У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міжнародні та національні стандарти аудиту

курсова робота з бухгалтерського обліку

ЗМІСТ

Вступ

Професійні технічні стандарти встановлюються для забезпечення певного мінімального рівня виконання і якості, перш за все тому, що мається на увазі, що громадськість цікавиться і покладається на роботу професіоналів. Стандарти встановлюють мінімальний рівень виконання і якості, якої чекають від аудитора їх клієнти і громадськість. На відміну від процедур аудиту, які виконуються крок за кроком і змінюються залежно від одиничних чинників, таких, як масштаби справи клієнта, виробництво, система бухгалтерського обліку і інших обставин, стандарти є мірою якості виконання. Аудиторські стандарти повинні бути незмінними незалежно від спектру діяльності.

В кожному аспекті бухгалтерського обліку і аудиту повинно бути забезпечено рівновагу між винесенням професійної думки і встановленням специфічних правил професійної поведінки. Професія аудитора категорично відкидає дві крайнощі. З одного боку, книжні правила ніколи не бувають достатніми, щоб охопити всі можливі комбінація обставин і, таким чином, дати можливість дозволити аудиторам зняти з себе відповідальність за винесення професійного висновку; з іншої, – існують певні рамки для забезпечення критеріїв винесення думки у всіх важливих аспектах діяльності. Саме між цими двома крайнощами і виникають труднощі і суперечності. Наприклад, наскільки стандартизованою повинна бути аудиторська практика, а в яких межах дозволена гнучкість; які повинні бути стандартні об'єми вибірки і процедури контролю і наскільки аудитор вільний в своїх думках. Хоча специфічний предмет дискусії кожного разу міняється, абсолютно очевидно, що сама ця філософська суперечка ніколи не буде завершена.

Розділ 1. Міжнародні аудиторські стандарти

Міжнародний комітет із аудиторської практики (ІАРС) від імені Ради Міжнародної федерації бухгалтерів (ІРАС) видав стандарти проведення аудиту, що складаються з Міжнародних стандартів проведення аудиту (ІАС) і Стандартів по наданню супутніх послуг у складі Міжнародних стандартів проведення аудиту (ІАС/К8).

Розглянемо основний зміст і задачі кожного стандарту.

ІАС 1. Цілі і об'єм перевірки фінансових звітів [2]

Стандарт визначає загальні цілі і об'єм перевірки фінансових звітів підприємства, що проводиться незалежним аудитором, а також відповідальність керівників (керівництво) за фінансові звіти.

ІАС 2. Лист про згоду на проведення аудиту [2]

Лист про згоду на проведення аудиту, що направляється аудитором клієнту, служить документальним підтвердженням згоди аудитора на зроблену пропозицію, уточнює об'єм роботи і міру відповідальності, яку приймає на себе аудитор, а також форму звітності.

В стандарті містяться основні тези листа про згоду.

ІАС 3. Основні принципи проведення аудиту [2]

Стандарт перераховує основні принципи, якими повинен керуватися аудитор при проведенні аудиту: сумлінність, об'єктивність і незалежність, конфіденційність, належна кваліфікація і компетентність, використання результатів роботи інших аудиторів, документування, планування, отримання аудиторських даних, перевірка системи обліку і внутрішнього контролю, перевірка зроблених висновків і складання висновку.

При зміні (вдосконаленні) Міжнародних стандартів проведення аудиту ці основні принципи залишаються постійними.

ІАС 4. Планування [2]

Стандарт розглядає процес планування як аудиту фінансової звітності, так і іншої фінансової інформації, визначає ключові елементи процесу планування і містить практичні приклади питань, що підлягають розгляду при підготовці аудиту.

ІАС 5. Використання результатів роботи інших аудиторів [2]

Стандарт застосовується у випадках використання незалежним аудитором для підготовки аудиторського висновку результатів роботи іншого незалежного аудитора, що має відношення до фінансової звітності одного або декількох підрозділів, філіалів, дочірніх підприємств або асоційованих компаній, що включається в звітність підприємства. Приводиться опис тих аспектів, які повинен ураховувати аудитор, що збирається використовувати результати діяльності іншого аудитора.

ІАС 6. Вивчення і оцінка вживаної системи бухгалтерського обліку і відповідних засобів внутрішнього контролю у зв'язку з проведенням аудиту

В стандарті розглянуті системи обліку, елементи, задачі і обмеження внутрішнього контролю, а також аудиторських процедур, призначених для вивчення і оцінки стану внутрішнього контролю.

ІАС 7. Контроль якості аудиту [2]

Контроль якості має суттєве значення для підтримки високих вимог до професії аудитора.

Стандарт проводить відмінність між контролем окремих перевірок і загальною якістю контролю, прийнятою в аудиторській фірмі. Визнання взаємозв'язку між цими двома видами контролю одночасно має на увазі, що загальний контроль якості доповнює контроль над окремими аудитами, але не підміняє його. В стандарті торкнулися питання здійснення контролю над процесом передачі аудитором своїх функцій помічникам для проведення окремих перевірок в цілях забезпечення відповідності основним положенням аудиторської діяльності, а також подані практичні рекомендації аудиторській фірмі по контролю якості її роботи.

ІАС 8. Дані аудиту [2]

Під даними аудиту розуміються відомості, одержувані аудитором при підготовці висновків, на яких ґрунтується його висновок про фінансову звітність.

Стандарт розглядає природу і джерела даних аудиту, а також питання достатності і придатності самих цих даних і методів, за допомогою яких вони отримані.

ІАС 9. Документація [2]

В стандарті наведені відомості про типові форми і зміст робочих документів, а також конкретні приклади робочих документів, що складаються або одержуваних аудитором. Розглянуті також питання приналежності і зберігання робочої документації.

ІАС 10. Використання результатів роботи внутрішнього аудитора [2]

Внутрішній аудит є елементом внутрішнього контролю на підприємстві і здійснюється спеціально призначеним персоналом в рамках підприємства. Задача внутрішнього аудитора – оцінка якості розробки і застосування механізмів внутрішнього контролю. Значна частина результатів діяльності внутрішнього аудитора може бути використана незалежним аудитором при аналізі фінансової інформації.

В стандарті наведені процедури, які повинні враховуватися незалежним аудитором при оцінці роботи внутрішнього аудитора.

ІАС 11. Обман і помилка [2]

Стандарт визначає поняття "обман" і "помилка" і встановлює, що відповідальність за попередження обману і помилки несе керівництво підприємства. Аудитор повинен планувати аудит з урахуванням певної можливості виявлення матеріально суттєвих спотворень, що виникли в результаті


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9