають на настил очних столах, розміром 700 х 18000 і 700 х 920 мм. Стіл складається із збірних тканин металічні станини, на яких прикріплена кришка, виготовлена з фанери, дерева покрита епоксидною смолою, оргсклом і т.д. по краям кришки прикріплені дві рулетки на кришці стола закріплено механізовану лінійку для затискання настилу. На передньому кінці стола закріплюють машину для затискання і обрізування настилу, наприклад, машина КА-2. Під кришкою стола розміщують блок ящиків для збереження документів, інструментів, стелажі для лекал і трафаретів.

Над столом по трубчатим рейсам пересувається теліжка для збору подачі крою стрічковим розкрійним машинам.

Настилання в більшості випадків проводять вручну, дотримуючись технічних умов на настилання і розкрій.

На деяких підприємствах для механізації процесу настилання використовують настил очні машини, які рухаються вздовж стола, пристрій для вирівнювання полотна по краю. Однак вони досконалі і забезпечують повністю вирівнювання полотен, а також укладання полотен матеріалів з рисунком.

Настилання виконують трьома способами:

послідовний;

паралельний;

послідовно-паралельний.

При послідовному способі: настилають полотна до заданої висоти одного вибраного настилу. Потім виконують настилання другого настилу так до кінця розрахунку.

При паралельному способі: настилання виконується одночасно на всі розраховані настили.

При послідовно-паралельному способі: настилання проводять на двох або більше столах двома бригадами при цьому скорочуються цикл робіт і добиваються найшвидшого оптимального варіанту.

В швейній промисловості також використовують механізовані розкрійні столи з пересувними кришками 1 і 2 (мал. 6.13).

Крім настил очних столів в промисловості використовують механізовані настилочні столи з накопичених тканин.

Мех. настилочний стіл забезпечує зберігання і подачу рулонної тканини для настилання, розкрою, а також подачу розрізних частин настилу на стелажах.

Розкрій машини з прямим вертикальним ножем.

Машина CS-529 “Угорщина”.

Призначена для розсікання настилів висотою до 13 см., машина з прямим вертикальним ножем. Електродвигун вмонтований на стійці, яка прикріплена до платформи. Рух від електродвигуна через кривошинно-шатунний механізм перетворюється в поступальний рух ножа машина переміщається на чотирьох рамках, які прикріплені знизу платформи. Пересувається машина за допомогою рукоятки згідно техніки безпеки перед ножем влаштована лапка і стержень, які охороняють руки працюючого від порізів, лапка притискає верхнє полотнище до настилу, чим забезпечує безпечні умови розкрою. По обидва боки від ножа розміщені шліфувальні бруски, які автоматично заточують ніж.

В машинах CS-529 і CS-530 вмонтована фитільна центральна змазка криво шинно-латунного механізму.

Машина з дисковим ножем ЄЗДМ-3

Пересувна машина з дисковим ножем марки ЄЗДМ-3 (мал.. 6.24) призначена для розрізання низьких настилів висотою до 40 мм. до прямій лінії і для вирізання деталей, які мають невелику кривизну. Робочим органом машини є дисковий ніж 1 діаметром 120 мм і товщиною 1,5 мм. він встановлений в широкій стійці. Тому розрізання настилу по траєкторії з невеликим радіусом закруглення неможливе. Так як виникне зміщення сусідніх ділянок настилів. Місце застосування машини ЄЗДМ-3 менше, ніж машини ЄЗМ-2.

Диск 1 отримує рух від трьохфазного електродвигуна 4 з потужністю 220 Вт (напругою 220/380 В) через конічні шестерні 9 і 11з передатковим відношенням і=1:1. електродвигун встановлений зверху на стійці 3 машини. Стійка має форму диска значно більшого діаметру, ніж дисковий ніж. Нижня частина стійки гвинтами і контрольними шпильками закріплена на платформі 10.

Платформа оснащена козирком 12 і знизу має чотири ролика для легкості пересування машини. Крім дискового ножа на платформі встановлено нерухомий призматичний ніж, який прижимається під дією пружини до ріжучого кружка дискового ножа. На нижньому кінці валу електродвигуна встановлена конічна шестерня. Її зуби входять в щеплення зубчастого конічного колеса, запресованого на шариковий підшипник. Встановлений на пальці стійки. Конічна шестерня і колесо закрите ковпачком, прикріпленим до стійки. Для забезпечення безперебійної змазки конічної шестерні і колеса в ковпачок накладають солідол. Для уникнення витікання масла в стійці машини поміщають фетрове кільце, а між застереженим ковпачком і стійкою кладуть картону прокладку.

Машина ЄЗМ-3.

З вертикальним ножем призначена для розкрою настилу матеріалу висотою 100 мм.

На стійці 7 (мал. 158) закріплений електродвигун 4, для включення якого служить тумблер 6. стійка 7 прикріплена до платформи 8, з нею шарнірно-закріплений козирок 1, призначений для підводу машини під настил. Перед ножем 2 утримується лапка 3, для застереження руки працюючого від порізів і уникнення зсуву верхнього полотна настилу. По лініям малюнку розкладка лекал ніж 2 рухається до переміщення машини вручну за допомогою рукоятки 5. Платформа 8 машини утримується на чотирьох бочкоподібних роликах, які поліпшують маневреність машини на плоскості розкрійного стола. Ніж 3 заточують вручну шліфувальним каменем після виводу машини з-під стола.