У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

Форми озеленення

План

1.Вступ

2.Клумба

3.Рабатка

4.Бордюр

5.Солітер

6.Групові посадки

7.Міксбордер

8. Партер

9. Масив

10.Рокарій (кам'янистий сад)

11.Вазон, контейнер

12.Вертикальний квітник: пергола, трельяж, альтанка

Вступ

Джерела оформлення квітами будинків, парків, площ восходят до глибокої стародавності. Відомо, що за 6 тис. років до н.е. ними вже прикрашали палаци і храми. У ХХ столітті до н.е. в Уре були розбиті перші штучні сади. Квітами прикрашають сквери, парки, алеї, фасади будинків, площі, стадіони, ділові центри, розв'язки автомобільних доріг. І звичайно ж зовсім немислимі без них дачні ділянки. Навіть якщо квітів зовсім небагато, саме вони додадуть цікаві акценти, виділять або закамуфлюють визначені місця, додаючи неповторний колорит вашому садові.

Використання квітів в озелененні - дійсне мистецтво, що підкоряється строгим законам, які потрібно дотримувати при плануванні садів, скверів, парків і т.п. Розглянемо основні види квітників.

Клумба

 

Клумби звичайно розбивають перед будинками, у пам'ятників, у дворах, у скверах, на невеликих газонах. Ці квітники, часто з усіх боків оточені доріжками, можуть мати різну геометричну форму: круглу, овальну, трикутну, чотирьох- або багатокутну. Звичайно поверхню клумби роблять плоскою, урівень з газоном або доріжкою, або злегка піднятою до центра. У клумб діаметром більш 3-4 м піднімають центральну частину, щоб у центрі не застоювалася вода. Край клумби часто обмежують спеціальним матеріалом (цеглою, бордюрним каменем, валунами), смужкою гравію або щебеню, облямівкою газону. Квіти в оточенні газону виглядають дуже добре, однак не слід забувати: якщо немає додаткової перешкоди, що розростається трава здатна поступово захопити поверхню клумби.

Як правило, для оформлення вибирають квітучі однолітні і декоративно-листяні рослини, що утворять простий, часто геометричний малюнок. Використання такої розсади дозволяє витримати визначені і практично одночасні ріст і цвітіння, при яких найбільше ефектно виділиться малюнок клумби. Іноді використовують двулітні і багаторічні рослини. На маленьких клумбах малюнок, як правило, простій, його виконують одним-трьома видами або декількома сортами одного виду рослин. На великих клумбах малюнок може бути дуже складним, складеним з великого числа видів і сортів.

Рабатка

 

Цей витягнутий у довжину квітник розташовують уздовж доріжки, з однієї або з двох сторін. За допомогою рабатки можна намітити границю якої-небудь ділянки, виділити край газону і т.п. Ширина рабатки коливається від 0,4 до 1,5 м, довжина довільна або залежить від форми ділянки, поверхня звичайно рівна або з невеликим узвишшям у центрі (на дуже широких рабатках) для запобігання застою води. Якщо рабатка однобічна (на неї дивляться з одного краю), рослини розташовують у кілька рядів: від низьких, ближче до глядача, до високих, кулісних, на задньому плані. Якщо рабатка двостороння (наприклад, доріжки проходять по обох краях квітника), то найвищі рослини розташовують у центрі, а краї засаджують низькими. Малюнок рабатки може бути самим різним. Дуже ефектно виглядають рабатки, на яких рослини зібрані в кольорові плями або посаджені рядами, рівнобіжними яскравими смугами. Але при цьому необхідно заздалегідь чітко розрахувати їхню майбутню висоту, форму, терміни цвітіння. Дуже важливо представляти, наскільки рослини гармоніюють один з одним по кольоровій гамі. Не слід саджати багато видів: квітник стане занадто строкатим. В оформленні рабатки можуть бути використані як однолітні, так і багаторічні рослини, рідше дволітні

.

Бордюр

Так називають квітник у виді вузьких смуг низькорослих рослин, що обрамляє квітники, газони, доріжки. У якості бордюрних використовують компактні види, що не переростають, не закривають інші квіти і не розпадаються. Ціль бордюру - гармонійно відтінити, виділити основні посадки, не придушуючи їх своєю яскравістю.

Солітер

Це одиночне, особливо декоративна рослина. Для такого оформлення підходять великі рослини цікавої форми, із красивими листами, що відрізняються могутнім цвітінням. Вони чудово виглядають на великому відкритому просторі газону, допомагають внести розмаїтість, привернути увагу до визначеної ділянки. Якщо як солітера обраний кущ, необхідно вчасно проводити його обрізку, формувати крону, підтримуючи високу декоративність. Підходять і великі багаторічні трав'янисті рослини - півонія, георгін, люпин, спаржа, хоста, канна, і однолітні - рицина, амарант.

Групові посадки

Групи, плями з декількох квітучих рослин використовують при оформленні входу в будинок, простори перед фонтаном, альтанки. Дуже ефектно виглядають окремі групи рослин, розкидані по бархатистій поверхні газону. За допомогою плям із квітів можна оформити перехід від саду до галявини перед будинком або виділити різні зони ділянки. Добре будуть виглядати і цятки квітів під деревами. Головна особливість такого оформлення - природність, тому в даному випадку не потрібно дотримувати чіткості ліній і форм.

Міксбордер

У перекладі з англійського це слово звучить як "змішаний бордюр". Для формування такого квітника готують досить велику витягнуту ділянку правильної або неправильної форми. Це, мабуть, найбільш зручний і цікавий вид квіткового оформлення. По-перше, для міксбордера підходять переважно багаторічні рослини, а це значить, що поступово, у міру його розростання, у вас відпаде необхідність щороку проводити посадку квітника заново. По-друге, рослини заздалегідь підбирають так, щоб цвітіння було безперервним із провесни до глибоких осінніх заморозків. По-третє, при оформленні міксбордера з'являється можливість використовувати до 20-30 видів рослин: тільки так можна забезпечити постійне цвітіння, додаючи посадці індивідуальність. По-четверте, правильно підібравши кольорову гаму, форму і висоту рослин, можна створити воістину твір мистецтва.

У великому міксбордері на вільних місцях можна розташувати кілька видів однолітніх рослин. Їх краще саджати в перший або в другий рік формування квітника, поки сильно не розрослися багаторічні рослини. Якщо міксбордер досить великий, до квітів часто додають один або кілька невисоких декоративних чагарників. При цьому чагарник потрібно розташувати так, щоб він не заслоняв собою


Сторінки: 1 2