У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Облік фінансових результатів

курсова робота з бухгалтерського обліку

ЗМІСТ

Вступ

Ділова активна діяльність підприємства характеризується фінансовими результатами, зокрема прибутком, отриманим від підприємницької діяльності (виробничої, торговельної), інвестиційної та інших. Прибуток і його використання є інтегрованим показником життєдіяльності підприємства, оскільки від його розміру залежить оплата праці працівників, розрахунки з бюджетом, створення власних заохочувальних фондів стимулювання та розвитку підприємства.

Фінансовим результатом господарської діяльності підприємства є прибуток або збиток. Прибуток в основному утворюється в результаті продажу (реалізації) готової продукції (послуг, товарів). Крім того, підприємство може продавати (реалізовувати) інші матеріальні цінності і послуги допоміжних виробництв та господарств, а також мати доходи і збитки, що збільшують або зменшують розмір прибутку від інвестиційної та фінансової діяльності.

Прибуток формується поступово протягом фінансово-господарського року. Більшу частину прибутку становить прибуток від реалізації продукції, одержаний у вигляді різниці між виручкою від реалізації продукції і витратами на її виробництво та збут.

На підприємстві можливі доходи, втрати, які не пов'язані з реалізацією продукції, але збільшують або зменшують суму прибутку або збитків, – це фінансові результати, отримані від інвестиційної та фінансової діяльності, а також результати, які пов'язані з надзвичайними подіями.

Таким чином, важливість вказаних проблем в світлі сучасного економічного становища України зумовлюють актуальність дослідження курсової роботи, а також об'єкт і предмет дослідження та його мету.

Об'єктом дослідження курсової роботи є теоретичні засади бухгалтерського обліку.

Предметом дослідження курсової роботи є облік фінансових результатів діяльності підприємства.

Метою курсової роботи є дослідження і вивчення проблеми обліку фінансових результатів діяльності підприємства, а також формулювання висновків і узагальнень, які зумовлюються темою курсової роботи.

Мета курсової роботи передбачає виконання таких завдань:

дослідити поняття фінансових результатів та завдання їх обліку; проаналізувати облік фінансових результатів основної діяльності; дослідити облік результатів фінансових операцій; охарактеризувати облік результатів від іншої звичайної діяльності; дослідити облік результатів надзвичайних подій.

Методи дослідження. Для розв'язування поставлених завдань використано такі методи наукового дослідження: теоретичний аналіз наукових літературних джерел, синтез, узагальнення, порівняння, абстрагування, конкретизація, моделювання, спостереження, бесіда.

Розділ 1. Поняття фінансових результатів та завдання їх обліку

1.1. Поняття фінансових результатів

Поняття фінансових результатів діяльності трактується в П(С)БО 3 "Звіт про фінансові результати" [2].

Як правило, прибутком вважається перевищення сукупних доходів над сукуп-ними витратами. Валовий (сукупний) доход (без податку на додану вартість) порівнюється з витратами на виробництво продукції, що можна виразити формулою [19, 453]:

П = Вд – С,

де П – прибуток;

Вд – валові доходи;

С – собівартість продукції.

Проте, таке визначення мало про що говорить до того часу, поки не буде уточнено методику розрахунку валових доходів, яка регламентує поняття доходу і часу його виникнення, з одного боку, та склад витрат на виробництво продукції, – з іншого. Це означає, що потрібно домовитися (встановити правила) про визначення й структуру доходів і витрат із метою встановлення розміру прибутку. Такий порядок забезпечує однаковий підхід до формування прибутку в усіх галузях економіки України.

Облік витрат і доходів регламентується стандартами бухгалтерського обліку: 15 "Доход" та 16 "Витрати".

Якими б добрими не були стандарти, в них відображено суб'єктивний підхід до складу витрат і доходів, а тому прибуток, визначений за правилами українського законодавства, не збігається з прибутком, визначеним за методологією інших країн. Крім того прибуток, який виявлено таким чином, не означає приросту багатства підприємства – збільшення його активів.

Альтернативою такій методології може бути, наприклад, приріст активів, який визначається як різниця між підсумком активу балансу і зобов'язань підприємства на певну дату.

Заплутує проблему формування прибутку на підприємствах України також позбавлена здорового глузду вимога щодо паралельного ведення податкового обліку того ж таки прибутку з єдиною метою – його оподаткування. Видно, той прибуток, що утворюється за допомогою бухгалтерських стандартів, зовсім не такий, як потрібно для податкової системи, а тому в доходи і витрати вноситься безліч дріб'язкових поправок. Це означає можливість існування армії чиновників, які зайняті безглуздою роботою, не потрібною суспільству в цілому, обтяжливою для підприємства, марнотратною з точки зору економіки. Безглуздя з подвійним обліком прибутку "освячене" ЗУ "Про оподаткування прибутку", безпрецедентним за своїм деструктивним впливом на економіку держави.

Для відображення прибутку в обліку потрібно дотримуватися вимог стандартів бухгалтерського обліку, якими передбачені найсуттєвіші принципи формування витрат і доходів (табл. 1).

Таблиця

Порівняння вимог стандартів бухгалтерського обліку [19, 455]

Вимоги стандарту 15 "ДОХОД" | Вимоги стандарту 16 "ВИТРАТИ"

1. Термін "доход" – не визначено | 1. Термін "витрати" – не визначено

2. Визнання – під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу від господарської діяльності підприємства, якщо оцінка доходу може бути достовірно визначена | 2. Визнання – витрати звітного періоду пов'язані зі зменшенням активів або збі-льшення зобов'язань, що зумовлює зме-н-шення власного капіталу від госпо-дар-ської діяльності підприємства, якщо ці витрати можуть бути достовірно оцінені

3. Не визначаються доходами: –

податок на додану вартість, акциз, інші податки і платежі до бюджету й позабюджетних фондів; –

надходження за договорами комісії, агентськими та іншими угодами на користь комітента, принципала тощо; –

сума попередньої оплати за продукцію, роботи і послуги; –

сума авансу в рахунок оплати продукції, робіт і послуг;–

сума завдатку під заставу або для погашення позики; –

надходження, що належать іншим особам; –

надходження від первинного розміщення цінних паперів. | 3. Не визначаються витратами: –

платежі за договорами комісії, агентськими та іншими угодами на користь комітента, принципала тощо; –

попередня (авансова) оплата запасів, робіт і послуг; –

погашення одержаних послуг; –

інші зменшення активів або збільшення зобов'язань, що


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8