У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Бухгалтерський облік власного капіталу

ЗМІСТ

Вступ 3

Теоретико-методологічні основи власного капіталу 5

1.1 Визначення, оцінки і функції власного капіталу 5

1.2.Бухгалтерський облік власного капіталу 8

2. Бухгалтерських облік власного капіталу 10

2.1.Організація обліку статутного і неоплаченого капіталу 10

2.2.Організація обліку пайового, додаткового і резервного капіталу 15

2.3. Організація обліку вилученого капіталу та нерозподіленого прибутку 16

3. Відображення інформації про власний капітал у фінансовому звіті 18

Висновки 23

Перелік літератури 25

ВСТУП

В умовах ринкової економіки значно зростає роль аудиту підприємства. Мета аудиту ? встановлення достовірності, якщо вони відображають фінансовий стан підприємства. Фінансові звіти достовірні, якщо вони відображають фінансовий стан підприємства з максимально можливою повнотою, точністю т відповідністю чинного законодавства, нормативів, правил і вимог Національних стандартів бухгалтерського обліку. Для економічного аналізу необхідне комплексне дослідження різних сторін діяльності підприємства на основі багатьох показників поточного обліку і звіту, використання системи показників, які характеризують господарську діяльність, вивчення нових резервів і можливостей підвищення бажаного ефекту.. Бухгалтерський облік ? це основа ядро інформаційного забезпечення. У його системі формі формується близько 80% всього обсягу інформації щодо діяльності підприємства. Бухгалтерський облік на підприємствах призначений для забезпечення контролю матеріальних трудових та фінансових ресурсів. Віддзеркалювання в облікових і звітних документах повної і достовірної інформації про виробничо-господарську діяльність підприємства., додержання договірної і фінансової дисципліни.. У свою чергу, добре налагоджена й ефективно працююча система бухгалтерського обліку дозволяє аналізувати стан прав підприємства дозволяє аналізувати стан справ підприємства, контролювати надходження та витрати коштів, вчасно розраховуватись з кредиторами і з бюджетом.

Головна мета обліку полягає в тому, щоб:

- додержати обґрунтовану фінансову звітність, яка базується на даних бухгалтерського обліку і дає можливість прийняти правильні рішення. При здійсненні управління підприємством.

- зробити бухгалтерський облік і звітність “прозорими”, тобто доступним і зрозумілим для всіх зацікавлених користувачів.

- Залучити кредит.

Одним з важливіших факторів обліку є облік власного капіталу.

Власний капітал є гарантією організації бізнесу. Тому формування та облік власного капіталу є одною з основних частин бухгалтерського обліку.

1.ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ВЛАСНОГО КАПІТАЛУ

1.1.Визначення, оцінки і функції власного капіталу

 

Поняття “капітал” асоціюється з поняттям “власність” В момент створення підприємства його стартовий капітал втілюється в активах, інвестованих засновниками (учасниками), і являє собою вартість майна підприємства.

Майно підприємства складається з різноманітних матеріальних, нематеріальних та фінансових ресурсів -– носіїв прав власності окремих суб’єктів, а також частки інвестованих коштів.

Власний капітал є гарантією організації бізнесу.

На етапі, коли підприємство (наприклад, акціонерне товариство) ще на має зовнішньої заборгованості , основна облікова формула капіталу:

А = К, оскільки З = О,

Де А - актив (власність майна),

К- власний капітал,

З- боргові зобов’язання

Здійснюючи підприємницьку діяльність акціонерне підприємство неминуче використовує залучені кошти, тобто утворює борги. Боргові забов’ язання підтверджують права і вимоги кредиторів щодо активів підприємства. Звідси:

А= З+К

З використання залучених коштів власний капітал визначається як різниця між вартістю його майна і борговими забов’ язаннями

К=А-З

Власний капітал - це частина в активах підприємства що залишається після вирахування його зобов’ язань

Сума власного капіталу-це абстрактна вартість майна, яка не є йог поточною чи реалізаційною вартістю, а тому не відображає поточну вартість прав власників підприємства (фірми). На суму власно капіталу суттєво впливає оцінка в бухгалтерському обліку активів і кредиторської заборгованості., що була застосована при створенні підприємства, хоча випадково вона може збігатись із сукупною ринковою вартістю акцій. Підприємства чи з сумою, яку можна отримати від продажу чистих активів частинами або підприємства в цілому.

Власний капітал є основою для початку і продовження господарської діяльності будь-якого підприємства, він є одним із найістотніших і найважливіших показників, оскільки виконує такі функції:

- самостійності і влади ? розмір власного капіталу визначає ступінь незалежності та впливу його власників на підприємство.

- відповідальності і захисту прав кредиторів ? відображений в балансі підприємства власний капітал є для зовнішніх користувачів мірилом відносин відповідальності на підприємстві, а також захистом кредиторів від втрати капіталу.

- довгострокового кредитування ? перебуває в розпорядженні підприємства необмежений час.

- фінансування ризику ? власний капітал використовується для фінансування ризикових інвестицій, на що можуть не погодитись кредитори.

- Кредитоспроможності ? при наданні кредиту за інших рівних умов, перевага надається підприємствам з меншою кредиторською заборгованістю і більшим власним капіталом.

- компенсації понесених збитків ? тимчасові збитки мають погашатися за рахунок власного капіталу.

- розподілу доходів і активів ? частки окремих власників у капіталі є основою при розподілі фінансового результату та майна при ліквідації підприємства.

Створюється підприємство з метою отримання прибутку і реалізувати цю мету воно може лише за умови збереження свого капіталу.

Утворюється власний капітал двома шляхами:

- внесення власниками підприємства грошових коштів на інших активів

- накопичення суми доходу, що залишається на підприємстві.

За формами власний капітал поділяється на дві категорії:

- інвестований (вкладений, або сплачений капітал).

- нерозподілений прибуток.

Інвестований капітал, це сума простих або привілейованих акцій за їх номіналом (оголошеною) вартістю, а також додатково вкладений капітал, який також може бути поділений за джерелами утворення.

Нерозподілений прибуток-це частина чистого прибутку, що не була

розподілена між акціонерами.

Власний капітал за рівнем відповідальності поділяється на:

- Статутний капітал, сума якого визначається в установчих документах і підлягає обов’язковий реєстрації у державному реєстрі господарюючих одиниць.

- Додатковий капітал (нереєстрований) це додатково вкладений капітал, резервний капітал, та нерозподілений прибуток.

Функції Статутного і Додаткового капіталу різні. Статутний капітал - це первісне джерело інвестування і формування майна підприємства. На відміну від


Сторінки: 1 2 3 4 5