У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

Реферат

Виготовлення виливків відцентровим литвом 

Сутність методу полягає в тому, що рідкий метал заливають в ливарну форму, що обертається із визначеною швидкістю протягом усього часу кристалізації металу виливка. При цьому метал відцентровою силою притискається до стінок форми, що забезпечує одержання щільних, із підвищеною міцністю виливків, тому що гази і шлак, що мають меншу щільність, в результаті сепарації витискаються у внутрішні порожнини виливка і потім їх видаляють при механічній обробці.

Вісь обертання форми може бути горизонтальною, вертикальною і похилою. Якщо діаметр виливка значно менше її довжини (труби, гільзи, втулки), то вісь обертання форми розміщають горизонтально (рис. 1 а). Якщо ж діаметр виливка більше, ніж її висота (колеса, шківи, шестірні), то вісь обертання розташовують вертикально (рис. 1 б). В обох випадках вісь виливка збігається з осою обертання форми і внутрішньої порожнини утворюється без стрижнів, а товщина стінки виливка визначається кількістю металу, що заливається. Цей спосіб використовують при виготовленні виливків, що мають форму тіла обертання. При виготовленні дрібних фасонних виливків вісь обертання форми може не збігатися з віссю виливка. У цьому випадку внутрішні порожнини утворять за допомогою стрижнів, а метал заливають у центральний загальний ливник, із якого по радіально розташованих живильниках він потрапляє в порожнину форми (рис. 1 в).  

Рис. Схеми відцентрового литва  

Використання високопродуктивних відцентрових установок, відсутність стрижнів і робіт, зв'язаних із їхнім виробництвом, набагато підвищує продуктивність праці, а відсутність ливникової системи і прибутків значно заощаджує метал.

Відцентрове литво застосовують у масовому, серійному й одиничному виробництві виливків із різних сплавів. Цим способом відливають труби, втулки циліндрів, гільзи автотракторних двигунів, заготовки поршневих кілець, шестерні, шківи, гарматні стволи, а також одержують двошарові (біметалічні) виливки, по черзі заливаючи форму різними сплавами.

Відцентровий спосіб одержання литих чавунних труб є найпоширенішим.

На рис.9г приведена схема відцентрової машини. Металева форма 3 обертається електродвигуном 7 і прохолоджується водою. Форма встановлена на рельсовому візку з ухилом 2 .5". Рідкий чавун із ковша 5 по нерухомому жолобі 4 потрапляє у форму. Форма, крім обертання, у міру заповнення металом переміщається вліво. У крайньому лівому положенні форма продовжує обертатися до повної кристалізації металу. Потім форма повертається у вихідне положення вправо, а труба разом із стрижнем 2 (утворюючий розтруб труби) віддалиться з форми кліщами вліво.

У труболиварних цехах успішно експлуатують лінії відцентрового литва чавунних труб діаметром 80 .125, 100 .150 і 200 .300 мм з автоматичними установками для виготовлення стрижнів розтруба. Поверхня труб при цьому утворюється вибіленою, і виникають значні внутрішні напруги. Тому після видалення з форми труби відпалюють при температурі 850 .920 °С.