У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

на тему:

Проектування автоматизованої інформаційної системи обліку

П Л А Н

Проектування автоматизованої інформаційної системи обліку …. 3

Стадії та етапи створення автоматизованої інформаційної

системи обліку …………………………………………………….. 4-7

3. Вимоги до інформаційної системи бухгалтерського обліку

та аудиту ………………………………………………………………. 8

Список використаної літератури ………………………………………….. 9

Проектування автоматизованої інформаційної системи обліку

Процес створення автоматизованих інформаційних систем (далі, АІС) обліку - це сукупність робіт, що починаються формуванням вхідних вимог до цієї системи, а закінчуються введенням її в дію. Такий процес передбачає або способи індивідуального розроблення проектної документації, або способи індустріального розроблення із застосуванням за-собів автоматизованого проектування. Сучасні засоби автомати-зованого проектування поділяються на два типи: такі, що базу-ються на методах типового проектування, і такі, що базуються на методах модельного проектування.

У свою чергу, типове проектування передбачає застосування типових проектних рішень (ТПР), пакетів прикладних програм (ППП) або орієнтоване на об'єкт проектування в цілому. ТПР і ППП будуються за компонентами, а об'єктний підхід охоплює всю систему, тобто АІС обліку.

При типовому проектуванні постає потреба пристосовувати («прив'язувати») ТПР або ППП до конкретного об'єкта управ-ління. Такий спосіб організації АІС дає змогу створювати уніфі-ковані елементи АІС і мінімізувати витрати на них. При створенні комп'ютерних інформаційних систем обліку, як правило, використовуються методи типового проектування.

Метою створення АІС обліку є вдосконалення системи бухга-лтерського обліку на конкретному економічному об'єкті завдяки застосуванню засобів обчислювальної техніки.

Проектування АІС обліку — тривалий, трудомісткий і дина-мічний процес, в якому на різних етапах беруть участь фахівці рі-зних напрямків і кваліфікації. Одним із головних завдань управ-ління розробленням є чіткий поділ і координація робіт за групами фахівців у часі для успішного закінчення проектних робіт у дире-ктивне встановлені терміни.

Організації, причетні до створення комп'ютерних інформаційних систем обліку, за своїми юридичними повноваженнями поділяються на дві кате-горії: замовники і виконавці. Замовником може бути кожна гос-подарська організація, що потребує розроблення і впровадження АІС. Виконавцями, як правило, є спеціалізовані проектні органі-зації (науково-дослідні та проектні інститути, проектні бюро і т. ін.), пов'язані із замовником договірними зобов'язаннями.

Процес створення комп'ютерної інформаційної системи обліку являє собою сукуп-ність упорядкованих у часі, взаємопов'язаних, об'єднаних у ста-дії та етапи робіт, виконати які необхідно і достатньо для ство-рення АІС.

Стадії та етапи створення автоматизованої інформаційної

системи обліку.

Під стадією створення АІС обліку розуміють одну з частин процесу створення АІС, яка встановлена нормативними докумен-тами і закінчується випуском документації на АІС, що містить опис повної моделі АІС на заданому для цієї стадії рівні, або прийманням АІС до промислової експлуатації.

Стадії створення:

Формування

вимог до АІС | - вивчення організаційної структури об'єкта,

- формування вимог до АІС;

- складання техніко-тактичного завдання на розроблення АІСА

Розроблення концепції АІС | - вивчення об'єкта;

- проведення науково-дослідних робіт;

- розроблення варіантів концепції АІС;

- складання звіту про виконану роботу

Технічне завдання | - складання технічного завдання на АІС

Ескізний проект | - вибір попередніх рішень за отриманим варіантом по АІС загалом;

- вибір попередніх рішень по окремих ком-понентах АІС

Технічний проект | - розроблення проектних рішень по АІС;

- розроблення технічної документації на АІС;

- формування технічних вимог до АІС;

- розроблення завдань для суміжників

Робоча документація | - адаптація програмного забезпечення;

- розроблення технологічних і посадових інструкцій

Уведення в дію | - підготовка персоналу;

- попередні випробування АІС;

- дослідна експлуатація АІС;

- промислова експлуатація АІС

Супроводження АІС | - виконання гарантійних зобов'язань;

- післягарантійне обслуговування

Проекти створення комп'ютерних інформаційних систем обліку на кожній стадії розробляються поетапно з огляду на складність цього процесу і специфіку функцій різних його частин.

Етап створення АІС обліку— це частина стадії створення, виокремлена згідно з розумінням єдності характеру робіт і завер-шального результату або спеціалізації виконавців.

Виділення окремих стадій та визначення змісту етапів і робіт на кожній стадії має суттєве значення для чіткішого планування, опера-тивного контролю та керування діяльністю колективу творців АІС.

Згідно з державним стандартом вирізняють вісім стадій ство-рення АІС обліку:

формування вимог до АІС; розроблення концепції АІС; ескізний проект; технічне завдання; технічний проект;

* робоча документація;

уведення в дію; супроводження АІС.

Стадія 1 — формування вимог до АІС обліку — має три етапи. Починається вона з вивчення організаційної структури об'єкта, його функцій та зв'язків з іншими організаціями, загальної схеми інфор-маційних потоків і процедур їх оброблення, існуючих алгоритмів прийняття рішень. Мета цього етапу — побудувати модель дослі-джуваного об'єкта. На підставі аналізу побудованої моделі вивча-ються можливі шляхи перебудови управління піддослідної органі-зації та формулюються вимоги (2-й етап), які має задовольняти проектована автоматизована інформаційна система. Результати цієї роботи відображуються в тактико-технічному завданні на розроб-лення автоматизованої інформаційної системи обліку або в звіті про виконану роботу та замовлення на розроблення АІС (3-й етап).

Зауважу, що обстеження потоків облікової інформації об'єк-та автоматизації потрібне для того, щоб правильно спроектувати АІС обліку як складову інформаційної системи об'єкта, узявши до уваги існуючу практику розв'язування облікових задач, накресли-ти перспективи вдосконалення їхнього інформаційного забезпе-чення та технологію розв'язування у нових умовах. Під час обсте-ження вивчаються та аналізуються якісні й кількісні параметри і потоки облікової інформації. Для цього існують стандартні при-йоми обстеження та аналізу існуючих систем. Розроблено числен-ні методи та методики для дослідження інформаційних потоків об'єктів та аналізу результатів, які передбачають застосування й економіко-математичних методів та обчислювальної техніки. По-ряд із суцільним обстеженням всіх структурних одиниць об'єкта застосовуються й вибіркові методи. Крім того, для об-стеження алгоритмів оброблення облікових даних доцільно вико-ристовувати статистичні прийоми розроблення моделей. Аналіз (декомпозиція) результатів обстеження доповнюється їх синтезом, побудовою синтетичних моделей об'єкта автоматизації, його ін-формаційної системи, інформаційних


Сторінки: 1 2 3