У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

Принципи аудиту. Стандарти і норми аудиту

Аудиторські перевірки повинні проводитись відповідно до загальноприйнятих у міжнародній практиці стандартів з врахуванням вітчизняного досвіду і свого середовища. Од-нією із основоположних є міжнародна норма аудиту (МНА) № 3, в якій вказані основні принципи, що регулю-ють аудит. Вони є основою всіх міжнародних нормати-вів аудиту, на них має грунтуватись і вітчизняний аудит.

Основні принципи аудиту:

Цілісність, об'єктивність і незалежність.

Конфіденційність.

Майстерність і компетентність.

Документування.

Планування.

Одержання аудиторських свідчень.

Перевірка системи обліку і внутрішнього контролю.

Суттєвість.

Аудиторський висновок і складання звіту.

Зміст принципу цілісності, об'єктивності і незалежності полягає в тому, що аудитор повинен бути відвертим, чес-ним, правдивим, не проявляти упередженого відношення до клієнта, не робити спроб викривити об'єктивність. Йому має бути притаманне безстороннє відношення до об'єкта перевірки, а також до клієнтів.

Принцип конфіденційності вимагає нерозголошення ін-формації, одержаної в ході роботи, за винятком випадків виявлення кримінальних злочинів і недотримання податко-вого законодавства.

Аудит повинні здійснювати особи з відповідним профе-сійним умінням, які мають необхідну підготовку, досвід і компетентність в аудиюванні. Законом України «Про ауди-торську діяльність» обумовлено, що аудитором може бути громадянин України, який має кваліфікаційний сертифікат про право на заняття аудиторською діяльністю на терито-рії України. Право на одержання сертифіката мають гро-мадяни України, які здобули вищу освіту, певні знання з питань аудиту та досвід роботи не менше трьох років під-ряд на посадах обліково-економічного профілю.

Важливим принципом аудиту є документування ауди-торських процедур як доказ виконання аудиту. Робочі до-кументи є підтвердженням, що зібрані докази достатні і достовірні, що аудит був належним чином спланований і його проведення контролювалось; вони є основою для конт-ролю за якістю виконаної у клієнта роботи аудиторами, свідченням того, чи дійсно аудитор зібрав достатньо адек-ватні свідоцтва, щоб скласти аудиторський висновок.

До робочих документів належать: документи постійного зберігання (інформація про клієнта, результати аудиту за минулий рік, програми аудиту, довідкова інформація для планування, копії засновницьких документів, контрактів, описи видів цінних паперів та ін.), наявність яких дає мож-ливість аудитору сконцентрувати увагу лише на аналізі змін клієнта у поточному році; робочі документи поточного року (робочий пробний баланс, протоколи або виписки з них зборів ради директорів, результати зустрічей і диску-сій з керівництвом, фахівцями підприємства-клієнта, під-тверджуючі тести, зібрані свідчення у вигляді робочих ві-домостей, таблиць, розрахунків, зроблених на їх основі вис-новків). Важливе значення має розробка і використання стандартизованих робочих паперів. Це сприятиме впрова-дженню комп'ютеризації процесу аудиту, алгоритмізації аудиторських процедур.

Аудитор повинен планувати свою роботу так, щоб мати можливість ефективно і своєчасно провести аудит. Метою планування, крім основного завдання — провести перевір-ку ефективно і в строк, є: визначення очікуваного рівня до-віри до даних обліку; порядок координації дій, причетних до аудиту осіб, викладення у вигляді програми характеру, строків і глибини аудиторських процедур. Одним із основних є принцип одержання аудиторських доказів (свідчень) у результаті незалежних (самостійних) аудиторських проце-дур, що дозволяють аудитору скласти обгрунтований вис-новок про достовірність фінансової звітності. Аудиторські процедури проводять для одержання доказів про повноту, точність і об'єктивність даних обліку та звітності.

Аудитор повинен глибоко вивчити систему обліку і вну-трішнього контролю, на які він має опиратися при визна-ченні обсягу і напрямів аудиту та аудиторських процедур. Якщо, наприклад, аудитор переконався, що інвентаризація проводилась не формально, а відповідно до прийнятого порядку, то вік може не проводити її, а довіритись даним результатів інвентаризації. При позитивній оцінці ведення обліку відповідних господарських операцій, внутрішнього контролю незалежні аудиторські процедури будуть вико-нуватись у меншому обсязі.

Принцип суттєвості випливає з того, що аудитор пере-віряє фінансову інформацію вибірково. Тому він повинен вміти вибрати найбільш вагомі господарські факти, на під-ставі яких буде грунтуватись висновок аудитора.

На завершальній стадії аудитор повинен проаналізува-ти і оцінити висновки одержаних аудиторських доказів для того, щоб сформувати аудиторський висновок про досто-вірність фінансової інформації. Такий аналіз і оцінка сто-суються того, що:

фінансова інформація була підготовлена на основі да-них бухгалтерського обліку відповідно до прийнятої облі-кової політики;

фінансова інформація подана згідно із діючим законо-давством;

інформація в цілому відповідає аудиторському знанню діяльності підприємства;

має місце адекватне відображення всіх матеріальних (суттєвих) питань, які стосуються правильного оформлення фінансової звітності.

Аудиторський звіт повинен містити чітке і ясне форму-лювання висновків про фінансову інформацію. У позитив-ному висновку висловлюється задоволення аудитора з усіх суттєвих аспектів обліку, звітності і фінансового стану під-приємства. Якщо висловлюється протилежне судження (умовний висновок, висновок з обмеженням) або відмова від підтвердження, аудитор повинен точно і аргументовано вказати причини негативного висновку або викласти засте-реження.

Міжнародні стандарти поділяють на три групи: загаль-ні стандарти, стандарти практичної роботи, стандарти скла-дання звіту аудитора (аудиторського висновку).

У загальних стандартах визначаються основні принципи і вимоги до професії аудитора, про що викладено вище. Перевірка повинна здійснюватись особами, які мають спе-ціальну підготовку, кваліфікацію і ліцензію на проведення аудиторської діяльності. Однією із основних вимог є неза-лежність, яка виражається в тому, що аудиторам надається право самостійно складати програму перевірки, використо-вувати відповідну методику, одержувати необхідну інфор-мацію для аудиторських висновків, мати доступ до всіх документів підприємства-клієнта. Аудитори повинні бути не-залежними від законодавчої і виконавчої влади і діяти ли-ше в межах законодавства. Аудитор зобов'язаний діяти з належною увагою і обережністю відповідно до прийнятих стандартів, добре знати фінансові системи, законодавчі ак-ти, бухгалтерську справу, звітність тощо. Аудитор може використовувати результати роботи інших та внутрішніх аудиторів, експертів, але вся відповідальність за зроблені висновки за результатами аудиторської перевірки лежить на аудиторі, з яким укладено договір на


Сторінки: 1 2 3 4