У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

 

КОНТРОЛЬНА РОБОТА

З ДИСЦИПЛІНИ “Автоматизація бух розрахунків”

1. Системи бухгалтерського обліку: користувачі

Для того, щоб з'ясувати, які елементи входять до системи бухгалтерського обліку, передовсім, слід з'ясувати загальне поняття системи, яке відіграє дуже важливу роль у науці.

Система - ціле, яке складається з частин. Це поняття в літературі вживається в різних значеннях. У науковому розумінні система - це сукупність взаємопов'язаних та взаємодіючих елементів, кожен з яких робить свій внесок до характеристики цілого. Механізм системи характеризують її теорія (визначення мети, предмета та методу) і практика; система в статистиці - це її структура (складові елементи та їх співвідношення); у динаміці - технологічні процеси.

Основні властивості систем такі: Система прагне зберегти свою структуру (ця властивість основана на об'єктивному законі організації - на законі самозбереження); Система має потребу в управлінні; У системі формується складна залежність властивостей елементів та підсистем, які в неї входять.

Для системи характерна не лише наявність зв'язків та відносин між елементами, що її утворюють, а й нерозривна єдність із середовищем, у взаємозв'язку з яким система проявляє свою цілісність. Будь-яку систему можна розглянути як елемент системи вищого порядку, тоді як її елементи можуть виступати як системи нижчого порядку. Окремі рівні системи зумовлюють певні аспекти її поведінки, а цілісне функціонування - це результат взаємодії всіх її сторін та рівнів. Для більшості систем характерна наявність у них процесів передачі інформації й управління.

Система може бути великою, і тому її доцільно поділити на ряд підсистем. Підсистема - це набір елементів, котрі являють собою автономну галузь у системі. Об'єкти ,які входять у систему, називаються елементами цієї системи. Зв'язки між елементами поділяються на вхідні та вихідні. Через вихідні зв'язки елемент системи може впливати на інші елементи або навколишнє середовище. Кожен з елементів може мати один або декілька входів і один або більше виходів. Зв'язки між елементами системи - це з'єднання між елементами, які впливають на поведінку елементів і систему в цілому. Види елементів і зв'язків з множини реально існуючих як предмета дослідження залежить від поставленої проблеми.

Серед економістів, які розглядали організаційний рівень системи бухгалтерського обліку, слід назвати професорів СІ. Волкова, Н.К. Нарібаєва, B.C. Рожнова, академіка М.Г. Чумаченка. Ці автори підійшли до визначення системи бухгалтерського обліку з позицій теорії систем, теорії інформації та теорії управління. Болгарський економіст В.Янков керуючись тим, що поняття системи є фундаментальним поняттям кібернетики, визначив бухгалтерський облік як „... керовану, складну, імовірнісну, динамічну, кібернетичну систему зі своїм об'єктом та суб'єктом управління", в якій об'єктом управління є сукупність матеріальних, трудових та грошових ресурсів у процесі їх кругообігу на підприємстві (господарські факти), суб'єктом - працівники підприємства, котрі виконують облікові функції.

Із цієї позиції бухгалтерський облік розглядають також проф. О.М. Катаєв і С.І.Синяк, які вважають, що для обліку як і для будь-якої іншої кібернетичної системи, характерні процеси сприйняття. Перетворення та передачі інформації. Вони вважають бухгалтерський облік відкритою системою, яка здатна пристосовуватись до впливу навколишнього середовища. Такий підхід в організації обліку передбачає обов'язкову наявність мети і завдань бухгалтерського обліку , незалежне інформаційне забезпечення, динамічні умови, які визначають стійкість і гнучкість системи (документи), зовнішні обмеження (закони, інструкції, методики, накази), зовнішні та внутрішні інформаційні потоки.

Бухгалтерський облік є обов'язковим видом обліку на підприємстві. Він є процесом виявлення, зміни, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття управлінських рішень. Користувачами бухгалтерської інформації є фізичні та юридичні особи, які потребують інформації про діяльність підприємства для прийняття обґрунтованих рішень. Існує кілька груп зовнішніх користувачів бухгалтерської інформації:

Акціонери

Інвестори

Кредитори

Аудитори

Інспектори податкових служб

Покупці

Клієнти

Постачальники

Внутрішнім користувачем бухгалтерської інформації є управлінський апарат підприємства. Згідно з чинним законодавством бухгалтерський облік поділяється на управлінський (внутрігосподарський) та фінансовий.

Способи обробки облікової інформації

Оскільки обробка облікової інформації також є елементом системи бухгалтерського обліку, розглянемо різні способи її обробки.

Усі способи обробки облікової інформації в системі бухгалтерського обліку можна поділити на три види:

паперовий; механізований; комп'ютерний (автоматизований, залежно від виду обчислювальної техніки, що застосовується).

Перші два методи можна об'єднати під загальною назвою безкомп'ютерний спосіб, який об'єднує паперовий та механізований, маючи на увазі перелік технічних засобів, а саме спосіб їх використання.

Єдиної загальноприйнятої термінології щодо бухгалтерського обліку із застосуванням обчислювальної техніки в Україні немає. Найчастіше в літературі використовується термін автоматизація бухгалтерського обліку. Стосовно механічних та електронних обчислювальних машин перших поколінь, які не дозволяли комплексно вирішувати завдання бухгалтерського обліку, використовували також терміни машинізація бухгалтерського обліку, механізація бухгалтерського обліку.

Значимо, що терміни автомат та автоматизація почали широко вживатися лише у 50-х роках XX століття. У вітчизняній літературі традиційно виділяли дві послідовні стадії автоматизації обліку:

механізація облікових робіт на окремих ділянках обліку за допомогою обчислювальних пристроїв (мала механізація) ; комплексна автоматизація бухгалтерського обліку в умовах
автоматизованої системи управлінця підприємством.

Необхідно зазначити, що трактування поняття паперових систем обробки даних і, наприклад, в США не зберігаються. Американські спеціалісти відносять до паперових або ручних також такі системи, в яких комп'ютери та периферійні пристрої не мають між собою безпосереднього зв'язку.

Отже, необхідно чітко відрізняти поняття механізації обліку та його комп'ютеризації (автоматизації). Для визначення способу обробки облікової інформації головним є не лише вид техніки, що застосовується, а й сукупність способів та методів її використання. У механізації обчислювальна техніка виступає допоміжним засобом


Сторінки: 1 2