У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Аудиторські робочі документи

ПЛАН

Аудиторські робочі документи

1. Поняття та класифікація робочої документації

2. Зміст і форма робочих документів

3. Конфіденційність та володіння робочими документами, порядок їх зберігання

4. Додаткова підсумкова документація

АУДИТОРСЬКІ РОБОЧІ ДОКУМЕНТИ

1. Поняття та класифікація робочої документації

У Законі України "Про аудиторську діяльність" навіть не згадуєть-ся про порядок складання робочих документів аудитора і ведення аудиторського досьє. Цю прогалину заповнив національний норматив аудиту № 6 "Документальне оформлення аудиторської перевірки". У міжнародних аудиторських стандартах також немає положення щодо ведення аудиторських робочих документів і методика їх складан-ня зарубіжними аудиторськими фірмами має конфіденційний характер.

Робочі документи аудитора — це записи аудитора, здійснені ним під час планування, підготовки та проведення перевірок, узагальнен-ня їх даних, а також документально зафіксована інформація, отри-мана у процесі аудиту від підприємства-клієнта, третіх осіб або усні повідомлення, задокументовані аудитором за допомогою тестування.

Документальне оформлення аудиторської перевірки складається з двох видів документації — робочої та підсумкової.

У вищезгаданому нормативі № 6 дається приблизний зміст та порядок оформлення і зберігання робочої документації аудитора.

Завдання аудитора — вести документацію зі справ, що стосують-ся прийнятих рішень за результатами здійсненої аудиторської пере-вірки, яка буде покладена в основу аудиторського висновку.

До робочої документації включається інформація, яка на погляд аудитора є важливою для того, щоб правильно виконати аудиторську перевірку і яка має підтвердити висновки та пропозиції в аудиторському висновку. Робоча аудиторська документація може бути оформ-лена у вигляді стандартних форм і таблиць на папері або зафіксова-на на електронних носіях інформації або на відеоплівці. Під час планування та проведення аудиту робоча документація допомагає краще здійснювати аудиторську перевірку та контроль за процесом її здійснення. У робочій документації реєструються результати ауди-торських експертиз, виконаних для підтвердження прийнятих ауди-торських рішень.

Підсумкова документація складається з аудиторського висновку та документації, яка передається замовникові перевірки. Аудиторський висновок є обов'язковим компонентом підсумкової документації.

2. Зміст і форма робочих документів

Робочі документи виконують такі функції:*

обґрунтовують твердження в аудиторському висновку та свідчать про відповідність зроблених процедур аудиту затвердженим норма-тивам;*

полегшують процес управління та контролю за якістю проведення аудиту;*

сприяють виробленню методологічного підходу до процесу ауди-торської перевірки;*

допомагають у роботі аудитора.

Робочі документи покликані відображати інформацію з питань, що підлягають перевірці:*

методики проведеного аудиту;*

проведених під час перевірки тестів;*

зроблених аудитором висновків та прийнятих рішень і реко-мендацій.

Зміст робочих документів розкриває професійні міркування ауди-тора, оскільки немає можливості та необхідності документування кожного обстеження чи спостереження.

Визначаючи майбутній зміст документації, аудитору доцільно взяти за орієнтир ту обставину, що робочими документами користуватиметь-ся, наприклад, інший аудитор із незначним досвідом аудиторської діяльності. Переглянувши цю робочу документацію, інший аудитор мав би зрозуміти сутність проведеної перевірки і зміст прийнятих рішень щодо її результатів без визначення окремих деталей проце-дур перевірки. Окремі деталі процедур перевірки інший аудитор може зрозуміти тільки тоді, коли він обговорить їх з аудитором, котрий підготував робочу документацію.

Перед аудитором стоїть завдання: робочі документи необхідно грамотно, професійно оформляти. Причому оформлення документів слід здійснювати так, щоб забезпечити зрозумілість змісту, його до-ступність.

Конкретні форми робочих документів аудитори (аудиторські фір-ми) визначають з урахуванням специфіки окремих питань аудиту. Оскільки використання стандартних форм робочих документів (на-приклад, стандартних бланків) позитивно впливає на ефективність і якість аудиторської роботи, то необхідно впроваджувати в аудитор-ських фірмах єдину форму ведення робочої документації.

Доцільно використовувати матеріали робочих документів, під-готовлені клієнтом, що прискорює процес оформлення робочих доку-ментів. Ці матеріали мають відповідати дійсному стану справ. Ба-жано до початку перевірки звернутися до клієнта з проханням підго-тувати необхідні матеріали для використання їх як аудиторську до-кументацію.

З огляду на це, робочі документи слід поділити на:*

постійні: клієнта постійно перевірятиме аудитор, робочі доку-менти мають містити інформацію, що стосується, насамперед, пере-вірки окремих питань, що виникають із року в рік (копії статутних та реєстраційних документів);*

поточні, тобто такі, які містять інформацію, що стосується, на-самперед, аудиторської перевірки поточних періодів фінансово-гос-подарської діяльності клієнта (каса, банк, реалізація та ін.).

При оформленні робочої документації слід дотримуватися таких вимог:*

на першій сторінці кожного робочого документа вказуються на-зва аудиторської фірми, назва підприємства, період перевірки та дата перевірки документації клієнта;*

кожному робочому документу дається назва, наприклад: "Аудит основних засобів", "Аудит порядку і проведення інвентаризації";*

для прискорення пошуку необхідної робочої документації кож-ному документові присвоюється код (шифр) (див. Дод. 1 до ННА 6).*

на кожному документі проставляється прізвище аудитора, який фактично підготував його.

Робочі документи включають:*

інформацію про юридичну та інформаційну структуру підприємства;*

необхідні витяги або копії юридичних документів, угод і протоколів;*

інформацію про галузь діяльності підприємства та нормативну документацію, яка регулює діяльність підприємства;*

документацію про вивчення та оцінку систем обліку та внутріш-нього контролю підприємства;*

документацію про порядок планування аудиту;*

аналіз важливих показників та тенденцій;*

документацію, яка відображає час проведення аудиторських опе-рацій та отриманий результат за кожною з них;*

список фахівців, які виконували аудиторські процедури, та час їхньої роботи;*

висновки сторонніх аудиторів або експертів, яких залучали до перевірки окремих питань діяльності підприємства;*

листування з клієнтом з окремих питань або нотатки про про-ведені бесіди та обговорення;*

копії листів, надісланих (чи отриманих) до третіх осіб, які ма-ють відношення до перевірки;*

копії фінансових звітів клієнта;*

опис змісту відповідей аудитора на запитання клієнта;*

висновки, зроблені аудитором щодо різних аспектів перевірки. Необхідно забезпечити достатній рівень розкриття та деталізації

процедур аудиту в робочих документах із тим, щоб:*

забезпечити можливість контролю будь-яким аудитором про-цесу проведення аудиторської перевірки поточного року;*

підтверджувати відповідність проведеної перевірки прийнятим аудиторським нормативам;*

забезпечувати ефективну допомогу будь-яким аудиторам у пла-нуванні та проведенні наступних перевірок підприємства;*

служити аудитору довідковим матеріалом, щоб у разі необхідності він міг


Сторінки: 1 2 3