У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Курсова робота - Бухгалтерський облік
50



Дипломна

Вступ

Бухгалтерський облік – система суцільного неперервного спостереження й контролю за господарськими процесами підприємства, що передбачає виявлення, вимірювання, реєстрацію, накопичення, узагальнення, зберігання та передачу інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачем для прийняття рішень.

Бухгалтерський облік є обов’язковим видом обліку, який веде підприємство.

Мета ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності – надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства.

Для бухгалтерського обліку характерним є:

реєстрація усіх без винятку господарських операцій;

документування;

наявність спеціальних прийомів і способів обробки отриманих даних.

Отже бухгалтерський облік є суцільним і документальним.

Бухгалтерський облік на підприємстві ведеться від дня реєстрації підприємства до його ліквідації.

Згідно із статтею 4 Закону Україну «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» він базується на таких принципах:

Обачності

Повного висвітлення

Автономності

Послідовності

Неперервності

Нарахування та відповідності доходів і витрат

Переважання суті над формою

Фактичної собівартості

Єдиного грошового вимірника

Періодичності

Бухгалтерський облік на підприємстві «Голубодром Павлівка» ведеться за національними стандартами.

В процесі господарської та іншої діяльності підприємство «Голубодром Павлівка» вступає у взаємовідносини з іншими суб’єктами господарювання при здійсненні угод, що оформлюється і закріплюється договорами.

В організації грошового обороту і розрахунків важливу функцію виконує бухгалтерський апарат, покликаний своєчасно і правильно відображати їх в обліку та контролювати.

Основним завданням бухгалтерського обліку грошових коштів і розрахунків є: правильна організація, знання і своєчасне проведення безготівкових та готівкових розрахунків; своєчасне і правильне документування операцій по руху грошових коштів та розрахунків; забезпечення збереження грошових коштів і цінних паперів в касі підприємства; контроль за витрачанням грошових коштів; своєчасне і точне ведення розрахунків з дебіторами та стягнення заборгованості, періодичне проведення інвентаризацій грошових коштів та дебіторської заборгованості.

Відносини між підприємствами, що виникають внаслідок кругобороту господарських засобів називаються розрахунками. Згідно Т(с)БО 4 під грошовими коштами розуміють готівку, кошти на рахунках в банку та депозити.

Основним джерелом економiчної iнформації про фiнансово-господарську дiяльнiсть пiдприємства, як i багато столiть назад, є данi бухгалтерського облiку.
Правовi основи органiзації, ведення бухгалтерського облiку й складання фiнансової звiтностi визначенi Законом Украiни «Про бухгалтерський облiк i фiнансову звiтнiсть в Українi» та Положениями (стандартами) бухгалтерського облiку.
Метою ведення бухгалтерського облiку й складання фiнансової звiтностi на пiдприємствi є надання користувачам (для прийняггя ними необхiдних рiшень) повної, правдивої й неупередженої iнформацiї про фiнансовий стан, результати дiяльностi й рух грошових потокiв даного пiдприємства.
Користувачами такої iнформацiї можугь бути зацiкавленi особи як на самому пiдприсмствi (керiвницгво, вiдповiднi служби, спiвробiтники), так i за його межами (зовнiшнi користувачi - банки, постачальники, засновники, акцiонери, iнвестори, контролюючi органи).
Показники бухгалтерського облiку забезпечують необхiдну iнформацiю для керування виробницгвом, стратегiчного планувания, економiчного аналiзу, контролю ревiзiї, аудиту), права й статистики, а також є вихiдними даними для складання фiнансової й податкової звiтностi.
Значення бухгалтерського облiку все бiльше зростає у зв’язку з розвитком мiжнародних економiчних зв’язкiв, збiльшенням кiлькостi пiдприємств з iноземним капiталом i необхiднiстю переходу вiдповiдно до Програми реформування системи бухгалтерського облiку, затвердженої Кабiнетом Мiнiстрiв України, до застосування мiжнародних стандартiв бухгалтерського облiку (МСБО).

Починаючи з 2000 року, бухгалтерський облік в Украiнi зазнав значних змiн, що було спричинено наближенням його методології до мiжнародних стандартiв.
За цей перiод були затвердженi Мiнiстерством фiнансiв України майже три десятки нацiоналъних стандартiв бухгалтерського облiку.
Звичайно змiни в методології вiтчизняного бухгалтерського облiку не могли не вплинути на викладання основ бухгалтерського облiку, тобто його теорії.

Розділ І. Основні поняття з обліку касових та банківських операцій

1.1 Законодавче регулювання касових та банківських операцій

Облік касових і банківських операцій ведеться згідно відповідного законодавства а саме:

- Порядком ведення касових операцiй у нацiональній валютi України, затвердженим Постановою правлiння НБУ вiд 02.02.95р, №21 зi змiнами та доповненнями;

- Iнструкцією про органiзцiю роботи готiвкового обiгу установами банкiв України, затвердженою постановою правлння Нацiоньного банку України вiд 20.06.95р. №149 зі змінами і доповненнями;

- Наказом Міністерства Статистики України від 15 лютого 1996р. №51 « Про затвердження типових форм первинного обліку касових операцій»;

- Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 4 « Звіт про рух грошових коштів», затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99р. №87.

Основними нормативними актами з обліку грошових коштів є:

- Інструкція про відкриття банками рахунків у національній та іноземній валюті, затверджена постановою Правління Національного банку України від 18 грудня 1998р. №527 зареєстрована в Міністерстві Юстиції України 24 грудня 1998р. за №819/3259;

- Iнструкцiя №7 « Про безготiвковi розрахунки в господарському оборотi України», затверджена постановою Правлiння Нацiонального банку України №204 вiд 02.08.1996 р.;

- Положения (стандарт) бухгалтерського облiку №4 « Про рух грошових коштiв», затверджений Мiнiстерством фiнансiв України вiд 31.03.1999 №87.

Каса – спеціально обладнане та ізольоване приміщення, призначене для приймання, видачі і тимчасового зберігання готівки як в національній так і в іноземній валютах, та інших цінних паперів та документів.

Для ведення касових операцій наказом керівника призначається матеріально-відповідальна особа – касир, з яким укладається договір про його повну матеріальну відповідальність.

Організацію прийняття, видачі та зберігання готівки в касі, а також оформлення касових операцій регламентує «Положення про ведення касових операцій в національній волюті України.

Усі підприємства, незалежно від форм власності й виду діяльності повинні зберігати свої кошти в установах банків. У своїй касі вони можуть мати готівку в межах ліміту залишку готівки в касі, який встановлюється банком щорічно протягом першого кварталу, а за необхідності переглядаються протягом року.

Для встановлення лімітів


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12