У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

з судово-бухгалтерської експертизи

Взаємозв’язок судово-бухгалтерської експертизи з аудитом та ревізією.

Обґєкти судово-бухгалтерської експертизи.

Основний зміст і структура ЗУ “Про судову експертизу”.

В основі проведення судово-медичної експертизи, ревізії та аудиту мають місце такі спільні риси:

Використання даних і тих самих бухгалтерських документів (прибуткові та видаткові накладні, розрахунково-платіжні відомості, касова книга та ін. документи), які засвідчують проведені операції по яких мають місце порушення тобто, однакові джерела інформації.

Використання не бухгалтерських документів, тобто це можуть бути документи відділу кадрів, заключні договори та інші документи.

Використання методів документального контролю.

Крім того ревізії, як і експертизи властиві конкурентність у визначенні розміру збитків, втрат, нестач цінностей і обґрунтованість системою доказів (первинні документи, відомості інвентаризації, пояснювальні записки матеріально відповідальних осіб та інші).

Обґєкт судово-бухгалтерської експертизи – це взаємоповґязані економічні, організаційні, технологічні та інші сторони функціонування системи, що вичається, стан якої може бути оцінений кількісно і якісно.

Обґєктами дослідження судово-бухгалтерської експертизи є первинні та зведені документи облікової звітності і документи бухгалтерської звітності. Такими документами можуть бути: прибуткові касові ордери та видаткові касові ордери, касові книги, звіти матеріально-відповідальних осіб, картки складського обліку, матеріали інвентаризації, акти ревізії, табель, наряди, акти приймання виконаних робіт, трудові договори, розрахунково-платіжні відомості, виписки банку, платіжні доручення, договори, розрахунково платіжні трудові договори, договори про матеріальну відповідальності, накопичу вальні відомості, журнали-ордери, головні книги, Баланс та інші документи бухгалтерського обліку.

У процесі дослідження може використовуватися неофіційна документація, а також інформація, подана в актах документальних ревізій, в аудиторських висновках та інших видах спеціальних експертиз (товарознавчих, будівельно-технічних тощо) у матеріалах справи (показах звинувачених, свідків), що належить до предмету судово-бухгалтерської експертизи. Класифікацію обґєктів дослідження та інформаційних звґязків між документами подано нижче на схемі.

Схема інформаційних звґязків між документами і реєстрами бухгалтерського обліку.

Предмет судово-бухгалтерської експертизи конкретизується об'єктами, які деталізують параметри дослідження та визначають їхню характеристику. Виходячи з того, що експертиза досліджує господарські операції, які розслідуються правоохоронними органами а вони включають всі стадії відтворення, на стадії: виробництва суспільного продукту об'єктами експертизи є якість продукції, її вартість та процеси використання або реалізація.

Судово-бухгалтерська експертиза досліджує емпіричні ні, тобто реальні об'єкти, які поділяються на натуральні, або фізичні, що існують у природі об'єктивно, незалежно від нашої волі і свідомості, та штучні, в тому числі технічні, створені за волею людини в процесі її виробничої діяльності. Отже, об'єктами судово-бухгалтерської експертизи є предмети і знаряддя праці, а також сама праця, які від-ображені в системі бухгалтерського обліку і звітності і стосуються кримінальних, і цивільних справ, розслідува-них правоохоронними органами.

Залежно від ступеня складності розрізняють прості і складні об'єкти дослідження. Відмінність між ними ви-значається кількістю елементів, що входять до об'єкта, а також системою зв'язків між собою, тому вони нази-ваються системними.

Простими вважають об'єкти, до яких входить декіль-ка елементів з прямими зв'язками. Наприклад, виготов-лена продукція є простим об'єктом, який у процесі екс-пертного дослідження розчленовується на такі елементи, як вартість, якість, асортимент, естетична привабливість, конкурентоспроможність тощо.

До складних належать об'єкти з невизначеною струк-турою, які треба дослідити, а потім елементи, що конкретизують їх. Складні об'єкти досліджують за методом «чорного ящика», який полягає у пошуку взаємозв'язків між вхідними діями та реакцією об'єкта на них. «Чорний ящик» — поняття кібернетики, яке означає, що наявні знання не дають змогу встановити структуру складної системи або її компонентів, внутрішніх закономірностей функціонування її, а визначають лише залежність впли-ву змін на вході і виході системи, встановлюють напрям подальшого дослідження. Наприклад, ефективність науково-технічного прогресу у виробництві продукції є складним об'єктом дослідження. Незважаючи на те що на вході відомі витрати на впровадження прогресивної технології, а на виході — виготовлена продукція, елементи, які її характеризують, можна визначити при подальшому дослідженні із застосуванням методів економічного аналізу. Дослідження структури системного об'єкта назива-ється морфологічним аналізом, у результаті якого дістають відомості про побудову об'єкта. Дослідження почи-нається з опису складу елементів об'єкта. Якщо об'єкт містить однотипні елементи, то він гомогенний (від гр. homogenes — однорідний, має ті самі якості), наприклад вартість продукції; якщо різнотипні – гетерогенний (гр. heteros - інший + genos — неоднорідний, складається із і різних за своїм складом частин) — вивчається ефективність виробництва. Прості об'єкти досить повно описуються методами морфологічного аналізу. Для того щоб виділити в предметі судово-бухгалтер-ської експертизи основну властивість, досліджують су-купність однотипних об'єктів, визначають подібність їх щодо мети експертизи. На основі результатів попередньо-го дослідження цієї сукупності знаходять об'єкт експертизи, що містить у собі всі основні властивості багатьох реальних елементів. Так, визначаючи якість проведеної ревізії виробничої і фінансово-господарської діяльності підприємства, експертиза передусім розглядає акт ревізії, за яким встановлює, чи брали участь в її проведенні особи, проти яких порушено кримінальну або цивільну справу, які вони дали пояснення про недоліки, що розслідуються правоохоронними органами. Це дасть змогу експерту-бухгалтеру визначити напрям подальшого експертного дослідження.

Завдання експертизи полягає у виявленні факторів, які впливають на поведінку досліджуваного об'єкта, ви-діленні з них істотних і неістотних. Критерії вибору істот них факторів визначаються метою експертизи та рівнем зібраних у розслідуваній справі доказів. Так, перед судово-бухгалтерською експертизою слідчим поставлено завдання встановити кількість дорогоцінних металів, використаних на виробництво продукції. Судово-бухгалтерська експертиза вивчає дію виробничих і економічних факторів (вид продукції, норми витрат, виробничі угари тощо). Проте при цьому діють і хімічні фактори (чистота металу, вміст домішок, наявність їх у готових


Сторінки: 1 2