У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ОЗ-2 Акт приймання-здачі відрегульованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів;

Первинний облік в цехах

Для здійснення виробничо - господарської діяльності підприємства всіх форм власності та галузі економіки використовують товарно-виробничі запаси, які є найбільш важливою і значною частиною підприємства. Товарно-виробничі запаси є складовою частиною групи матеріальних ресурсів, які формують виробничі ресурси.

Облік виробничих запасів на складах має за мету одержання достовірних відомостей про наявність і рух ТМЦ в натуральному в вартісному вимірах за їх видами, місцями зберігання і використання.

Підприємство заздалегідь визначає працівників ,які відповідають за приймання і зберігання цінностей, складають з ними письмову угоду, про повну матеріальну відповідальність головного бухгалтера або заступник з матеріально-відповідальною особою проводить інструктаж про те, якими документами оформляють операції пов’язані з матеріальними цінностями.

Важливою умовою роботи завідуючого складом або комірника є складське приміщення, яке повинно бути належним чином обладнане і спеціально пристосоване для зберігання матеріальних цінностей. Складське приміщення підприємства та місце зберігання цінностей забезпечене необхідним обладнанням для зважування, вимірювання приладом, мірною тарою та іншими контрольними приладами. На складах матеріальні цінності зберігаються на спеціальних стелажах, до яких прикріплені матеріальні ярлики. У цих ярликах зазначена характеристика матеріалів, їх назва, норми запису та інші.

Порядок обліку матеріалів на складі і в бухгалтерії залежить від методу обліку матеріалів. Метод передбачає порядок і послідовність ведення обліку матеріалів, виду облікових регістрів, їх кількість взаємо звіряння працівників.

В даний час найбільш прогресивним, ірраціональним методом обліку матеріалів є оперативно – бухгалтерський метод. Другим методом обліку є кількісно-сумовий метод та звіти матеріально0відповідальних осіб.

Основні принципи сальдового методу такі:

ведення кількісного обліку на складі за допомогою карток сальдового обліку;

систематичний контроль працівників бухгалтерії безпосередньо на складі за правильним і своєчасним документуванням операцій пов’язаних з рухом цінностей;

бухгалтерський облік руху матеріалів тільки у грошовому виразі за групами цінностей і за місцями їх зберігання;

взаємо звірка даних складського й бухгалтерського обліку шляхом співставлення залишків матеріалів у виробничому виразі за даними бухгалтерського обліку.

При оперативно-бухгалтерському методі обліку матеріалів на складах ведуть тільки кількісно-сортовий облік руху матеріалів. Сортовий кількісний обліку руху матеріальних цінностей ведеться в картках складського обліку матеріалів, які ведуться матеріально-відповідальними особами під розписку в реєстрі віддачі. На складі картки зберігаються в спеціальних картотеках за групами.

На кожен номенклатурний номер матеріалів відкривають окрему картку. Картки видається матеріально-відповідальній особі, бухгалтерія, зазначаючи назви предметів, номенклатурний номер, одиниці вимірювання і ціну. В одержаних картках завідувач складу заповнює реквізити, веде записи руху матеріалів і залишків.

Щоденно на підставі оформлених прибуткових і видаткових документів завідувач складу записує в картки всі операції з надходження і вибуття матеріальних цінностей.

Облік необоротних активів

Основні засоби

ОЗ-2 Акт приймання-здачі відрегульованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів;

ОЗ-3 Акт на списання ОЗ;

ОЗ-4 Акт на списання автотранспортних засобів;

ОЗ-5 Акт про установку, пуск та демонтаж будівельної машини;

ОЗ-6 Інвентарна картка обліку ОЗ;

ОЗ-7 Опис інвентарних каток по обліку ОЗ;

ОЗ-8 Картка обліку руху ОЗ;

ОЗ-9 Інвентарний опис ОЗ;

ОЗ-14 Розрахунок амортизації ОЗ для промислового підприємства;

ОЗ-15 Розрахунок амортизації ОЗ для будівельних організацій;

ОЗ-16 Розрахунок амортизації ОЗ по автотранспорту.

Рух ОЗ пов'язаний із здійсненням господарських операцій з надходження внутрішнього переміщення та вибуття ОЗ, оформлюють за допомогою типових форм первинної облікової документації.

Кожному інвентарному об’єкту присвоюється інвентарний номер, який наноситься на об’єкт і вказується у відповідних первинних документах та реєстрах з обліку руху об’єктів ОЗ.

Облік ведеться також за видами ОЗ, місцями їх експлуатації, матеріально-відповідальними особами.

Порушення встановлених вимог ведення інвентарного обліку ускладнює процес обробки документів бухгалтерії і перешкоджає оформленню операційної, повної достовірної, неупередженої і точної інформації про наявність та рух ОЗ.

Інвентарна картка обліку ОЗ використовується для аналітичного обліку та узагальнення інформації про наявність та рух всіх типів ОЗ на підприємствах. Картки заводяться на кожен інвентарний об’єкт або групу однотипних об’єктів, які мають однакову вартість, введені в експлуатацію в один і той же час та знаходяться в одному підрозділі, інвентарні картки заповнюються на підставі наступних первинних документів: ОЗ-1 акт приймання-передачі ОЗ; ОЗ-2 акт приймання-здачі відрегульованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів; ОЗ-3 акт на списання ОЗ; ОЗ-4 акт списання автотранспортних засобів.

На підставі інвентарних карток заповнюють наступні документи: ОЗ-7 опис інвентарних карток по обліку; ОЗ-8 картка обліку руху ОЗ; ОЗ-9 інвентарний список ОЗ.

Дані карток сумарно звіряють з регістрами синтетичного обліку. Кожна картка традиційно ведеться в одному примірнику в бухгалтерії, але існує варіант обліку з ведення двох примірників цих форм: один примірник в бухгалтерії, інший – в місці експлуатації ОЗ. замість форми ОЗ-9 підприємства, які мають невелику кількість ОЗ, можуть вести їх необ’єктивний облік в інвентарній книзі.

На орендовані ОЗ картка форми ОЗ-6 не заводиться. Для аналітичного обліку таких засобів використовується копія інвентарної орендодавця, яка повинна бути отримана разом із орендованими ОЗ.

Опис інвентарних карток по обліку ОЗ використовується для реєстрації інвентарних карток. Ця форма складається в одному примірнику з метою контролю за зберіганням карток. Зареєстровані у цьому описі картки розміщують у картотеці ОЗ, де їх групують за видами, а всередині видів – за місцем знаходження. Картки недіючих об’єктів, що відображаються у цьому описі, інвентарні картки зберігають у бухгалтерії в спеціальних ящиках – картотеках. Їх групують по групах.

Для приймання-передачі ОЗ створюється спеціальна комісія, яка утворюється згідно наказу керівника.

ОЗ можуть надходити на підприємство, як внески засновників статутного фонду або безоплатно від інших підприємств. При цьому, надходження ОЗ оформляється наступними проводками:

одержано ОЗ, як внесок


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7