У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Рекомендації щодо вибору хутряних виробів

Сучасні хутряні вироби відрізняються достатньо чіткою та виразною формою, відповідністю направленню моді і цілком задовольняють естетичні смаки споживачів. В них обов'язково підкреслюється природна краса хутра. Але для покупця постає проблема як правильно вибрати хутряний виріб.

Визначення маси виробу :

В першу чергу треба визначити масу виробу: високоякісно оброблене хутро майже невагоме. Після цього треба стрянухти виріб: якщо хутро добре оброблено, ніякого звуку споживач не почує, в іншому випадку – хутро буде хрустіти – це наслідок недоброякісного вичинювання, мездра пересушена, неякісно оброблена.

Внаслідок цього хутро при експлуатації буде сипатися, буде ламатися мездра, по швам та біля швів, по всьому виробу з'являтимуться пошкодження, розриви, дири.

Огляд волосяного покрову :

Наступним кроком є огляд волосяного покрову хутра.

Саме хутро має бути шовковисте, м'яке, живе. Воно повинно сяяти і бути густим. Тобто хутро повинно бути здоровим.

Ще одним з самих важливих властивостей хутра є щільність волосу. Під час експлуатації хутро піддається постійному тертю і тому дуже важливо, щоб волосяний покрив виробу прослужив максимально довгий час.

Цю щільність можна штучно зменшити чи збільшити.

Зменшується вона від неправильного зберігання в теплому та вологому приміщенні, від неправильної переробки, вичинювання хутра, фарбування. Так, пофарбоване хутро зношується приблизно на 10-20% інтенсивніше, ніж нефарбоване: це пов'язано з тим, що при пофарбуванні волосся стає більш жорстким, втрачає пружність та швидше ламається при експлуатації виробу, хутра отримані в період ліньки, завжди мають нещільне волосся.

Щільність волосу з достовірністю можливо визначити лише в злегка зволоженому хутрі.

В сухій шкурі луковиця уражена в волосяній сумці сильніше ніж у вологій. Таке хутро, при купівлі його у виробі, нещільності волосу не виявляють одразу, але в сиру погоду під час експлуатації волосся починає вилізати. Тому обов'язково слід випробувати хутро на щільність-потягнути волосяний покрив виробу. Руками і переконатися, чи міцно воно сидить в міздрі, чи від локального натягу ламається та випадає.

Визначення зносостійкості :

При купівлі хутряного виробу необхідно взнати, як довго воно зможе радувати око та зігрівати тепло.

Існують певні стандарти зношуваності для різних видів хутра:

Песець, лисиця – до 2,5 років;

Лисиця – від 3,5 до 5 років;

Ондатра – до 4,5 років;

Видра – до 17 років;

Шиншила – дуже тендітне і крихке хутро – до 1 року.

При огляді хутра треба звернути увагу на повноту опушення хутра, на кількісне співвідношення ості – довге, направляюче, яскравіше, пофарбоване волосся, і пуху – більш коротке, густо розміщене, м'яке, ніжніше на дотик волосся.

Хутро повинне бути з густою, міцною, високою і рівномірною остю, з густим пухом, в співвідношенні не менше 70 -80% ості і 30-20% пуху. Ще одна характеристика, що ціниться в хутрі, це – блиск. Природний блиск виявляється в повній мірі, тоді, коли волосся добре очищено від жиру, пилу і сухе на дотик.

Виявлення якості мездри:

Наступним етапом вибору хутряних виробів є виявлення якості мездри. Для цього потрібно вивернути хутро і старанно вивчити мездру ( зворотний бік хутра).

По-перше, потрібно спробувати її на еластичність і "розрив". При цьому треба знати: якщо шкура професійно і якісно оброблена, то за еластичністю вона нагадує шкіру людини. Після зжаття мездри, якщо вона еластична на її поверхні не лишається великих вм'ятин, вона добре розтягується та зжимається. Від якості мездри залежить строк служби хутряного виробу.

Хутро зі слабкою мездрою швидко рветься, в той час як хутро з щільною мездрою може служити десятки років. Так як при експлуатації хутряний виріб підлягає натягу за різними направленнями, то міцність мездри на розрив і визначає строк експлуатації виробу.

По-друге треба подивитися як складений виріб із шкурок та яких розмірів. Ціняться хутряні вироби з суцільних шматків. Якщо виріб складений зі шматочків, особливу увагу слід звернути на технологію зборки, пошиття виробу, а саме на якість нитки: вона повинна бути міцною, симетричною, і на наявність кріплення в кінці, строчок, кінці ниток не повинні розв'язуватися, шви розповзатися.

Вибір виробу за довжиною волосу та кольором :

Одяг з довговолосих видів хутра рекомендується тільки високим людям.

При підборі ансамблю (пальто і головний убір) рекомендується вибирати хутрові шкурки старанно за кольором і видом, щоб не порушити гармонію його окремих елементів. Шкурки, використані для різних частин ансамблю, за цінністю повинні відповідати одна одній.

Ціна хутряних виробів залежить від сорту, кольору, кряжу хутряного напівфабрикату, а також його розміру.

При виборі хутряного пальто слід звернути увагу на свободу рухів рук. При недостатньо вільному русі рук шви чи хутро в області пройм при експлуатації можуть бути пошкоджені.

Вироби з шкурок з волосяним покровом середньої висоти можуть бути рекомендовані широкому колу споживачів.

Зберігання хутряних виробів:

Хутряні вироби доцільно зберігати при знижених температурах, тому рекомендується їх здавати на літнє зберігання в спеціальні холодильники, де в камерах температура 4-7 С°.

Зберігають хутряні вироби в упакованому вигляді. Пальто, жакети, піджаки рекомендується зберігати в темних чохлах і обов‘язково в підвішеному стані.