У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





“Силуети та лінії в одязі”

Ключові слова: лінії - декоративні, конструк-тивні, конструктивно-декоративні, силуетні; силует - вільний, напівприталений, приталений, прямий.

Вимоги до знань та вмінь з теми

Необхідно знати:

- визначення поняття «силует», його види і характеристику;

- види ліній, їхню характе-ристику та призначення;

- властивості ліній в одязі.

Необхідно вміти:

- визначати силует і порівню-вати його а геометричними фігурами;

- визначати вид ліній, їхнє значення та властивості в моделі,

- поєднувати різні види ліній в одній моделі.

Силует - це площинно-зорове сприйняття об'ємних форм одягу, чітко обмежених контурами, є основним фактором у виборі модної форми. Силует одягу характеризується приляганням виробу до статури по лінії грудей, стегон, кроєм рукава, висотою і шириною плечей, довжиною виробу та його шириною внизу.

Розвиток і удосконалення різновидів одягу постійно вносять корективи в його силуетні форми. Первісна форма силуету була надзвичайно примітивною, так як одяг був не-кроєний і нешитий, а складався з листя та кори дерев, шкіри тварин, пір'я птахів тощо. З розвитком цивілізації змінювався і вдосконалювався одяг, а з ним і силует. Сучасний силует одягу простий, зручний, компактний, багатофункціональний.

Розрізняють два види силуету: скульптурний і декоративний. Одяг скульптурного силуету повторює форму людського тіла, а декоративного - відступає від природних форм статури, часто замасковує їх. Для точнішої харак-теристики силуету використовують геометричні фігури. Так, силует, побудований паралельними лініями, нагадує прямокутник або квадрат має назву прямого. Одяг прямого силуету може мати як чітко виражену форму, коли виділяються площини переду, спинки, боків, так і невизначену м'яку форму.

Якщо основні лінії розходяться внизу, силует нагадує трапецію. Силует може мати вигляд трикутника, овалу або складних фігур. За щільністю прилягання одягу до статури розрізняють три основні силуети: приталений, напівприталений, вільний (прямий, трапеція).

Приталений силует характеризується тонкою талією, широкими або акцентованими плечима і розширеною спід-ницею.

Одяг напівприталеного силуету плавно розміщується вздовж статури з незначним розширенням до низу.

За вільним силуетом створюється одяг прямих або розширених до низу форм.

Кожний з цих силуетів може мати різні варіанти. Силует одягу утворюється силуетними, тобто кон-турними лініями.

Силуетні лінії визначають рамку виробу, в межах якої розробляється фасон і форма одягу. Внутрішня форма одягу створюється за допомогою конструктивних, конструктивно-декоративних та декоративних ліній.

Конструктивні лінії утворюють основу композиції моделі. Вони позначають контури форми виробу та лінії з'єднання деталей. Це лінії плечових і бокових швів, шви верхньої частини переду і спідниці, шви пройми, нижні шви рукавів, шви на лінії талії, виточки: нагрудної, ліктевої, талієвої. За допомогою цих ліній ^створюється об'ємна форма виробу і правильна посадка його на статурі. Конструктивні лінії малопомітні в моделі, й вони сприймаються як законо-мірність у побудові основи форми.

Конструктивні лінії можуть мати подвійне навантаження: створюють форму одягу і одночасно збагачують її, тобто прикрашають. Такі лінії називають конструктивно-декора-тивними. Це лінії рельєфів, підрізів, пройми, підкреслені оздоблювальною строчкою, оформлені кантом, нагрудна виточка, переміщена у м'яку складку від плеча, верхній шов рукава, оформлений декоративною строчкою тощо.

Декоративні піни - це лінії, що використовуються під час розробки фасону. До них належать лінії, які утворюються оздобленням різних видів: мереживом, вишивкою, бейкою, защи-пами, складками, зборка-ми. Декоративними можна вважати і контурні лінії деталей коміра, манжет, кишень, поясів. Іноді в одній моделі застосовують конструктивні й декоратив-ні лінії, що мають між собою пов'язуватися і доповнювати одна одну.

У разі поєднання декоративні лінії розглядаються як провідні, отже, підпорядковують собі конструктивні.

В основі композиції завжди лежить яка-небудь одна лінія, з якою пов'язуються всі інші. Часто у вирішенні композиції вихідним моментом є лінія орловими або лінія грудей, лінія талії, стегон, низу, тобто лінії, які визначають природні точки статури. У сучасному одязі лінію горловини оформлюють у вигляді каре, овалу, човника, трапеції тощо, а лінію плечей, грудей, стегон зазвичай проектують на природному місці, підкреслюючи бантом, поясом, кокеткою тощо. Лінія талії також може бути на природному місці, іноді вище або нижче його, а лінія низу, залежно від моделі, -прямою, кривою, зигзагоподібною.

Лінії мають і естетичне значення. Вони можуть бути пря-мими, горизонтальними, вертикальними, плавними, діаго-нальними.

Вертикальні лінії підкреслюють строгість, лаконічність, зорово видовжують статуру.

Горизонтальні лінії означають стійкість, статичність моделі, зорово зменшують статуру, розширюють в області грудей (кокетки, підрізи зі зборками на лінії стегон).

Діагональні лінії - визначають рух, динаміку та застосо-вуються у м'яких драпуваннях деталей одягу.

Плавні лінії характеризуються м'якістю. Ці лінії викорис-товуються у вигляді круглих кокеток, басок, плавних рельєфів.

Моделюючи сукню або інший одяг, необхідно пам'ятати, що надмірне використання різних ліній може порушити цілісність композиції, гармонію його частин. Виразність і ціліс-ність форми одягу досягаються лише тоді, коли додержують-ся чіткості силуету, точності пропорційного поділу статури, ритмічності деталей тощо.

Відповідно до зміни напрямів моди відбувається й зміна силуету. Отже, як і мода, силует мінливий.

Під час вибору силуету, ліній можуть виникати дефекти:

- силует моделі не відповідає заданому типу статури, призначенню, тканині;

- перевантаження моделі однорідними або різними лініями;

- лінії в моделі не узгоджуються між собою і формою загалом.

Через це під час моделювання одягу необхідно:

- силует та лінії одягу добирати відповідно до призна-чення моделі, типу статури, виду тканини, оздоблення, та напряму моди;

- лінії в одязі узгоджувати між собою і формою одягу;

- не перевантажувати модель однорідними або різними за характером і властивостями лініями.

І рівень II рівень III рівень

Складності складності складності