У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





1

Реферат

Історія створення спортивного одягу.

На початку 80-х в Британії почалася нова гра - навколофутбол, де право "грати білими" футбольні хулігани залишили за собою. Щоб не бути вичисленими і пов'язаними, доводилося міняти тактику і зовнішній вигляд. Масові безлади на стадіонах змінилися зіткненнями на прилеглих територіях, а в зовнішньому вигляді найочевиднішою відповіддю на репресії поліції, була відмова від всього, що могло говорити про приналежність до якого-небудь клубу і до футбольних уболівальників взагалі, таким чином, носіння всякої клубної атрибутики відкидається раз і назавжди.
Приходить новий стиль footie casual або terrace casual. Модний посил першим кешлз дали зірки тенісу і гольфу. На хлопцях замигтіли речі нових для Британії лейблів, таких як Sergio Tacchini, Cerrutti, Ellesse, Fila, Diadora, Kappa, Lacoste і Adidas, а так само одяг для гольфу від Lyle & Scott, светри з орнаментом у вигляді ромбів від Pringle. На зорі руху casuals домінував достатньо дорогий спортивний стиль, метою якого було "не змішатися з натовпом, але сіяти розбрат і сум'яття". Не готових до такого повороту подій полісів і обивателів, цей стиль повинен був збивати з пантелику своєю розкішшю і абсолютною недоречністю, надаючи повну свободу для створення безладів з мінімальним ризиком бути пов'язаним. У той час британські клуби задавали тон в Європейському футболі, і бутіки Італії і Франції стали місцями паломництва хулз з альбіона, а пізніше торгові крапки стали відкриватися і в Британії. Трибуни стадіонів перетворилися на подібність подіумів.

Мода ставала важливою частиною культури кешлс, міняючись з космічною швидкістю. Втім, тут було і раціональне зерно. Не встигали владі звикнути до одного зовнішнього вигляду кешлз, як їх зовнішність мінялася до невпізнання, проводячи, інший раз, на світло декілька безглузді і смішні форми.

Одяг спортивного стилю відразу ж знайшов гарячих прихильників серед молоді, але потім незабаром перекочував у гардероб дорослих людей,

які оцінили його зручність, практичність і те, що він допомагав виглядати молодшими.

Здавалося б, нарешті знайдений оптимальний варіант, що влаштовує всіх і найбільш точно відповідає твердим реаліям нашого напруженого життя. Але... мода перестала б бути модою, запропонувавши щось стабільне, придатне на все часи. Всяке нововведення спочатку злегка шокує нас своєю несподіванкою, а потім ми починаємо думати, що тільки такий одяг гарний, зручний, розумний, практичний й що тільки так ми тепер і будемо одягатися. Потім мода міняється, і все повторюється спочатку.

Отож, через деякий час з'ясувалося, що затишний, спокійний, демократичний спортивний стиль дивно одноманітний за настроєм. Адже одяг не просте сполучення форм, ліній, складок, ґудзиків, кишень і т.п.. У ньому завжди є присутнім якийсь настрій. Він буває серйозним і кокетуючим, нудним і веселим, суворим і недбалим. Фасон, деталі, колір і малюнок тканини - це те, із чого складається настрій. Наприклад, легкі оборки, волани, мереживо, особливо в ніжних світлих тонах, створюють чистий, поетичний образ, а класична біла блузка із глухою застібкою, доповнена краваткою або маленьким чорним бантиком, створює відчуття суворості.

У розвитку моди, тим більше в останні десять років, такі поняття, як образ, настрій, стиль, стали відігравати набагато більшу роль, ніж раніше. Звичні характеристики моди - довжина одягу, форма коміра або покрій рукавів - важливі лише остільки, оскільки з їхньою допомогою створюється якийсь образ. Якщо образу немає, одяг нудний, невиразний.

Одягу спортивного стилю властива деяка схематичність, певна заданість рішень - відома система оформлення застібки, кишень, характерний покрій, фурнітура (блискавки, кнопки й т.п. ), рядок, що закріплює краї деталей, тобто деяка обмеженість у використанні тканин і декоративних прийомів, що призводить до одноманітності.

Природно, виникла потреба в нових образах. Разом з тим із практичної точки зору спортивний стиль був дуже гарний і тому вплинув на подальший розвиток моди. Характерні для нього прийоми крою, вільні форми, чітка технологія, кишені, блискавки й кнопки, оздоблювальний рядок стали широко застосовуватися навіть у традиційних класичних речах, аж до ошатних, вечірніх платтів. Люди настільки звикли до зручності й свободи поводженням з одягом, що тепер відома французька приказка "Щоб бути гарним, треба страждати" викликає в нас посмішку.