У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

Реферат

на тему:

"Облік готової продукції та її реалізації"

ЗМІСТ

ВСТУП...........................................................................................................................3

ОБЛІК ВИПУСКУ ГОТОВОЇ ПРОДУКЦІЇ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ЇЇ ФАКТИЧНОЇ ФІНАНСОВОЇ ВИРОБНИЧОЇ СОБІВАРТОСТІ....................5

Облік випуску готової продукції та здачі робіт (послуг)...............................5

Калькулювання виробничої собівартості готової продукції, надання послуг..................................................................................................................8

ОБЛІК НАЯВНОСТІ ТА РУХУ ГОТОВОЇ ПРОДУКЦІЇ НА ПІДПРИЄМСТВАХ..........................................................................................17

ОБЛІК ЗАТРАТ ЗІ ЗБУТУ – ПРОДАЖУ (РЕАЛІЗАЦІЇ) ПРОДУКЦІЇ, НАДАННЮ ПОСЛУГ.......................................................................................21

ВИСНОВКИ................................................................................................................25

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ...............................................................26

ВСТУП

Заключною стадією кругообігу господарських засобів є процес реалізації. Реалізація – це продаж вироблених чи перепроданих товарів і послуг з одержанням грошового виторгу. У бухгалтерському обліку цей процес відображається сукупністю операцій, що пов’язані з реалізацією виробленої продукції іншим підприємствам і організаціям.

Основними завданнями обліку процесу реалізації є:

Забезпечення інформації про обсяг реалізованої продукції за її видами;

Виявлення фінансових результатів щодо підприємства в цілому та окремих видів продукції;

Забезпечення контролю за формуванням повної собівартості продукції;

Забезпечення контролю за рівнем реалізаційних цін;

Реалізованою продукцією підприємства вважається продукція (товари, роботи, послуги), за яку покупцеві (замовникові) пред’явлені розрахункові документи. Пред’явленими розрахунковими документами (покупцеві, замовникові) вважаються документи з моменту подачі їх до установи банку (за умови здійснення розрахункових операцій через установи банків), або передачі їх покупцеві (замовникові) відповідно до умов, передбачених договором (контрактом), тобто без участі.

Якщо покупець (замовник) за умовами договору одержує продукцію безпосередньо на підприємстві-виготовлювачі, то така продукція вважається реалізованою після видачі і відповідного оформлення документами та пред’явлення покупцеві-замовникові розрахункових документів.

Реалізованою також вважається продукція, за яку підприємство-продавець одержало плату або авансові платежі.

До введення національних стандартів бухгалтерського обліку реалізація продукції здійснювалась на рахунку № 46 "Реалізація", на дебеті якого відображалась собівартість реалізованої продукції, податок на додану вартість, акцизний збір, поза виробничі витрати, тобто – повна собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг). На кредиті рахунка № 46 "реалізація" відображалася сума відвантаженої до реалізації готової продукції робіт, послуг) або інша сума, еквівалентна сумі продажу (вексель, боргове зобов’язання тощо).

Підприємства, що здійснюють свою діяльність у сферах торгівлі та громадського харчування, де розрахунки за товари і продукцію здійснюються готівкою, валовий дохід від реалізації визначають у міру одержання готівки.

Таким чином, реалізованою продукцією (роботами, послугами) вважається продажна вартість відвантаженої продукції, зазначеної в оформлених як підстава для розрахунків з покупцями (замовниками) документах, або продажна вартість відвантаженої продукції, зарахована як платіж на рахунки підприємства в установах банків.

Отже, метою цієї роботи є теоретичне та практичне дослідження обліку готової продукції та її реалізації.

Завданням цієї роботи слід вважати:

Розкриття поняття готової та реалізованої продукції;

Визначення процесу калькулювання собівартості продукції

Виділення первинних документів при обліку готової продукції

Об’єктом роботи слід вважати реалізовану готову продукцію.

Дана робота виконана на 26 сторінках, містить одну таблицю і 6 рисунків.

ОБЛІК ВИПУСКУ ГОТОВОЇ ПРОДУКЦІЇ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ЇЇ ФАКТИЧНОЇ ФІНАНСОВОЇ ВИРОБНИЧОЇ СОБІВАРТОСТІ

1.1. Облік випуску готової продукції та здачі робіт (послуг)

Основу побудови бухгалтерського обліку го-тової продукції становлять такі компоненти:

визначення поняття «готова продукція»;

класифікація готової продукції;

оцінювання готової продукції в поточному обліку;

документальне оформлення випуску, відвантаження та реалізація готової продукції;

система рахунків.

Готова продукція — це виріб (або напівфабрикат), послуга, робота, що пройшли всі стадії технологічної обробки на даному підприємстві, відповідають затвердженим стандартам або умовам договору, прийняті технічним контролем підприємства І здані на склад або замовникові - покупцеві згідно з діючим порядком прийняття продукції.

Усі елементи виробничого процесу — сировина, матеріали, які перебувають на різних стадіях технологічного процесу, утворюють незавершене виробництво та формують вид запасу виробничого.

Готова продукція може мати (а може й не мати) кількісні та якісні характеристики. Наприклад, кількість виражається масою, протяжність — метрами, якість — ґатунком. Але завжди продукція матиме вартісну характеристику.

Побудова обліку готової продукції можлива за різними варі-антами. Продукція, яка має кількісні, якісні та вартісні характери-стики, може бути здана на склад, а звідти відбуватиметься її від-вантаження (продаж) та реалізація. Водночас можливий інший підхід (здебільшого на дрібних підприємствах, фермерських гос-подарствах тощо), коли готова продукція не передається на склад, а нагромаджується безпосередньо у виробника, звідки її відванта-жують або передають покупцеві та реалізують.

Продукція, яка не має кількісних характеристик, - робота, послуга (посередництво) або великогабаритні вироби — будинок, пароплав тощо — безпосередньо передається з виробництва поку-пцеві (замовникові).

Планом рахунків для обліку наявності та руху готової продук-ції, що має кількісні характеристики та складується, передбачено рахунок «Готова продукція» (рис. 1.1.). За своїми характеристи-ками та структурою він аналогічний рахунку «Матеріали» та фор-мує вид запасу виробничої діяльності.

Рис. 1.1. – Рахунок "Готова продукція"

У бухгалтерському обліку готова продукція має оцінюватися за фактичною собівартістю виготовлення. Але оскільки фактична собівартість може бути визначена лише після збирання всіх затрат та калькулювання її фактичної собівартості, постає потреба в що-денному обліку наявності та руху готової продукції до визначення її вартісних характеристик (для цього існують спеціальні способи аналогічні способам обліку матеріалів).

Залежно від виду випуску готової продукції з виробництва офор-мляється та відображається в обліку по-різному. Якщо продукція має речовий характер (виріб), то це означає, що її потрібно передати на склад. У такому разі на підставі первинних документів у бухгалтерсь-кому обліку буде зроблено запис, поданий на рис 1.2.

Рахунок обліку Рахунок обліку

виробництва готової продукції

а) щоденно

за обліковими цінами

б) раз на місяць

різниця (відхилення)

("+");("-")

Рис. 1.2. – Облік випуску готової продукції, що має кількісні та якісні характеристики і яку здають на склад

Якщо продукція не має натуральних параметрів — робота (ре-монт) або послуга (транспортні послуги), то в бухгалтерському об-ліку випуск рівнозначний передачі продукції замовнику, і тому факт випуску відображається в бухгалтерському обліку (рис. 1.3.).

Рахунок обліку Рахунки


Сторінки: 1 2 3 4 5 6