У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





«Облік і аналіз виробничих запасів».

Метою даної роботи є розкриття всіх аспектів обліку і аналізу виробничих запасів, розробка пропозицій щодо ефективності використання виробничих запасів та шляхів удосконалення управління ними, відповідно до чинного законодавства у будь-яких галузях господарювання в цілому, так і на базовому підприємстві.

Предметом дослідження в роботі є методика ведення обліку і загальні принципи проведення аналізу стану виробничих запасів та вдосконалення управління ними.

Жодне підприємство як у сфері матеріального виробництва, так і у виробничій сфері – не може обійтися без запасів.

Запаси – матеріальні ресурси, необхідні для забезпечення розширеного відтворення, обслуговування сфери нематеріального виробництва та задоволення потреб населення, які зберігаються на складах або в інших місцях з метою їх наступного використання.

Ефективність управління виробничими запасами здійснює суттєвий вплив на результати фінансово-господарської діяльності.

Завдання фінансових менеджерів підприємства полягає в тому, щоб знайти оптимальне співвідношення між надмірно великими запасами, які спроможні привести до фінансових труднощів, та надмірно малими запасами, небезпечними для стабільного виробництва. Це завдання може бути вирішене в умовах налагодженої системи аналізу й контролю за станом запасів на підприємстві.

Об’єктом дослідження в роботі є ВАТ „Івано-Франківська харчосмакова фабрика”, яке засноване регіональним відділенням Фонду державного майна України по Івано-Франківській області та членами трудового колективу, шляхом перетворення народного підприємства «Бистриця» у відкрите акціонерне товариство відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про порядок перетворення в процесі приватизації державних підприємств у відкриті акціонерні товариства» № 1099 від 11.09.96 р.

Товариство знаходиться за адресою вул.Крайківського, 1 і займає земельну площу 2 га, яку орендує в Міській Раді. Кількість працівників фабрики – 150 чоловік. Форма власності – приватна.

Метою виробничої, комерційної і науково-дослідницької діяльності Товариства є одержання прибутку та забезпечення виробничого розвитку Товариства, і на основі цього, задоволення інтересів акціонерів та трудового колективу.

Основним видом діяльності Товариства є виробництво кондитерських виробів, зокрема таких як вафельні вироби, печиво та пряники, домашнє печиво і східні солодощі. Крім готової продукції фабрика має постійні замовлення по виготовленню сировини для інших більш відомих кондитерських фірм.

Власністю підприємства є виробничі та складські приміщення. Також підприємство має на балансі вантажні автомобілі, які повністю обслуговують виробничий процес, оскільки виробничі запаси постачаються на підприємство власним транспортом.

Виробничий цикл виготовлення продукції складає один день і термін реалізації продукції обмежений з 20 днів до 3-х місяців в залежності від виду продукції.

Виробництво продукції на ВАТ «Харчосмакова фабрика» здійснюється в 4 цехах: вафельний, кондитерський, зефірний і кулінарний. Якість поставленої сировини і виготовлення продукції контролюється лабораторією, яка сертифікована згідно вимог чинного законодавства.

Постачанням сировини та реалізації продукції на підприємстві займається відділ маркетингу.

Дана робота складається з вступу, 4-х розділів, висновків та пропозицій.

Теоретико-економічна сутність виробничих запасів відображається в 1 розділі дипломної роботи, в якому також дається характеристика оцінки виробничих запасів при надходженні на підприємство та їх класифікації, які подано в таблиці 1.1 і рис.1.1.; нормативно-правове регулювання їх обліку(рис.1.2.). Рух матеріальних запасів знаходить своє відображення на рахунках бухгалтерського обліку, узагальнюється у відповідних регістрах обліку та внутрішній звітності підприємства.

Бухгалтерський облік і аналіз виробничих запасів на ВАТ «Харчосмакова фабрика» організований належним чином. В другому розділі дається характеристика базового підприємства і описується порядок ведення обліку виробничих запасів на ВАТ «Харчосмакова фабрика». Також розкриваються такі питання як облік надходження запасів і методи оцінки запасів при їх вибутті (табл.2.3, 2.4, 2.5), як проводиться документування обліку запасів(рис.2.2)., а також проведення інвентаризації як основного методу контролю за збереженням матеріальних цінностей.

Документування операцій з обліку запасів значно спрощується при використанні в бухгалтерському та складському обліку комп’терної техніки. Наявність автоматизованого обліку дозволяє розширити обсяг підготовки інформації для управлінських рішень. На даному підприємстві ще не повністю використовуються комп’ютерні технології, облік частково комп’ютеризований; багато операцій ще ведеться вручну особливо на складах.

Застосування бухгалтерських комп’ютерних програм дозволить ефективно вирішити проблему аналітичного обліку виробничих запасів, завдяки широкій номенклатурі аналітичних об’єктів. При застосуванні комп’ютерної форми обліку автоматично вирішується проблема оперативності отримання даних про наявність і рух запасів на будь-яку звітну дату. Маючи таку інформацію приймають управлінські рішення.

Третій розділ роботи присвячений аналізу стану виробничих запасів та вдосконалення управління ними. В цьому розділі описується оцінка виробничих запасів в структурі майна ВАТ «Харчосмакова фабрика» та динаміка їх складу, які подано в таблицях 3.1, 3.2, 3.3, 3.4. В процесі проведеного аналізу на ВАТ «Харчосмакова фабрика» за 2004/2005рр. величина виробничих запасів зросла.

Збільшення питомої ваги запасів призвело до збільшення грошових коштів в обороті та уповільнення їх оборотності, втрат споживчих властивостей запасів і неможливості їх подальшого використання в технологічному процесі, і в результаті – вимушеного зниження цін на продукцію, зниження доходів тощо. З іншого боку, в умовах нестабільного сировинного ринку та високої інфляції збільшення розміру виробничих запасів може бути виправдане необхідністю підтримання підприємства в робочому стані.

Проведено розрахунок показників ефективності використання виробничих запасів, які наведені в таблиці 3.6.

Для оперативного управління запасами необхідно проводити більш докладний аналіз їх обороту за кожним їх видом. Оскільки сировина і матеріали займають найбільшу частку в структурі виробничих запасів, то період обороту сировини і матеріалів знижується, що свідчить про зменшення виробничого циклу і не призводить до залежання готової продукції на складах.

Економне і раціональне використання матеріальних ресурсів виражається також і через показники матеріалоємності продукції.

Підприємство за допомогою показників матеріалоємності повинно сприяти пошуку резервів скорочення матеріальних витрат на виробництво продукції, що дасть,


Сторінки: 1 2