У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Форми бухгалтерського обліку

ПЛАН РОБОТИ:

Вступ.

Теоретична частина.

Питання №1: Організація документообігу. Зберігання документів.

1.1 Організація документообігу.

1.2 Зберігання документів.

Питання №2: Форми бухгалтерського обліку.

2.1 Форми ведення бухгалтерського обліку.

2.2.1. Меморіально-ордерна форма обліку.

2.2.2. Журнально-ордерна форма бухгалтерського обліку.
2.2.3. Спрощена форма бухгалтерського обліку.

2.2.4. Проста форма бухгалтерського обліку.
2.2.5. Механізовані й автоматизовані форми ведення бухгалтерського обліку.

2.2.5.1. Автоматизована літератури.

Практична частина.

Дані для виконання завдань.

Розв’язання.

1. Відкриття синтетичних рахунків.

2. Відкриття аналітичних рахунків.

3. Складання бухгалтерських проводок і реєстрація господарських операцій в журналі.

4. Складання оборотної відомості по синтетичних рахунках.

5. Складання оборотної відомості по аналітичних рахунках.

6. Складання балансу на 31 число звітного місяця.

Список літератури.

Вступ.

Передусім хочу написати декілька слів о важливості вивчення курсу “бухгалтерський облік”.

Бухгалтерський облік є однієї з найважливіших дисциплін економічного циклу, що забезпечують інформацією процес прийняття управлінських рішень.

Бухгалтерський облік в установах культури, науки, освіти істотно відрізняється від обліку в інших галузях господарства, тому що при цьому використовується меморіально-ордерна форма обліку. Вивчення особливостей бюджетного обліку необхідно для підготування до роботи в цих установах.

Індустрія побутового обслуговування розвивається в Україні значними темпами, що диктує необхідність знання основ ведення бухгалтерського обліку операцій обслуговування, а також операцій по наданню послуг населенню.

Крім цього й інші галузі мають визначені особливості функціонування. Звідси випливає необхідність вивчення бухгалтерського обліку в підприємницькій й інших галузях.

Дана контрольна робота складається з двох частин: теоретичної ( два питання) і практичної ( практичні завдання).

В теоретичній частині розглянуті питання документообігу та форм бухгалтерського обліку.

Метою написання роботи є засвоєння теоретичних знань, придбання практичних навичок бухгалтерського і податкового обліку різноманітності галузей і сферах господарства України.

Теоретична частина.

Питання №1: Організація документообігу. Зберігання документів.

1.1 Організація документообігу.

Документування - це спосіб первинного й безперервного відбиття в бухгалтерському обліку господарської діяльності підприємства. Воно здійснюється на підставі правильно оформлених документів.

Документ – це оформлене у встановленому порядку свідоцтво про здійснення господарської операції. Немає документу - немає запису. Порядок оформлення визначається «Положенням по документах і документальному обороті в бухгалтерському обліку». У первинних документах можуть утримуватися як обов'язкові реквізити, так і додаткові, залежно від характеру виконуваної операції.

Документообіг - це рух документів від моменту їх складання (або одержання від інших підприємств, організацій), періоду обробки і до передачі в архів.

Основні етапи документообігу:
1) складання і оформлення документа;
2) прийняття документа бухгалтерією (обліковим апаратом);
3) рух документа по відділах і робочих місцях бухгалтерії, його обробка і використання для облікових записів;
4) передача документа на засоби обчислювальної техніки (іншої оргтехніки) і повернення назад;
5) передача документа до архіву.
Документообіг на кожному підприємстві встановлюється головним бухгалтером і є обов'язковим для всіх працівників підприємства.

Порядок документообігу залежить від характеру й особливостей господарських операцій та їх облікового оформлення, а також від структури підприємства і його облікового апарату (бухгалтерії).
Для кожного виду або роду документів (накладних, вимог, рахунків-фактур тощо) розробляється особлива схема документообігу у формі графіка руху документів. У графіку, який встановлюється наказом керівника підприємства, установи, зазначається дата створення або одержання від інших підприємств та установ документів, прийняття їх до обліку, передача в обробку та до архіву.

Графік документообігу на підприємстві, в установі має забезпечити оптимальну кількість підрозділів і виконавців, через які проходить кожний первинний документ, визначити мінімальний термін його знаходження в підрозділі, а також сприяти поліпшенню облікової роботи, посиленню контрольних функцій бухгалтерського обліку, підвищенню рівня його механізації та автоматизації.

Графік документообігу оформлюється у вигляді схеми або переліку робіт із створення, перевірки та обробки документів, що здійснюються кожним підрозділом підприємства, установи, а також усіма виконавцями із зазначенням їх взаємозв'язку і терміну виконаних робіт.

Працівники підприємства, установи створюють і подають первинні документи, які належать до сфери їх діяльності, за графіком документообігу. Для цього кожному виконавцю надається витяг із графіка. У витягу наводиться перелік документів, що належать до функціональних обов'язків виконавця, термін їх подання та підрозділи підприємства, установи, до яких подаються ці документи.

Контроль за дотриманням графіка документообігу на підприємстві, в установі здійснюється головним бухгалтером. Вимоги головного бухгалтера щодо порядку подання до бухгалтерії або на обчислювальний пристрій необхідних документів та відомостей є обов'язковими для всіх підрозділів і служб підприємства.

1.2 Зберігання документів.

Основним нормативним документом при визначенні термінів зберігання документів та їх відбору для включення до складу Національного архівного фонду (НАФ) України або для знищення документів є "Перелік типових документів" (наказ Головного архівного управління при Кабінеті Міністрів України №41 від 20.07.98 p., зареєстровано в Міністерстві юстиції України № 576/3016 від 11.09.98 р. Повний текст опублікований в "Офіційному віснику України" №38 від 8.10.98р.).

Зберігання документів відіграє значну роль у справі правильної постановки бухгалтерського обліку. Раціональна система зберігання забезпечує не лише цілісність у зберіганні документів протягом встановлених законом термінів, а й можливість користування ними у будь-який момент для отримання різноманітних довідок.
Первинні документи та облікові регістри, що пройшли обробку, бухгалтерські звіти і баланси до передачі їх до архіву підприємства, установи мають зберігатися в бухгалтерії у спеціальних приміщеннях або зачинених шафах під відповідальністю осіб, уповноважених головним бухгалтером.

Бланки суворої звітності мають зберігатися в сейфах, металевих шафах або спеціальних приміщеннях, що забезпечують їх збереження.

Порядок зберігання первинних та вихідних документів на машинозчитуваних носіях визначається вказівками з організації бухгалтерського обліку з використанням обчислювальної техніки.

Первинні документи поточного місяця, що підлягають обробці ручним способом і належать до відповідного облікового регістру, комплектуються в хронологічному порядку, нумеруються, переплітаються й супроводжуються


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8