У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

Реферат

Планування внутрішнього аудиту. Методика проведення аудиту.

План:

1. Порядок розробки планів і програм.

2. Стадії, етапи і процедури внутрішнього аудиту.

3. Методика проведення аудиту.

1

Планування внутрішнього аудиту передбачає визначення його стратегії і тактики, складання загального плану аудиторської перевірки, побудову аудиторської програми і аудиторські процедури. Процес планування аудиту регламентується Національним нормативом № 9 “Планування аудиту”.

Під плануванням розуміють вироблення аудиторської стратегії перевірки, яка включає в себе розроблення програми та плану. В цих документах зазначають об’єкти перевірки, контрольні процедури, термін виконання завдання, тривалість виконання та виконавців. Планування аудиту дасть змогу ефективно розпоряджатися власним часом. Програма та план аудиту повинні бути погоджені з керівництвом підприємства та повідомлені усім учасникам.

При плануванні аудиту потрібно знати:

- напрямки бізнесу підприємства;

- історію діяльності підприємства;

- особливості ведення бізнесу в сучасних умовах;

- перспективи майбутнього розвитку;

- переваги територіального розміщення;

- ринки збуту продукції;

- перспективи змін у структурі виробництва та управління;

- ефективність контролю;

- сутність облікової політики.

Протягом всього терміну проведення аудиту дозволяється перегляд і уточнення програми та планів аудиту, у зв’язку з імовірністю змін умов і напрямів внутрішнього аудиту.

2

Аудиторський процес складається з таких стадій: початкова, дослідна і завершальна.

Початкова стадія включає визначення об’єкту перевірки, організаційно-методичну підготовку, в т.ч. формування аудиторської бригади, період перевірки, джерела аудиту тощо. Завершується початкова стадія складанням робочого плану та програми.

Дослідна стадія характеризується безпосереднім процесом проведення аудиту.

Завершальна стадія включає в себе узагальнення і реалізацію результатів внутрішнього аудиту. Завершальним етапом цієї стадії є формування висновку.

Робочу програму аудиту доцільно сформувати за такими трьома етапами:

Етап 1. Експертиза організації і стану бухгалтерського фінансового обліку, якості фінансової звітності.

Етап 2. Перевірка фінансово-господарської діяльності.

Етап 3. Консультаційні послуги і рекомендації щодо усунення виявлених недоліків.

Процедури аудиту – це дії, що використовуються аудитором для визначення того, чи були фінансово-господарські операції клієнта належним чином санкціоновані, правильно оформлені й відображені в облікових реєстрах. Процедури внутрішнього аудиту включають в себе збір і аналіз інформації, оцінка достовірності стану фінансової звітності.

3

Послідовність аудиторської перевірки діяльності підприємства складається з ряду дій:

• збір і аналіз інформації, необхідної для оцінки достовірності бухгалтерського фінансового обліку та фінансової звітності;

• порівняння фактичної діяльності підприємства зі статутною, встановлення невідповідності між ними;

• наступний контроль аудиторської перевірки;

• аналіз показників форм фінансової звітності;

• контроль відповідності даних фінансової звітності записам в облікових регістрах;

• перевірка відповідності даних бухгалтерського фінансового обліку і фінансової звітності вимогам чинного законодавства і нормам облікової політики;

• оцінка повноти і правильності складання форм фінансової звітності.

Для узагальнення результатів внутрішнього аудиту отримані дані необхідно систематизувати і згрупувати за однорідними ознаками. Для цього складають часткові акти перевірок, нагромаджувальні відомості, аналітичні таблиці, розрахункові таблиці, схеми тощо.

Звіти аудитора мають бути короткими, обґрунтованими, чіткими і зрозумілими. Узагальнення результатів аудиторської перевірки діяльності підприємства регулюється Законом України “Про аудиторську діяльність” та Національними нормативами аудиту України № 6 “Документальне оформлення аудиторської перевірки”, № 14 “Аудиторські докази”, № 20 “Події, що мають істотний вплив на аудиторський звіт і відбуваються після укладання фінансової звітності підприємства та аудиторського висновку”, № 26 “Аудиторські висновки”, № 27 “Аудиторські звіти”, № 28 “Окремі вимоги до аудиторських висновків”, № 29 “Окремі вимоги до аудиторських звітів”.

Шляхом виконання незалежних процедур аудиторської перевірки внутрішньому аудиторові слід отримати таку кількість аудиторських доказів, яка дасть змогу зробити аудиторський висновок про фінансову звітність підприємства.

Процедури перевірки даних на відповідність – це тести, що складаються для отримання обґрунтованої гарантії щодо ефективності системи внутрішнього контролю.

Незалежні процедури перевірки проводяться для отримання доказовості, повноти, точності і правдивості даних, що обробляються системою обліку. Вони бувають у вигляді: детальних тестів операцій і залишків на рахунках; аналізу важливих показників, включно з остаточним обстеженням незвичайних відхилень і статей.