У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ організації ОБЛІКУ І АУДИТУ ГОТОВОЇ ПРОДУКЦІЇ ТА ЇЇ РЕАЛІЗАЦІЇ

1.1 Готова продукція: поняття, класифікація та основні завдання організації обліку

Готовою продукцією вважається продукція, котра повністю завершена в обробці на даному підприємстві, пройшла технічні випробування (якщо цього вимагають її відповідні особливості), прийнята контролером, не потребує подальшої обробки на цьому підприємстві і здана на склад.

Готова продукція – це матеріальний результат виробничої діяльності кожного підприємства. Крім випуску речової продукції (машин, взуття, одягу, хліба, кондитерських виробів і т.д.), підприємство може виконувати певні роботи для інших підприємств або надавати їм послуги. Наприклад, ремонтні роботи, перевезення вантажів своїм автотранспортом для інших підприємств і т. д. На відміну від речової продукції, під якою в обліку розуміється вираз “Готова продукція”, даний вид продукції називають “Виконані роботи та надані послуги”.

Основними завданнями організації обліку готової продукції та її реалізації є забезпечення контролю за:

випуском продукції по об’єму, асортименту і якості, збереженню готової продукції на всіх стадіях її руху; повнотою та своєчасністю виконання договорів поставок готової продукції покупцям; розміром і рівнем результатів реалізації продукції; здійсненням своєчасних розрахунків за відвантажену продукцію.

Таким чином, продукція підприємства може складатися із готової продукції та виконаних робіт і послуг.

Готова продукція на промисловому підприємстві проходить такі операції:

випуск продукції з виробництва і її передача на склад; зберігання продукції на складах підприємства; відпуск продукції на місці місцевим та відправка (відвантаження) іногороднім покупцям; відпуск продукції для внутрішніх потреб основних цехів, для збуту продукції (наприклад, тара для продукції власного виготовлення та продажу); реалізація продукції (отримання грошових засобів від покупців за відпущену продукцію).

Готова продукція становить основну частину товарної продукції підприємства. В основному готова продукція призначена для реалізації, але певна її частина може споживатися на підприємстві (внутрішньозаводський оборот).

Облік готової продукції та її реалізації необхідний для контролю за наявністю, рухом, зберіганням продукції, для правильного і своєчасного її оприбутковування на склад, зберіганням продукції, а також для отримання точних даних про залишки готової продукції на складі.

При організації обліку готової продукції основним моментом є визначення її характеру. Згідно з цією ознакою продукцію групують за формою, ступенем готовності та технологічною складністю.

За ступенем готовності розрізняють готову продукцію, напівфабрикати і неготову продукцію (незавершене виробництво).

За технологічною складністю готову продукцію поділяють на просту і складну. Остання у свою чергу поділяється на основну, побічну і супутню.

Готова продукція обліковується на підприємствах за місцями її зберігання та окремими видами у встановлених одиницях виміру:

натуральних, які характеризують кількість, обсяг та вагу продукції відповідно до її фізичних властивостей; умовно-натуральних, які необхідні для одержання узагальнених показників і обліку однорідної продукції.

У поточному (аналітичному) обліку готова продукція відображається в натуральному та вартісному виразі.

Існують два варіанти оцінки руху готової продукції протягом звітного періоду в поточ-ному обліку: –

за фактичною виробничою собівартістю го-тової продукції протягом звітного місяця; –

за обліковими цінами (плановою (норма-тивною) собівартістю, оптовими чи відпускни-ми цінами).

Застосування оцінки руху готової продукції за обліковою вартістю передбачає визначення та облік відхилень фактичної виробничої собівар-тості готової продукції від її вартості за обліко-вими цінами.

Для узагальнення інформації про наявність і рух готової продукції підприємства Планом рахунків передбачено рахунок 26 “Готова про-дукція”.

По дебету рахунка 26 “Готова продукція” відображаються:

надходження готової продукції власного виробництва за фактичною виробничою собівар-тістю або за нормативною вартістю; повернення покупцями; оприбуткування надлишків, виявлених у результаті проведеної інвентаризації;

дооцінка (у межах попередньої уцінки).

По кредиту рахунка 26 “Готова продукція” показуються:

продаж готової продукції за грошові кошти;

обмін у межах бартерних (товарообмінних) операцій на інші види, необоротних чи оборотних активів;

безоплатна передача (для рекламних, бла-годійних та інших цілей);

переведення до складу запасів іншого виду (припустимо, відпуск як комплектуючого виро-бу для виробництва іншого виду продукції);

уцінка;

списання внаслідок нестач, розкрадань, над-звичайних подій тощо.

Дебетове сальдо по рахунку 26 “Готова продукція” показується в Балансі по однойменно-му рядку 130 “Готова продукція”.

Для правильного визначення фактичної собівартості готової продукції, виконаних робіт та послуг доцільно на кінець звітного періоду визначити залишки незавершеного виробництва, тобто, не завершену обробкою продукцію в процесі виробництва.

У поточному обліку готову продукцію оцінюють за “твердими” обліковими цінами (середньорічною плановою собівартістю, договірними або оптовими цінами або за фактичною виробничою собівартістю).

Якщо готову продукцію оцінюють за середньорічною плановою собівартістю, то відхилення планової собівартості від фактичної обліковують окремо. На кінець місяця ці відхилення розподіляють між залишками нереалізованої продукції і реалізованими виробами.

При оцінюванні готової продукції за іншими цінами відхилення визначають як різницю між цими цінами та фактичною собівартістю.

Оцінка продукції за “твердими” обліковими цінами дає змогу вести постійний поточний облік незалежно від калькуляції фактичної собівартості. Такі ціни є основою ведення бухгалтерського обліку готової продукції на складах оперативно-бухгалтерським методом.

1.2 Облік реалізації готової продукції та її документування

Відвантаження готової продукції оформляється наступним чином:

Накладна. На накладній ставиться підпис покупця або іншої уповноваженої особи. Товарно-транспортна накладна виписується, як правило, в шістьох примірниках: покупцю, клієнту, водію, пропуск для охорони, залишається для заводу, під реєстрацію. Рахунок-фактура. Рахунки-фактури на відвантажену продукцію направляються покупцям, а їх копії залишаються в бухгалтерії підприємства-постачальника. В рахунках-фактурах вказуються: найменування вантажоотримувача та відправника, їх адреса, номер договору, найменування банку і його реквізити, сума рахунку-фактури, дата відвантаження та інша необхідна інформація.

На основі накладної та інших первинних документів виписується рахунок-фактура.

В бухгалтерії на основі первинних документів по прибутку та видатку ведуться накопичувальні відомості випуску продукції в натуральному та вартісному вимірниках та накопичувальна відомість відвантаженої продукції.

На основі здавальних накладних, що виписуються в двох примірниках, складається Відомість відпуску продукції. Оцінка в звітному


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7