У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

Реферат

Аудит як форма контролю, його об’єкти і метод.

План:

1. Сутність, мета та завдання аудиту.

2. Стадії та види аудиту.

3. Відмінності між внутрішнім і зовнішнім аудитом.

4. Предмет, об’єкти і метод аудиту.

1

В умовах становлення ринкової економіки в Україні неабиякий інтерес викликає досвід зарубіжних країн щодо організації внутрішнього аудиту.

Професійну організацію внутрішніх аудиторів було створено у США в 1941 р. як Інститут внутрішніх аудиторів. Свою діяльність Інститут будує на базі загальних професійних знань внутрішніх аудиторів, програми безперервного професійного розвитку, економічного кодексу, норм і програм сертифікації.

Внутрішній аудит повинен здійснювати незалежне експертне оцінювання управлінських функцій фірми чи компанії, їх оцінювання, надавати рекомендації (поради) щодо вдосконалення фінансово-господарського стану фірми (компанії).

Завданням внутрішнього аудиту є необхідність допомогти відповідним працівникам фірми чи компанії виконувати свої обов’язки максимально кваліфіковано і ефективно.

Метою внутрішнього аудиту є удосконалення організації й управління виробництвом, виявлення і мобілізація резервів його зростання.

За організацію внутрішнього аудиту відповідає саме підприємство. Будучи на повному утримання підприємства цей контрольний орган повинен довести необхідність (доцільність) свого існування. Тобто він повинен сприяти підвищенню ефективності роботи, забезпеченню рентабельності й зміцненню фінансового стану в цілому.

2

Загалом внутрішній аудит є одним із видів внутрішньогосподарського контролю суб’єктів підприємницької діяльності.

Внутрішній аудит – незалежна оцінка діяльності підприємства, визначення його платоспроможності та запобігання банкрутству.

Внутрішній аудит може надавати два види послуг – аудит фінансової звітності та супутні аудиту послуги, які використовують у своїй роботі як загальнонаукові так і конкретні елементи методу аудиту.

Загалом внутрішній аудит поділяють на три стадії: початкова, дослідна і завершальна. Кожна з цих стадій має свій зміст.

Початкова призначена для визначення об’єктів аудиту, планування аудиту, визначення процедур, складання програми тощо. Доказами на цій стадії є план, робоча програма, графіки та ін.

Дослідна стадія характеризується вивченням господарських операцій, тестування, перевірка облікових записів, коригування плану роботи, перевірка фінансової звітності тощо. Докази – робочі документи аудитора.

На завершальній стадії здійснюють оцінку (аналіз) результатів перевірки, групування і систематизацію доказів, формування висновку (акту). Останні є доказами на даній стадії внутрішнього аудиту.

Загалом внутрішні аудитори здійснюють перевірку внутрішньої звітності так само, як і зовнішні аудитори перевіряють зовнішні фінансові звіти, тому істотних відмінностей у їх здійсненні не має.

У системі внутрішнього аудиту розрізняють поняття операційного аудиту. Операційний аудит – це вивчення аудитором операцій компанії з метою сформулювати рекомендації щодо економічного використання ресурсів, ефективного досягнення цілей. Метою операційного аудиту є допомога керівникам у виконанні їхніх обов’язків. Результатом ефективно проведеного операційного аудиту є збільшення рентабельності компанії.

Завдання, принципи організації й основи проведення внутрішнього аудиту регламентуються такими нормативно-правовими актами: ЗУ “Про аудиторську діяльність”, ЗУ “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”, Указами Президента України, постановами КМУ, П(С)БО, Інструкціями, Положеннями, Порядками тощо.

3

Поділяючи аудит на внутрішній і зовнішній можна виділити між ними ряд відмінностей.

По відношенню до операційного аудиту. Внутрішній аудит розглядає його як складову, а зовнішній як вид консультаційних послуг з питань управління, наданих недержавними бухгалтерськими фірмами.

По відношенню до кола питань, що вивчаються. Коло питань у внутрішньому аудиті визначається керівництвом підприємства. Коло питань зовнішнього аудиту передбачено законом або замовленням підприємства, що підлягає аудиторській перевірці.

