У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Туризм
6



ТУРИЗМ

Туризм – одна із найбільш перспективних галузей економіки Івано-Франківщини. Область має об’єктивні і вагомі передумови для її розвитку: природно-кліматичний потенціал, мальовничі ландшафти, чисте повітря, цілющі мінеральні води, привабливі туристичні маршрути, збережені національні традиції і фольклор, архітектурні пам’ятки, рекреаційні можливості. Природа Українських Карпат має визначальне значення для розвитку туризму та рекреації в усі пори року.

В області є дев’ять курортних місцевостей, діє 38 санаторно-курортних закладів. Для курортної терапії використовуються кліматичне лікування, мінеральні ванни. Серед курортів – низькогірні Татарів, Яремче і Микуличин Яремчанської міськради, Мислівка і Новий Мізунь Долинського району, Шешори Косівського району, високогірні Ворохта і Яблуниця Яремчанської міськради і бальнео-грязевий передгірний курорт Черче Рогатинського району.

Курортне містечко Яремче розташоване в надзвичайно мальовничій улоговині між горами на березі Пруту, користується славою туристської столиці Карпат (має понад 40 туристсько-рекреаційних закладів). Ворохта відома як центр зимових видів спорту. Тут є комплекс із чотирьох трамплінів, що завдяки штучному покриттю діють цілорічно, лижний стадіон, до якого веде канатна дорога довжиною 1,5 км.

Карпатський регіон України славний багатством мінеральних вод. Серед мінеральних джерел Івано-Франківщини найбільш відомим є джерело води "Горянка", аналогічної за дією трускавецькій "Нафтусі", в с.Новий Мізунь Долинського району. На його базі діє санаторій – профілакторій "Джерело Прикарпаття". Лікувальні властивості джерела "Буркут" для лікування внутрішніх органів були відомі ще у XIX ст. Для лікування опорно-рухового апарату використовуються торфові грязі і мінеральні води курорту Черче. Перспективними для лікування є води курорту Шешори з високим вмістом органічних речовин.

Туристичні послуги надають 73 туристичних підприємства. Сервіс, прийнятний для західних туристів, на рівні класу "три зірки” забезпечують готелі "Аускопрут" та „Україна” в м.Івано-Франківську, база відпочинку "Карпати" в м. Яремчі, пансіонат "Карпатські зорі" фірми "Спорт-тур" в м.Косові, профілакторій "Яремча" в м. Яремчі, санаторій-профілакторій "Джерело Прикарпаття" в с. Новий Мізунь.

На території Прикарпаття налічується понад 20 туристичних маршрутів: гірських, водних, пішохідних, велосипедних, автобусних.

Найцікавішими з них є:
? гірські – на г. Говерла і г. Піп-Іван, по Чорногірському хребту (від озера Несамовите до озера Марічейка), по Горганах та інші;
? водні – по Дністровському каньйону і річках Білий і Чорний Черемош, Прут, Лімниця;
? пішохідні – по полонинах Карпат, до Манявського водоспаду;
? лижний – на г. Кукул та інші.
? автомобільні та велосипедні маршрути, найвідомішим з яких є маршрут “Прикарпатське кільце”.

Туристи мають змогу покататися на гірських лижах в Яблуниці, Ворохті, Косові. Діє сучасний гірськолижний комплекс в с. Поляниця. Досвідчені інструктори за 2-3 години навчать новачка впевнено триматись на лижах на снігових схилах.

Біля річки Дністер є прекрасні місця для польотів на дельтапланах та парапланах (села Одаї та Ісаків Тлумацького району). Для любителів подорожувати на гірських велосипедах та на гуцульських конях створені відповідні маршрути та розвивається матеріальна база.

Існуюча база рекреаційних закладів усіх форм власності (119 одиниць на 12,5 тисячі місць) дає можливість нарощувати лікувально-оздоровчі, туристичні, спортивні послуги, в тому числі й для іноземних туристів.

Усе більш популярним в області стає сільський зелений туризм. Понад 200 сільських господарів вже готові прийняти гостей у своїх садибах. Туристів приваблює зручна система поселення, сучасне обладнання приватних пансіонатів, близькість до природи, співвідношення „цінаякість послуг”, гостинність та домашня атмосфера, чудові страви національної кухні. Найпопулярнішими районами є Косівський, Верховинський, Рожнятівський та Яремчанська міська рада.

Інтернет-ресурси
Інформація про область, в т.ч. про туристичний потенціал, розміщена на веб-сторінках: облдержадміністрації , Ради з туризму Карпатського регіону , головного управління зовнішніх зв’язків, туризму і торгівлі облдержадміністрації .

Інвестиційна політика області
Стратегічна мета розвитку області – досягнення високих і стабільних соціально-економічних показників. Реалізуються зазначені завдання за допомогою інвестиційної політики, що здійснюється в регіоні. Інтенсивність інвестиційного процесу в області підтримується на рівні, за якого реальною є структурна перебудова економіки.

В області реалізується Програма реконструкції міст та їх історико-архітектурних і культурних пам’яток. Реконструйовано та оновлено міста Галич, Надвірна, Рогатин, Коломия, Івано-Франківськ та Косів.

Завдяки високим темпам роздержавлення в області приватизовано майже всі підприємства, що підлягали приватизації. Нині функціонує 305 акціонерних товариств, які є основою економіки області. Недержавним сектором нині виробляється 95% промислової продукції.

Важливий напрямок реформування економіки полягає у реструктуризації підприємств. В області приділяється підвищена увага здійсненню організаційно-економічних, правових, технічних заходів, спрямованих на зміну структури управління підприємств, здатних привести підприємство до фінансового оздоровлення, збільшення обсягів випуску продукції, підвищення ефективності виробництва. У складі великих промислових підприємств створено десятки мобільних структурних підрозділів – дочірніх підприємств, здатних швидко адаптуватись в нових економічних умовах.

Завершено реформування колективних сільськогосподарських підприємств. На їх базі утворено нові ринкові формування. Це в повній мірі забезпечує підтримування оптимального рівня концентрації виробництва, створення нових земельних і майнових виробничих відносин виключно на приватній основі.

На очах змінюється на краще інфраструктура придорожнього сервісу в області. Приватизація автозаправних станцій дала потужний поштовх активізації роботи підприємств нафтового бізнесу, що інвестували капітал в господарство регіону, зокрема, для модернізації діючих і спорудження нових АЗС. Існуюча нині в області мережа автозаправних станцій забезпечує високий рівень надання послуг.

Уживаються заходи щодо активізації інноваційної діяльності. Сприяння надається таким науково-технологічним структурам, які були б більш гнучкими в нинішніх умовах, могли б організувати ефективне виробництво нових виробів для забезпечення суттєвого збільшення обсягів експорту товарів та послуг. Створений за участю провідних наукових та виробничих структур області “Нафтогазовий науково-технологічний парк” має стати активною ланкою залучення


Сторінки: 1 2