У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





АУДИТ ОРЕНДНИХ ОПЕРАЦІЙ ТЗОВ “КОЛОСОК”

3.1 Планування аудиту

Мета аудиту орендних операцій полягає у встановленні достовірності первинних даних щодо формування розміру орендних платежів, повноти і своєчасності відображення первинних даних в зведених документах і облікових регістрах, правильності ведення обліку орендних операцій та його відповідності прийнятій обліковій політиці, достовірності інформації щодо орендних операцій, наведеної в фінансовій звітності ТзОВ “Колосок”.

Для того, щоб провести аудиторську перевірку діяльності підприємства по здійсненню орендних операцій, необхідно поступово здійснити декілька етапів аудиторської перевірки. До них належать :

планування аудиторської перевірки ; оцінка системи бухгалтерського обліку і внутрішнього контролю ; проведення перевірки ; узагальнення результатів проведеної аудиторської перевірки.

На початковому етапі планування проведення аудиторської перевірки необхідно ознайомитись із загальними умовами функціонування підприємства, на якому здійснюватиметься аудиторська перевірка, законодавчою базою, яка обумовлює ведення господарської діяльності підприємства та зокрема досліджуваної ділянки.

Всі ці процедури було проведено в першому та другому розділах даної роботи.

Тому приступимо до наступного етапу планування аудиторської перевірки – ознайомлення з загальним рівнем компетентності керівництва підприємства та роботою бухгалтерської служби підприємства.

3.1.1 Оцінка роботи бухгалтерської служби на підприємстві

Відповідно до статті 8 Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність” від 16.07.1999 року № 996-XIV ведення бухгалтерського обліку на підприємстві “Колосок” здійснюється бухгалтерською службою, очолюваною головним бухгалтером.

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку і забезпечення фіксування здійснення фактів всіх господарських операцій у первинних документах, зберігання оброблених документів, регістрів і звітності протягом установленого терміну, але не менш трьох років, несе уповноважена посадова особа, що здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів.

Головний бухгалтер на підприємстві зобов’язаний :

керуватися дійсною обліковою політикою ; забезпечувати дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних принципів бухгалтерського обліку, упорядкування і представлення у встановлені терміни фінансової звітності ; організувати контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій ; брати участь в оформлені матеріалів, пов’язаних із нестачею і відшкодуванням витрат від недостачі, крадіжки і псування активів підприємства ; забезпечувати перевірку стану бухгалтерського обліку у відособлених підрозділах підприємства.

Ведення бухгалтерського обліку та упорядкування бухгалтерської звітності повинно відповідати таким якісним характеристикам :

доречність ; достовірність.

Ведення бухгалтерського обліку й упорядкування фінансових звітів здійснювати з дотриманням таких принципів :

автономність підприємства без відображення у фінансовій звітності особистого майна і зобов’язань власників ; безперервності діяльності підприємства ; періодичності – можливості розподілу часу діяльності на певні періоди з метою складання фінансової звітності ; звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік ; проміжна звітність складається щокварталу зростаючим підсумком з початку звітного року в складі балансу і звіту про фінансові результати ; баланс складається на кінець останнього дня кварталу ( року ) ; історичної ( фактичної ) собівартості – пріоритет активів виходячи з витрат і завищення оцінки активів і прибутків підприємства ; перевалювання змісту над формою ; єдиного грошового вимірника, з застосуванням відповідно до статті 5 Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” грошової одиниці України.

Відповідно до Положення ( стандарту ) бухгалтерського обліку 1 “Загальні вимоги до фінансової звітності” ведення бухгалтерського обліку й упорядкування звітів ( за винятком звіту про рух грошових коштів ) здійснювати за принципом нарахування і відповідності прибутків і витрат, згідно з яким для визначення фінансового результату звітного періоду варто порівняти доходи звітного періоду та витрати для одержання цих прибутків. При цьому доходи і витрати відображаються в обліку і звітності в момент виникнення незалежного від часу надходження і сплати коштів ( за принципом нарахування і відповідності ) у тих звітних періодах, до яких відносяться.

Для визначення ступеня завершеності операцій з надання послуг застосувати засіб вивчення виконаної роботи, свідченням завершеності здійснення послуг вважати акт, підписаний обома сторонами.

Відповідно до статті 9 Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи. Первинні документи повинні містити такі обов’язкові реквізити :

назва документа ; дата і місяць складання ; назва підприємства.

З метою спрощення роботи бухгалтерії підприємства щодо збору інформації для заповнення форми № 3 “Звіт про рух грошових коштів” у Плані рахунків передбачені спеціальні субрахунки для окремого обліку дебіторської і кредиторської заборгованості, що виникла від діяльності, яка не є операційною діяльністю підприємства. Згідно з новою методологією ведення бухгалтерського обліку, прийнятими Положеннями ( стандартами ) бухгалтерського обліку в Україні з 01.01.2000 р. уся діяльність підприємства ТзОВ “Колосок” складається зі звичайної і надзвичайної, при цьому звичайна діяльність ділиться на операційну і фінансову. Таким чином, нова методологія припускає використання більш розгалуженої системи субрахунків, що застосовуються в бухгалтерському обліку. Тому бухгалтерія ТзОВ “Колосок”, для здійснення контролю має єдину систему кодифікації рахунків і субрахунків, які використовуються для відображення господарських операцій.

Основними джерелами аудиту орендованих основних засобів є :

первинні документи ( акт прийняття-здавання відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів ф. № ОЗ-2, інвентарна картка обліку основних засобів ф. № ОЗ-6, картка обліку руху основних засобів ф. № ОЗ-8 ) ; розрахунок амортизації основних засобів ; договори оренди основних засобів ; розрахункові документи ( платіжні доручення, рахунки фактури, виписки банку, журнал № 1 та інші первинні документи ) ; регістри синтетичного й аналітичного бухгалтерського фінансового обліку ; дані квартальної та річної звітності ; податкова, статистична й оперативна звітність.

3.1.2 Оцінка аудиторського ризику та його складових

Ризик проведення аудиторської перевірки являє собою ризик аудитора, пов’язаний з видачею неправильного висновку за фінансовими документами, або висновку про правильність інформації, представленої у фінансових документах, коли


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10