У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

„ПРОФЕСІЙНА ЕТИКА АУДИТОРІВ”

План

Вступ.................................................................................................3

1.Професійна етика аудиторів. Основні етичні цілі та принципи професії...........................................................................4

2.Кодекс професійної етики............................................................9

Висновок.........................................................................................11

Список використаної літератури..................................................12

Вступ

Існує багато аспектів бухгалтерської теорії і практики, на які впливають ціннісні орієнтації спеціалістів і користувачів бухгалтерської інформації.

Культура як історичне явище означає сукупність матеріальних і духовних, цінностей створених у минулому та створюваних людством на сучасному етапі, а також сукупність усіх видів перетворювальної діяльності, за допомогою якої формуються ці цінності.

Розвиток культури залежить від змін соціально-економічних формацій і характеризується рівнем оволодіння людством силами природи, а також рівнем розвитку кожної окремої людини й людства в цілому. Разом з тим культура має певну самостійність щодо змін своєї матеріальної основи. Така самостійність виявляється у спадкоємності та взаємодії культур різних народів. Культура часто розглядається як вираження норм, цінностей і звичаїв, які відображають типово поведінкові характеристики.

Складові професійної культури аудитора наведені на рисунку 1.

Культура аудитора

Духовно-національна | Морально-правова | Психологічно-естетична | Професійна    

духовна | моральна | психологічна | інформаційна

національна | правова | інтелектуальна | економічна

політична | внутрішня | акторська

філософська | емоційна | управлінська

наукова | педагогічна | зовнішньо-фізична

державна | етична | технічна

естетична | математична

Рис. 1. Компоненти культури аудитора

В даному рефераті буде розглянуто один з компонентів культури аудитора, а саме професійна етика.

1. Професійна етика аудиторів. Основні етичні цілі та принципи професії.

Професійна етика - це передусім, специфічний моральний кодекс людей певної професії, сукупність правил поведінки певної соціальної групи, що забезпечує моральний характер взаємовідносин, зумовлених або пов’язаних із професійною діяльністю, а також галузь науки, що вивчає специфіку появи моралі в різноманітних видах діяльності.

Професійна етика існує лише в тих видах діяльності, які носять постійний характер, мають свої традиції, елементи морально-психологічного плану, що склалися. Цим вимогам цілком відповідає і аудиторська діяльність.

Аудиторська етика, як система спеціальних знань про мораль аудитора вивчає сферу свідомості та поведінки аудиторів, моральних відносин і закономірностей їх формування. Професійна зрілість аудитори характеризується не тільки визначеною сумою знань, вмінь і навичок, але включає й відповідний розмір морального розвитку особистості, опанування нею моральних вимог своєї професії.

У процесі аудиту аудитору часто доводиться давати роз’яснення, вказівки з питань організації документування, обліку та звітності, обґрунтовувати свої пояснення посиланнями на законодавчі акти тощо. Для цього у аудитора повинен бути довідковий матеріал, на який він може посилатись.

Аудитор повинен бути компетентним в організації обліку та звітності, плануванні та в інших питаннях, пов’язаних з проведенням аудиту; він зобов’язаний добре знати основні прийоми аналізу господарської діяльності підприємств.

Виявляючи факти та відображаючи їх в аудиторському висновку, аудитор повинен бути принциповим і об’єктивним. Від оцінки ним стану справ залежить правильність, конкретність і оперативність рішень керівників підприємства, що замовляють проведення аудиторської перевірки.

Однією з етичних норм є доброзичливе, лояльне ставлення до клієнта. Кожного перевіряючого, в тому числі аудитора, на підприємстві зустрічають з недовірою. Тому з самого початку знайомства з підприємством і його працівниками аудитор повинен показати себе в жодному разі не суддею, який викриває персонал підприємства, в помічником в усуненні наявних недоліків і відхилень. Не одразу приходить розуміння, що аудитор - не ревізор, а аудит - не ревізія. Аудитор, по суті, захищає майнові інтереси власників, будь-то колективний власник в особі акціонерного товариства чи іншого товариства або індивідуальний власник, який запросив аудитора на перевірку звітності або для консультування з облікових, податкових або правових питань. Між аудитором і клієнтом повинні існувати відверті відносини.

Серйозною етичною проблемою можна назвати недостатність розміру оплати аудиторських послуг. Досить часто, вперше зіштовхуючись з аудитом, не розуміючи його важливості та необхідності, а також високих кваліфікаційних вимог, що висуваються до аудиторів, клієнти аудиторських фірм іноді пропонують досить низьку оплату. Природно, виплата високих гонорарів, які вимагають за свою роботу транснаціональні аудиторські фірми, вітчизняним підприємствам і навіть комерційним банкам (за рідким виключенням) просто не під силу. Необхідно пояснити клієнту, що таке аудит і чим він корисний підприємству, якими є витрати аудиторів і як вони впливають на розмір оплати, і, в деяких випадках, якщо можливо, поступитись ціною. Але практика показує, що підприємства, які раніше не були зобов’язані проходити щорічні перевірки і відмовлялися від послуг аудиторів, згодом були вимушені платити значні суми штрафів і пені, стягнуті податковими органами. Своєчасно проведена аудиторська перевірка дозволила б цим підприємствам зберегти якщо не всі ці суми, то значну їх частину за умови, що зауваження аудиторів були б своєчасно враховані та в бухгалтерські записи і розрахунки по податках, зборах і платежах були внесені необхідні виправлення.

Цілі бухгалтерської професії полягають у виконанні роботи відповідно до найвищих стандартів професіоналізму, в досягненні найкращих результатів діяльності й загалом у задоволенні громадських інтересів. Такі цілі вимагають задоволення 4-ох основних потреб:

Довіра. У суспільстві в цілому є потреба довірі до інформації та до інформаційних систем.

Професіоналізм. Є потреба в особах, яких клієнти, роботодавці чи інші зацікавлені сторони можуть без сумнівів визначити як професіоналів у сфері бухгалтерського обліку, аналізу й аудиту.

Якість послуг. Є потреба щодо впевненості в тому, що всі послуги, надані професійним аудитором, виконуються згідно з найвищими стандартами якості.

Конфіденційність. Правило, яке відповідає за повне дотримання комерційної таємниці стосовно клієнтів, їх господарських операцій і фінансового стану. Користувачі послуг професійних аудиторів мають бути впевнені в наявності основ професійної етики, що регулюють надання цих послуг. При взятті бухгалтерських документів чи облікових реєстрів


Сторінки: 1 2 3