По відношенню до об’єктів перевірки. При здійсненні внутрішнього аудиту об’єкти перевірки визначаються керівництвом підприємства. При цьому переважають питання аудиту збереження майна і недопущення збитків. У здійсненні зовнішнього аудиту домінують питання стану бухгалтерського обліку і достовірності звітності.

По відношенню до методів аудиту. Різниця полягає у детальності перевірок. При цьому внутрішній аудит є більш аналітичним (детальним).

По відношенню до звітності. Внутрішній аудитор звітується перед керівництвом підприємства або аудиторським відділом. Зовнішній аудитор – керівництву аудиторської фірми і підприємству-замовнику.

4

Внутрішній аудит на всіх стадія виробництва досліджує:

· ефективність використання праці, її предметів і засобів, відповідність їх чинному законодавству;

· організацію праці;

· дотримання технологічної і трудової дисципліни;

· раціональність використання робочого часу;

· раціональність використання машин та обладнання;

· договірні відносини;

· процеси збуту, заготівель, обміну, розрахунків тощо;

· шляхи відновлення та розширення виробничих фондів.

Таким чином, предметом внутрішнього аудиту є стан економічних, організаційних, інформаційних та інших характеристик системи бухгалтерського обліку.

Предмет внутрішнього аудиту характеризується його об’єктами:

· стан і ведення бухгалтерського обліку;

· вірогідність фінансової звітності;

· стан необоротних активів та запасів;

· забезпеченість підприємства власними обіговими коштами;

· платоспроможність і фінансова стійкість;

· система управління підприємством;

· робота економічних і технічних служб;

· оподаткування, своєчасність і повнота сплати податків;

· планування, нормування і стимулювання;

· виробничо-господарська діяльність;

· достовірність проектно-кошторисної документації тощо.

Розрізняють складні і прості об’єкти. До простих відносять об’єкти, які мають кілька елементів контролю (товари), а до складних – об’єкти з невизначеною структурою елементів контролю (автоматизація технологічного процесу).

Метод внутрішнього аудиту – це сукупність прийомів і способів аудиту за процесами розширеного відтворення національного продукту і дотримання його законодавчого та нормативно-правового регулювання за умов ринкової економіки.

Під методом внутрішнього аудиту розуміють ряд загальнонаукових елементів:

Аналіз – дослідження предмета шляхом розчленування його на складові, кожна з яких вивчається в рамках одного цілого.

Синтез – дослідження об’єкта в цілісності, в єдності його частин.

Індукція – дослідження не всіх ознак, а лише їх частини. Формування висновку від окремого до загального.

Дедукція – дослідження об’єкта в цілому, а потім його складових. Висновки роблять від загального до окремого.

Аналогія – дослідження ознак суб’єктів на основі їх подібності з іншими.

Моделювання – дослідження, що ґрунтується на заміні об’єкта на його модель (аналог).

Абстрагування – дослідження конкретних об’єктів та подальше прийняття висновку в цілому.

Конкретизація – дослідження за певними конкретними умовами існування.

Системний аналіз – дослідження об’єктів як системи.

Функціонально-вартісний аналіз – дослідження об’єктів на стадії підготовки виробництва.

Об’єкти власних методичних прийомів внутрішнього аудиту можна об’єднати у 5 груп: органолептична, розрахунково-аналітична, документальна, узагальнююча, реалізація результатів внутрішнього аудиту.

Органолептична група характеризується інвентаризацією, контрольними замірами, вибірками, суцільними спостереженнями, технологічним і хіміко-технологічним контролем, експертизами, службовим розслідуванням, експериментами.

До розрахунково-аналітичної групи відносять статистичні розрахунки, економіко-математичні методи, економічний аналіз.

Документальна група характеризується дослідженням документів, суцільним і вибірковим спостереженням, групуванням недоліків, формальною і арифметичною перевіркою, юридичною оцінкою документально оформлених господарських операцій, логічною та зустрічною перевіркою, порівнянням, балансовим методом,

Під узагальнюючою групою розуміють сукупність прийомів синтезування результатів внутрішнього аудиту.

Щодо реалізації результатів внутрішнього аудиту, то під цим методом розуміють прийняття відповідних рішень із виправлення недоліків і запобіганням їх повторенню в майбутньому.