У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Основні вимоги до інформаційної системи обліку на ВАТ „ Будівельник„ .

Гарні інформаційні бухгалтерські системи поза залежністю від їхнього масштабу, програмно - апаратної платформи і вартості повинні забезпечувати якісне ведення обліку, бути надійними і зручними в експлуатації.

Суб’єктом господарювання , що досліджується , я обрала відкрите акціонерне товариство “Будівельник “ , яке займається виготовленням залізо-бетонних виробів та виконання будівельних робіт. Ціллю даного підприємства є отримання прибутку від реалізованих товарів .

ВАТ „ Будівельник” активно включилось в конкурентну боротьбу, гідно витримуючи конкуренцію завдяки, високій якості товарів,порівняно невисокій ціні та широкому асортименту товарів .

У функціональному аспекті вимогами до інформаційних бухгалтерських систем є :

безпомилкові арифметичні розрахунки;

забезпечення підготовки , заповнення, перевірки і роздруківки первинних і звітних документів довільної форми;

здійснення безпомилкового перенесення даних з однієї друкованої форми в іншу;

нагромадження підсумків і числення відсотків довільного ступеня складності;

забезпечення звертання до даних і звітів за минулі періоди (вести архів).

Бухгалтерській службі інформаційна система дає можливість уникати ручної технічної праці при заповненні первинної документації та її обробки, та швидкого доступу до залишків товарів і аудиту складського обліку. Подання податкової звітності в електронному вигляді теж являється перевагою інформаційної системи .
Для того щоб забезпечити зазначені можливості, інформаційна система повинна мати єдину базу даних по поточному стану бухгалтерського обліку на підприємстві й архівних матеріалах, будь-які відомості з яких можуть бути легко отримані по запиті користувача. У залежності від особливостей обліку на підприємстві бази даних можуть мати різну структуру, але в обов'язковому порядку повинні відповідати структурі прийнятого плану рахунків, що задає основні параметри настроювання системи на конкретну облікову діяльність . Модулі системи, що забезпечують проведення розрахунків, підсумовування підсумків і нарахування відсотків, повинні використовувати розрахункові нормативи, що прийняті в поточне час.
Надійність інформаційної системи в комп'ютерному плані означає захищеність її від випадкових збоїв і в деяких випадках від навмисного псування даних. Як відомо, сучасні персональні комп'ютери є досить відкритими, тому не можна вірогідно гарантувати захист чисто на фізичному рівні. Важливо, щоб після збою зруйновану базу даних можна було легко відновити, а роботу системи відновити в найкоротший термін. Гарні інформаційні бухгалтерські системи відповідають цим вимогам.

Підприємство створює інформаційну систему, щоб стати більш ефективним й зберігати гроші. На підприємстві з економічної точки зору ПОЕМ та інформаційна система загалом може розглядатися як засіб, який може вільно замінювати робочу силу. Так як вартість інформаційних технологій падає, вони заміняють робочу силу, що історично має зростаючу вартість.

Фінансовий вплив інформаційних технологій складається у внутрішніх витратах управління. Відповідно до теорії організації фірми залежать від витрат організацій, вартості контролюючих і керівних службовців. Оскільки розміри фірми ростуть, витрати організації підвищуються, тому що власники повинні витрачати усе більше зусиль на контроль за службовцями. Інформаційні технології, зменшуючи витрати на придбання й аналіз інформації, дають можливість організаціям знижувати витрати фірми, так як з їхньою допомогою керівнику простіше спостерігати за більшим числом службовців, а працівникам різних ланок виконувати поставлені завдання з меншими затратами часу.

Сучасна технологія передачі даних надала організації роботу більш гнучкими способами, підвищуючи здатность реагувати на зміни в ринку. Інформаційна система надає підприємству додаткову гнучкість, щоб перебороти деякі обмеження, що випливають із географічно-невигідного . Не менш важливо, щоб фірма - розроблювач бухгалтерської програми мала значний досвід роботи і солідну репутацію. При виборі системи варто враховувати ту обставину, що надалі до продавця прийдеться неодноразово звертатися і за порадою або консультацією, і за заміною застарілої версії на більш свіжу.

Таким чином, впровадження системи управління на підприємстві створить передумови для якісного поліпшення процесу управлінського планування й контролю діяльності з боку керівництва.

Інформаційні потреби управління на підприємстві є досить широкими:

Спрощення та прискорення обробки первинної документації, та контролю над нею;

Прискорення та оптимізація обороту ТМЦ на складі та структурних підрозділах;

Полегшення доступу до бази даних товарів для прийняття рішення, щодо замовлень;

Аналіз, та аудит первинної інформації, зберігання та накопичення інформації отриманої від структурних підрозділів;

Одержання доречної зведеної інформації для прийняття рішення керівництвом підприємства.

2.Особливості формування автоматизованої інформаційної системи бухгалтерського обліку на підприємстві .

У неавтоматизованій системі ведення бухгалтерського обліку обробка даних про господарські операції легко просліджується і звичайно супроводжується документами на паперовому носії інформації - розпорядженнями, дорученнями, рахунками й обліковими регістрами, наприклад нескінченними журналами обліку МПЗ. Аналогічні документи часто використовуються й у комп'ютерній системі, але в багатьох випадках вони існують тільки в електронній формі. Більш того, основні облікові документи (бухгалтерські книги і журнали) у комп'ютерній системі бухгалтерського обліку являють собою файли даних, прочитати або змінити які без комп'ютера не можливо.

Інформаційна система містить у собі наступні елементи:

1. Апаратні засоби.

До них відносяться: устаткування і пристрої, з яких складається комп'ютер, зокрема центральний процесор, жорсткий диск, пристрій читання CD-ROM, принтери, мережні карти і т.п.

2. Програмні засоби.

а) Системні програми. До цих програм, що виконують загальні функції, звичайно відносять операційні системи, що керують апаратними засобами і розподіляють їхні ресурси для максимально ефективного використання, системи управління базами даних (СУБД), що забезпечують виконання стандартних функцій по обробці даних, і сервісні програми, що виконують у комп'ютері основні операції, наприклад сортування записів. Системні програми звичайно розробляють постачальники апаратних засобів чи фірми, що спеціалізуються в області програмного забезпечення, і модифікують з урахуванням індивідуальних вимог.

б) Прикладні (користувальницькі) програми - це набори машинних команд для


Сторінки: 1 2 3