У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РЕФЕРАТ

на тему:

Забезпечення виконання обов'язку зі сплати податків і зборів

ПЛАН

Гарантії забезпечення виконання обов'язку зі сплати податків і зборів

Способи забезпечення виконання обов'язку зі сплати податків і зборів

Література.

1. Гарантії забезпечення виконання обов'язку зі сплати податків і зборів

Виконання обов'язку зі сплати податків і зборів ґрунтуєть-ся на кількох факторах, серед яких слід виділити такі: рівень правової культури та податкової дисципліни платника по-датків; потенційна можливість застосування державного при-мусу в разі порушення норм податкового законодавства. Вста-новлення відповідальності за податкові правопорушення не може забезпечити повної і своєчасної сплати податків і зборів. Тому виникає необхідність у запровадженні спеціальних забез-печувальних заходів, зміст яких зумовлюють специфічні особ-ливості предмета й методу правового регулювання в межах ок-ремих галузей права.

На думку Б. М. Гонгала, «усвідомлення суб'єктом факту існування забезпечувальних заходів додає впевненості у здійсненності його права, захищеності його інтересу. Водночас вже тільки наявність забезпечувальних заходів стимулює осіб, зобов'язаних виконувати свої обов'язки. Таким чином забез-печується суб'єктивне право, захищається інтерес уповноваже-ної особи».

У податковому праві забезпечувальні заходи спрямовані на виконання конституційного обов'язку платників податків. Вони виступають як додаткові гарантії публічних майнових інтересів держави й органів місцевого самоврядування в час-тині забезпечення надходжень до бюджетів і державних цільо-вих фондів. Разом з тим, забезпечувальні заходи слід розгля-дати як додаткові (негативні) стимули для платників податків, адже сплата суми податкового боргу дозволяє їм нормалізува-ти власну фінансово-господарську діяльність.

Сутність способів забезпечення виконання обов'язку зі спла-ти податків і зборів зумовлена владно-майновою природою подат-кових правовідносин. У разі порушення власних майнових інте-ресів (при несплаті податків), держава в особі податкових органів використовує передбачені законодавством владні повноважен-ня з метою імперативного забезпечення реалізації податкового обов'язку та відновлення порушеного суб'єктивного права.

Забезпечення виконання податкового обов'язку має низку принципових особливостей1:

Механізм забезпечення виконання податкового обов'язку спрямований винятково на сплату податків і зборів. Якщо податковий обов'язок у широкому розумінні охоплює обов'язок з ведення податкового обліку, сплати податків і зборів, по-дання податкової звітності, то способи забезпечення виконан-ня податкового обов'язку стосуються гарантій реалізації податкового обов'язку лише в частині сплати сум податків і зборів. У системі гарантій, що забезпечують надходження податків і зборів до бюджетів, виняткове місце відведено уповноваженій стороні — державі як власнику податкових надходжень, що за-безпечує підстави належного й безумовного виконання певних дій зобов'язаною стороною — платником податків. Виконання обов'язків зі сплати податків і зборів забезпе-чується саме додатковими гарантіями податкових органів, які примушують платника податків виконувати податковий обов'язок повною мірою й у встановлений термін. Забезпечення виконання обов'язку зі сплати податків і зборів можливо за рахунок коштів і майна платника податків. Способи, що забезпечують сплату податків і зборів, передбачають як суми безпосередньо податкових платежів, так і компенсацію втрат бюджетів від несвоєчасної сплати податків і зборів, а також витрат на примусове виконання податкового обов'язку.

Способи забезпечення податкового обов'язку зі сплати по-датків і зборів у сукупності становлять лише частину системи забезпечувальних заходів, які використовуються в податково-му праві та спрямовані на забезпечення належного рівня по-даткової дисципліни. Поряд з ними виконання податкового обов'язку забезпечується також заходами відповідальності за податкові правопорушення, а також заходами адміністратив-ної та кримінальної відповідальності. Але на відміну від відпо-відальності, заходи забезпечення виконання податкового обо-в'язку зі сплати податків не спрямовані на покарання платни-ка податків.

На відміну від Податкового кодексу Російської Федерації, чинне податкове законодавство України не містить визначено-го переліку способів забезпечення виконання обов'язку зі спла-ти податків і зборів. З урахуванням положень теорії податко-вого права та Закону України «Про порядок погашення зобо-в'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» слід виділити такі способи забезпечення виконання обов'язку зі сплати податків і зборів:

податкова застава; податкова порука; пеня; адміністративний арешт активів платника податків.

2. Способи забезпечення виконання обов'язку зі сплати податків і зборів

Податкова застава

Використання податкової застави у податкових правовідно-синах є наслідком певного запозичення способів забезпечення цивільно-правових зобов'язань. Специфіка податкових право-відносин, зокрема відносин з погашення податкових зобов'я-зань і податкового боргу, дозволяє стверджувати про наявність спільних рис між ними та відносинами щодо виконання зобов'я-зань, урегульованих нормами цивільного права. Спільність способів забезпечення зобов'язань у цивільному праві та спо-собів забезпечення виконання обов'язку зі сплати податків і зборів полягає в єдності їх сутності та функціонального при-значення. Стосовно способів забезпечення цивільно-правових зобов'язань Є.О. Суханов зазначає, що вони «характеризують-ся майновим змістом та націленістю на спонукання боржника до виконання свого боргу». Характеризуючи способи забезпе-чення виконання обов'язку зі сплати податків і зборів, слід під-креслити владно-майновий зміст цих правовідносин, що зумов-лює імперативне забезпечення податкових надходжень до бюд-жетів і державних цільових фондів.

Податкова застава — один з найефективніших способів забезпечення виконання обов'язку, адже при її застосуванні обмежуються права платника податків щодо розпорядження власним майном, а це, у свою чергу, негативно впливає на здійснення їм подальшої фінансово-господарської діяльності.

Законом України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільови-ми фондами» (п. 8.1 ст. 8) встановлено, що з метою захисту інте-ресів бюджетних споживачів активи платника податків, що має податковий борг, передаються у податкову заставу. Право по-даткової застави виникає згідно із законом та не потребує пись-мового оформлення.

Право податкової застави виникає у разі:

неподання або несвоєчасного подання платником по-датків податкової декларації — з першого робочого дня наступ-ного за останнім днем строку, встановленого законом про відпо-відний податок, збір (обов'язковий платіж) для подання такої податкової декларації; несплати у встановлені строки суми податкового зобов'я-зання, самостійно визначеної платником податків у податковій
Сторінки: 1 2 3 4 5