У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

Особливості бухгалтерського обліку позабюджетних коштів бюджетних установ (на прикладі Коломийського економіко-правового коледжу)

Зміст

Вступ………………………………………………………………………………3

1.Сутність формування позабюджетних коштів бюджетних установ………5

2.Огляд нормативно-правової бази позабюджетних коштів………………..12

3.Економічн-організаційна характеристика Коломийського економіко-правового коледжу……………………………………………………………24

4.Синтетичний та аналітичний облік позабюджетних коштів………………27

5.Документування бухгалтерського обліку позабюджетних коштів……….31

6.Процес удосконалення формування та використання позабюджетних коштів…………………………………………………………………………….37

Висновок…………………………………………………………………………40

Використана література…………………………………………………………43

Додатки

Вступ

Згідно з Конституцією України основні права громадян нашої країни підкріплені державним фінансуванням охорони здоров’я, освіти, культури.Усі державні установи, видатки яких у межах затверджених кошторисів покриваються коштами Державного бюджету, мають назву бюджетних. Бюджетні установи на відміну від підприємств та організацій народного господарства не виготовляють готової продукції, не займаються її реалізацією або переробкою.Отже і коштів за рахунок цього не отримують.

Фінансово-господарська діяльність бюджетних установ має певні особливості.По-перше,така діяльність повністю здійснюється за рахунок коштів відповідного бюджету, тобто бюджетні установи є частиною бюджетної системи України.По-друге, відповідно до статті 2 Бюджетного кодексу України,бюджетні установи визначено як неприбуткові.Таким чином, бюджетні установи – безпосередні учасники бюджетного процесу і беруть участь у виконанні бюджету.

Впровадження в 2000 році національних положень стандартів Бухгалтерського обліку стало причиною змін в організації обліку фінансово-господарської діяльності підприємства.

Бухгалтерський облік в бюджетних установах ведеться за меморіально-ордерною формою відповідно до Інструкції про форми меморіальних ордерів бюджетних установ.

Метою написання даної курсової роботи є особливості бухгалтерського обліку позабюджетних коштів бюджетних установ та напрямки удосконалення їх формування та використання на прикладі Коломийського економіко-правового коледжу.Базою для написання курсової роботи являється інформація, що відображена в облікових регістрах та звітності Кепку.

На базі коледжу постійно діє семінар КНТЕУ «Коломийські читання» з питань вдосконалення форм і методів навчального процесу для керівників і фахівців навчальних закладів економічної освіти.

Велика увага надається забезпеченню студентів підручниками, різною довідковою та методичною літературою, періодичними виданнямита методичними розробками викладачів.Бібліотека працює з використанням міжнародної комп’ютерної мережі INTERNET та локальної мережі.

Діяльність бюджетних установ щодо виконання кошторису спрямована на мобілізацію всіх запланованих доходів та здійснення передбачених видатків точно і в певні строки.

Для забезпечення повного і своєчасного надходження бюджетних коштів і використання їх відповідно до цільових призначень необхідна правильна організація бухгалтерського обліку виконання кошторису з дотриманням усіх принципів та вимог чинного законодавства.

1.Сутність формування позабюджетних коштів бюджетних установ

Облік доходів спеціального фонду

Для обліку операцій із доходами спеціального фонду Планом рахунків і змінами та доповненнями до Порядку застосу-вання Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженими Наказом Державного казначейства України від 26.03.2002 № 54, передбачено наведені далі рахунки й субрахунки. Облік доходів спеціального фонду ведеться на пасивному рахунку 71 «Доходи спеціального фонду», який має такі субрахунки:

№ 711 «Доходи за коштами, отриманими як плата за послуги»; № 712 «Доходи за іншими джерелами власних надходжень бюджетних установ»; № 713 «Доходи за іншими надходженнями спеціального фонду»; № 714 «Кошти батьків за надані послуги»; № 715 «Доходи, спрямовані на покриття дефіциту загально-го фонду»; № 716 «Доходи за витратами майбутніх періодів».

На субрахунку №711 обліковуються надходження, отримані установами згідно з кошторисом як плата за субрахунку № 712 обліковуються надходження установ для виконання окремих доручень, а також гранти, подарунки, благо-дійні внески, інвестиції.

Субрахунок № 713 призначений для обліку надходжень установи, які відносяться до інших надходжень спеціального фонду ; бюджету для витрат згідно з кошторисом.

На субрахунку № 714 обліковуються надходження установ і(крім шкіл-інтернатів) за рахунок коштів батьків у дитячих закладах та за інші послуги.

На субрахунку № 715 обліковуються кошти спеціального фонду, і спрямовані на покриття дефіциту бюджету. Субрахунок № 716 призначений для обліку сум коштів за договорами з фізичними і або юридичними особами за надані послуги (навчання тощо), що надійшли у звітному році та не використані, але будуть витрачені ]в наступному році на видатки, передбачені договорами.

Субрахунок № 741 «Інші доходи бюджетних установ» рахунка № 74 «Інші доходи» призначений для обліку доходів, якщо нараховану плату за послуги не можна в повному обсязі віднести до окремого виду доходу спеціального фонду. Для зберігання коштів спеціального фонду і проведення опе-рацій з ними установи відкривають поточні рахунки тільки в тих установах уповноважених банків, в яких їм відкриті поточні ра-хунки за загальним фондом або реєстраційні рахунки на єдиному казначейському рахунку відповідного органу Державного казна-чейства. Для їх відкриття бюджетні установи подають до органів Державного казначейства такі документи:

заяву на відкриття рахунка; копії нормативно-правових актів, що є підставою для зарахування коштів спеціального фонду; картку зі зразками підписів осіб і відбитком гербової печатки; звіт про надходження та використання коштів, отриманих як пла-та за послуги, що надаються бюджетними установами (ф. № 4-1 кд); звіт про надходження та використання коштів, отриманих за інши-ми джерелами власних надходжень бюджетних установ (ф. № 4-2 кд); звіт про надходження та використання інших надходжень спеціального фонду (ф. № 4-3 кд); інші документи.

Для обліку операцій на поточних і реєстраційних рахунках за коштами спеціального фонду використовуються такі активні субрахунки, передбачені Планом рахунків з подальшими змінами та доповненнями:

№313 «Поточні рахунки для обліку коштів, отриманих як плата за послуги»; №314 «Поточні рахунки для обліку коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень»; № 316 «Поточні рахунки для обліку інших надходжень спе-ціального фонду»; № 323 «Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку коштів, отриманих як плата за послуги»; № 324 «Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень»; № 326 «Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку інших надходжень спеціального фонду».

На субрахунках № 313, 323 на підставі виписок банку (органу Державного казначейства) обліковуються кошти, що надійшли на


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11