У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Вступ ДИПЛОМНА РОБОТА

Тема Удосконалення процесів і процедур управління НГВУ «Бориславнафтогаз»

ЗМІСТ

Вступ ........................................................................................................................

1 Загальна характеристика НГВУ «Бориславнафтогаз»…................................

1.1 Характеристика умов проведення виробничо-господарської діяльності НГВУ «Бориславнафтогаз»......................................................................................

1.2 Техніко-технологічна характеристика виробництва і виконуваних робіт НГВУ «Бориславнафтогаз»............................................................................

1.3 Виробнича структура НГВУ «Бориславнафтогаз»....................................

1.4 Організаційна структура НГВУ «Бориславнафтогаз»…………………..

1.5 SWOT-аналіз ……………………………………………………………….

1.5.1 SWOT-аналіз НГВУ «Бориславнафтогаз». Аналіз внутрішнього оточення підприємства………………………………………….............................

1.5.2 Аналіз зовнішнього оточення………………………………..….............

1.5.3 Оцінка сильних і слабких сторін, можливостей і перешкод організації ………………………………………………………………………….

2 Управління підприємством..…........................................................................

2.1 Управління діяльністю підприємства…………………………………….

2.2 Функції управління. Організація системи управління підприємством

2.3 Ефективність управління основними засобами………………….……..

2.4 Класифікація, відбір та методика кількісної оцінки факторів, що впливають на ефективність використання основних засобів …….………………

3 Управлінські рішення щодо поліпшення використання основних засобів в НГВУ «Бориславнафтогаз»…………………………………..…………………

3.1 Класифікація та оцінка можливих резервів поліпшення використання основних засобів. …………………………………………..……………………..

3.2 Вибір і обґрунтування шляхів та напрямків для поліпшення використання основних засобів …………………..………………………………

Вступ

Однією з найважливіших галузей народного господарства, від якої залежить ефективність функціонування всієї системи господарювання в країні є нафтовидобувна галузь. Видобуток нафти і газу як ніяка інша галузь економіки, створює велику кількість робочих місць і споживає продукцію багатьох галузей народного господарства. Економічний ефект від розвитку цієї галузі полягає у мультиплікаційному ефекті коштів, вкладених у видобуток. Адже з розвитком даної галузі розвиватимуться виробництво нафтовидобувних матеріалів і відповідного обладнання, машинобудівна галузь, металургія і металообробка, нафтохімія, виробництво скла, деревообробна і фарфоро-фаянсова промисловість, транспорт, енергетика тощо. Ріст нафтовидобувної галузі неминуче викликає економічне зростання у країні і виникнення необхідних умов для розв'язання багатьох соціальних проблем.

Оскільки дана галузь промисловості є фондоємна галузь, де в силу природних умов та особливостей технологічних процесів переважають матеріальні елементи, вирішальне значення для підвищення ефективності виробництва мають основні виробничі засоби (ОВЗ), ефективне використання яких сприяє успішному виконанню виробничої програми та забезпечує зростання прибутків підприємства.

Основні засоби (ОЗ) представляють собою велику цінність: раціональна експлуатація фондів дозволяє без додаткових капітальних вкладень або при незначному їх збільшенні суттєво підвищити віддачу з кожної гривні; покращання їх використання – важливий фактор зростання прибутків та зниження собівартості; збільшення часу роботи основних засобів внаслідок ліквідації простоїв, продовження міжремонтних періодів, інтенсифікація виробничих процесів сприяє значному збільшенню обсягу виробництва, зниженню затрат на одиницю продукції.

Зростання основних засобів, їх удосконалення є одним з головних завдань розвитку народного господарства. Збільшення основних виробничих засобів пов’язане з підвищенням рівня науки і культури, освіти та охорони здоров'я, із зростанням добробуту населення. Краще використання основних засобів: збільшує об’єм виробництва без додаткових капітальних вкладень; приводить до підвищення продуктивності праці; знижує собівартість продукції; прискорює оборот засобів праці і оборотних коштів.

Економічна сутність і матеріально-речовий зміст основних засобів служать визначальними характеристиками щодо окреслення їхнього значення у здійсненні відтворювальних процесів, функціонуванні та розвитку будь-якого виробництва. Уся су-купність наявних виробничих фондів становить найбільшу за пи-томою вагою частину (близько 60%) національного багат-ства країни. Основні засоби визначають характер матеріально-тех-нічної бази виробничої сфери на різних етапах її розвитку. Зростан-ня й удосконалення засобів праці забезпечують безперервне підви-щення технічної оснащеності та продуктивності праці виробни-чого персоналу. Знаряддя праці, які є найбільш активною части-ною основних засобів, становлять матеріальну основу виробничої потужності підприємства.

Функціонування основних виробничих засобів на підприємстві здійснюється завдяки складному комплексу управлінських рішень. Проблема полягає в тому, як взаємопов’язати і скоординувати дії великої кількості робітників різних підрозділів, зайнятих вирішенням цих питань. У зв'язку з тривалим функціонуванням та поступовим спрацьовуванням засобів праці, постійною зміною умов їхнього відтворення існує кілька видів оцінки основних засобів. Основні засоби підприє-мства оцінюються: залежно від моменту проведення оцінки — за первісною (початковою) чи відновленою вартістю; залежно від стану основних засобів — за повною або залишковою вартістю.

Управління, - у прямому розумінні, - це вплив на працівників з метою досягнення цілей, що стоять перед підприємством і його працівниками. Воно базується, з одного боку, на багатьох галузях знань, таких, як економіка і політологія, соціологія і психологія, інженерні дисципліни, статистика, а з іншого боку - на безпосередньому узагальненні досвіду управління різними підприємствами, організаціями і компаніями у ході тривалої історії розвитку людської діяльності. Та обставина, що управління виробничо-господарськими процесами врешті-решт зводиться до управління людьми, передбачає свідоме регулювання діяльності колективу - форм його організації, мотивації дій і характеру взаємовідносин між його членами. У зв'язку з цим і виникає потреба виявлення механізму міжособистісних відносин та вивчення закономірностей формування у працівників ціннісних орієнтацій. Однак колектив не тільки об'єкт, а одночасно і суб'єкт управління, оскільки працівники мають брати активну участь у здійсненні управлінської діяльності. Тому важливо правильно розуміти процес формування управлінських впливів і способи взаємодії людей у цьому процесі.

1 Загальна характеристика НГВУ «Бориславнафтогаз»

1.1 Характеристика умов проведення виробничо-господарської діяльності НГВУ «Бориславнафтогаз»

НГВУ «Бориславнафтогаз» в адміністративному відношенні розташоване в місті Борислав, Львівської області. Положення нафтогазовидобувного управління «Бориславнафтогаз» ВАТ “Укрнафта” затверджене позачерговими восьмими загальними зборами акціонерів ВАТ “Укрнафта” протоколом від 05.06.2003. Довідка про внесення до ЄДРПОУ № 16379/04 від 15.12.04р. видана Головним Міжрегіональним управлінням статистики у м. Києві.

НГВУ “Бориславнафтогаз” здійснює свою діяльність на підставі Ліцензії серія АА № 773047 на пошук корисних копалин, виданої Держкомітетом природних ресурсів України від 11.11.04р. на термін з 30.08.04 р. по 30.08.2011р .

НГВУ “Бориславнафтогаз” є структурною одиницею ВАТ “Укрнафта” і згідно Закону “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18