У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

 

Зміст

Вступ ……………………………………………………………………………………..3

Розділ І. Основи організації бухгалтерського обліку на підприємстві

Предмет, метод і задачі бухгалтерського обліку ………………………………5

Документування бухгалтерського обліку …………………………………….. 7

Організація та форми бухгалтерського обліку в Україні …. ………………11

Розділ ІІ . Інформаційні системи та їх роль в управлінні економікою

Поняття та мета створення інформаційних систем обліку (ІСО), їх

роль в управлінні економічним об’єктом ……………………………………….16

Методологічні основи та організація бухгалтерського обліку в

умовах автоматизованого оброблення даних …………………………………18

Загальна характеристика та класифікація інформаційних систем обліку ……..21

Найбільш поширені в Україні інформаційні системи

автоматизації бухгалтерського обліку ………………………………………….24

Розділ ІІІ. Практична технологія ефективного використання

інформаційних систем у бухгалтерському обліку на прикладі програми

„1С: Підприємство 7.7”

Загальні засади побудови та функціонування програми

„1С: Підприємство 7.7” ………………………………………………………………..29

Автоматизація обліку активів підприємства …………………………………...32

Автоматизація обліку пасивів підприємства …………………………………..35

Висновки і пропозиції ………………………………………………………………... 38

Список використаної літератури ……………………………………………………... 41

Додатки

Вступ

Вирішити актуальні проблеми в галузі економіки не можна без удосконалення бухгалтерського обліку. Чітко налагоджений бухгалтерський облік своєчасно забезпечує управлінські потреби необхідною та вірогідною інформацією для виконання всебічного аналізу господарської діяльності та обґрунтування відповідних управлінських рішень.

Діяльність працівників сфери управління (бухгалтерів, фахівців кредитно-банківської системи, плановиків і т. ін.) зараз орієнтована на використання розвинутих технологій. Організація і реалізація управлінських функцій вимагає радикальної зміни як самої технології управління, так і технічних засобів опрацювання інформації, серед яких головне місце посідають персональні комп’ютери. Вони дедалі більше перетворюються із систем автоматичного переопрацювання вхідної інформації у засоби накопичення досвіду управлінських працівників, аналізу, оцінки й вироблення якнайефективніших економічних рішень.

Тенденція до посилення децентралізації управління тягне за собою розподілене опрацювання інформації з децентралізацією застосування засобів обчислювальної техніки й удосконаленням організації безпосередніх робочих місць користувачів.

Автоматизоване робоче місце можна визначити як сукупність інформаційно-програмно-технічних ресурсів опрацювання даних, що забезпечують кінцевому користувачеві автоматизацію управлінських функцій у конкретній предметній області.

Автоматизація і введення інформаційних систем бухгалтерського обліку на підприємстві і підготовка фінансової звітності в податкові органи в умовах перехідної економіки України є однієї з найбільш важливих задач. Ситуація така, що сам по собі бухгалтерський облік на підприємстві може розглядатися як внутрішня справа підприємства, а основою для оцінки фінансово-господарської діяльності підприємства з боку держави служить звітність (бухгалтерський баланс і численні інші звітні форми), що повинна щокварталу надаватися в податкову інспекцію по місцю реєстрації підприємства. Крім того, існують планові і позапланові податкові перевірки, при проведенні яких можуть знадобитися всі бухгалтерські документи, включаючи первинні.

Метою курсової роботи є автоматизація обліку на підприємстві.

Завданням курсової роботи є розкриття основ організації бухгалтерського обліку на підприємстві, ролі інформаційних систем обліку в управлінні економічним об’єктом, а також визначення практичної технології ефективного використання інформаційних систем у бухгалтерському обліку на прикладі програми „1С: Підприємство 7.7”.

Дослідженням проблеми автоматизації бухгалтерського обліку займались такі економісти, як Богославець О.І., Бутинець Ф.Ф., Дик В.В., Завгородній В.П., Матієнко-Зубенко І.І., Подольський В.І., Савченко В.Я., Терещенко Л.О., Уринцов А.І. та багато інших вітчизняних і зарубіжних економістів та програмістів.

 

Розділ І. Основи організації бухгалтерського обліку на підприємстві

1.1 Предмет, метод і задачі бухгалтерського обліку

Бухгалтерський облік, як наука, являє собою вчення про систему отримання, обробки та видачі облікової інформації з метою використання її в управлінні ланками народного господарства.

Бухгалтерський облік являє собою систему безперервного відображення засобів (по їх видам та джерелам) та процесів господарської діяльності. Особливості бухгалтерського обліку полягають у наступному:

використовуються вимірники – натуральні, трудові та грошові; облік суворо документовано; здійснюється в певному порядку на основі документів; запис здійснених господарських операцій відображаються по облікових рахунках бухгалтерського обліку; по всіх засобах періодично здійснюється інвентаризація; облік являється суцільним за обсягом операцій підприємства та безперервним у часі.

Предметом бухгалтерського обліку є фінансово-господарська діяльність підприємства чи організації.

Метод бухгалтерського обліку - ведення обліку фінансово-господарських операцій на основі натуральних вимірників у грошовому вираженні шляхом суцільного, безупинного, документального і взаємозалежного їхнього вираження. Основними прийомами бухгалтерського обліку є: документація, інвентаризація, оцінка, калькуляція, система рахунків, подвійний запис, баланс, звітність.

Всі елементи тісно пов’язані між собою.

Документація — спосіб первинної реєстрації об’єктів обліку.

Інвентаризація — співставлення даних бухгалтерського обліку з фактичною наявністю об’єктів обліку для виявлення відхилень, виправлення помилок та контролю за збереженням цінностей.

Оцінка — відображення у грошовій формі об’єктів обліку для їх узагальнення.

Калькуляція — грошова оцінка об’єктів, вартість яких може бути визначена тільки після відображення всіх витрат.

Система рахунків — це спосіб групування господарських засобів та їх джерел за економічно однорідними ознаками та поточ-ний облік їх змін у кількісному і вартісному параметрах. Для групування господарських засобів використовують активні рахун-ки, для обліку джерел — пасивні.

Подвійний запис — процес відображення господарських операцій та викликаних ними змін одночасно на двох рахунках бухгалтерського обліку в одній і тій самій сумі.

Баланс — метод групування й відображення в грошовій оцінці на певну дату господарських засобів та їхніх джерел, при якому сума господарських засобів дорівнює сумі їхніх джерел.

Звітність – інформація про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період.

Головними задачами бухгалтерського обліку являються:

забезпечення оперативного та послідуючого контролю за виконанням зобов’язань наявності та руху майна, використанням матеріальних та фінансових ресурсів згідно затвердженим нормам та кошторисам; своєчасно запобігання негативним явищам в господарських процесах та результатах діяльності підприємства, що необхідно для оперативного керівництва та управління, а також для використання інвесторами, постачальниками, покупцями, кредиторами, фінансовими, банківськими, податковими та статистичними закладами та іншими зацікавленими органами та організаціями; забезпечення збереження власності.

Бухгалтерський облік відрізняється від інших видів господарського обліку насамперед тим, що за допомогою його


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14