У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Облік фінансових вкладень підприємства у зарубіжних країнах

курсова робота з бухгалтерського обліку

ЗМІСТ

Вступ

Актуальність теми дослідження. Протягом останніх років ми частіше відчуваємо, як "вітер перемін" все глибше проникає в наше життя. Економічні зрушення в нашому суспільстві, які поки що не призвели до суттєвого підвищення життєвого рівня населення, все ж таки певною мірою закладають віру в це. Особливий поштовх економічним змінам надала трансформація державної форми власності. Хоча частка державної власності в загальній структурі власності залишається вагомою, проте сьогодні помітна присутність. Інших форм власності й, перш за все, приватної. Згідно зі статистичними даними, до приватної власності сьогодні належать всі малі та середні підприємства. Більшість великих підприємств змінила державну форму власності на акціонерну. Сьогодні виключно державних підприємств залишилось незначна кількість, хоча більша частина основних фондів великих підприємств належить державі. Поява значної кількості власників певною мірою активізувала зацікавленість у результатах своєї діяльності. Навіть ті, хто ще й сьогодні сподівається на повернення до старих часів, вимушені замислюватись над тим, що вони виробляють, як вони виробляють і для кого.

Підвищення ролі товарно-грошових відносин у суспільстві та приватного інтересу підвищують вимоги до якості інформації, яка впливає на діяльність суб'єктів підприємницької діяльності. Особливі вимоги висуваються до фінансової інформації, яка міститься в фінансовій звітності підприємства: балансі, звіті про збитки та прибутки, звіті про грошові кошти та ін. І це не випадково, тому що Інформація, яка відображається в цих документах, дозволяє робити висновки про фінансовий стан підприємства, результати його діяльності, а головне – зробити висновок про те, чи можуть власники підприємства розраховувати на отримання прибутку.

Окремі підприємства здійснюють інвестиції з метою збереження і примноження тимчасової вільних грошових коштів, інші тримають інвестиції в якості засобів збереження резервного капіталу. Для деяких підприємств інвестиційна діяльність є значним елементом фінансових операцій, і оцінка діяльності підприємства може більшою мірою чи в основному залежати від відображення в обліку результатів інвестиційної діяльності.

Відповідно до п. 4 МСБО 25 "Облік інвестицій" інвестиції визнаються як актив, яким володіє підприємство з метою збільшення матеріальних цінностей за допомогою отримання прибутку (наприклад, відсотки, роялті, дивіденди і орендна плата), і збільшення вартості основного капіталу чи іншого прибутку підприємства-інвестора.

В обліковій літературі української системи обліку та звітності визначення терміну "інвестиції'" в загальному не суперечить аналогічному визначенню в системі МСБО, ЗПБО США, інших зарубіжних національних стандартах.

Таким чином, викладене вище зумовлює актуальність дослідження курсової роботи.

Об’єктом дослідження даної курсової роботи є проблеми бухгалтерського обліку.

Предметом дослідження є особливості обліку фінансових вкладень підприємства у зарубіжних країнах.

Метою курсової роботи є дослідження обліку фінансових вкладень підприємства у зарубіжних країнах.

Мета роботи передбачає виконання таких завдань:

дослідити особливості поняття, класифікації та оцінки інвестицій у зарубіжних країнах; розкрити особливості обліку окремих видів фінансових вкладень відповідно до МСБО.

Розділ 1. Поняття, класифікація, оцінка інвестицій та їх характеристика

Як правило, для цілей обліку інвестиції поділяються на дві великі групи:

1) короткострокові (поточні) інвестиції;

2) довгострокові інвестиції [7, 324].

Короткострокові інвестиції – це інвестиції підприємства в ринкові цінні папери, що легко реалізуються з метою розміщення тимчасово вільних грошових коштів терміном менше одного року (чи операційного циклу). Вони повинні задовольняти двом умовам:

в будь-який момент цінні папери можуть бути легко реалізовані на ринку; передбачається, що в разі необхідності погашення короткострокових зо-бо-в'язань цінні папери будуть перетворені на грошові кошти протягом одного року.

В різних країнах до складу короткострокових інвестицій включаються різні види цінних паперів. МСБО їх не специфікують, даючи загальне визначення їх легкій реалізації та продажу протягом одного року.

В США, наприклад, до 1994 р. здійснювалася класифікація таких інвестицій на три групи (див. рис. 1.1).

В теперішній час (з 1994 р.) СФО США 115 ввів в дію специфічну класифікацію, яка містить розподіл на короткострокові та довгострокові інвестиції. В основі нової класифікації інвестицій лежить ознака Оцінки принцип якої базується на методиці оцінки за поточною ринковою вартістю.

Більшість з них виступає у формі фінансових прав, але деякі є матеріальними активами, наприклад, деякі інвестиції в землю або будівлі, а також інвестиції в золото, діаманти або інші товари, що легко реалізуються.

Для деяких інвестицій існує активний ринок, що встановлює ринкову вартість, яка є при цьому показником справедливої вартості. Для інших – ринку з активним попитом не існує, тому застосовуються інші засоби з метою визначення справедливої вартості.

Інвестиції, які утримуються в основному для захисту, сприяння або подальшого існування господарських чи торговельних відносин, часто називають торговельними інвестиціями: вони не призначені для того, щоб бути в наявності у вигляді додаткових грошових ресурсів, і тому класифікуються як довгострокові. Інші інвестиції призначаються для утримання протягом кількох років для отримання доходу і приросту капіталу. Тому вони класифікуються як довгострокові активи, навіть якщо вони легко реалізуються.

Рис. 1.. Класифікація короткострокових інвестицій в США до 1994 р. [7, 326]

Деякі підприємства-за власним бажанням не відокремлюють поточні активи від довгострокових, а іноді навіть сама форма балансу в країні не передбачає такого поділу.

Чіткого визначення довгострокових інвестицій в МСБО не наводиться, воно випливає із самого поняття інвестицій. Так, відповідно до МСБО 25 поточні інвестиції – це інвестиції, що легко реалізуються за своїм характером та призначається для утримання протягом не більше одного року. Відповідно всі інші інвестиції є довгостроковими.

На відміну від короткострокових, довгострокові інвестиції представляють собою розміщення коштів на строк більше одного року чи з метою отримання


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12