У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Ревізії
11



Експерт-бухгалтер – це висококваліфікований спеціаліст у галузі бухгалтерського обліку, контролю і аналізу господарської діяльності т а фінансового права, якого відповідно до процесуального законодавства правоохоронні органи залучають до проведення судово

ЗМІСТ

Порядок призначення і проведення ревізії (судово-бухгалтерської експертизи) за ініціативи правоохоронних органів…………….2-4

Питання, які ставляться на перевірку………………………… 5-6

Права і обов’язки ревізора………………………………………… 7-10

Використана література……………………………………….. 11

Порядок призначення і проведення ревізії (судово-бухгалтерської експертизи) за ініціативи правоохоронних органів.

Судово-бухгалтерську експертизу призначають як при попередньому розслідуванні справ, так і при розгляді їх у суді. Найчастіше до цієї процедури вдаються при розслідуванні кримінальних справ, у ході яких слідчий або особа, що провадить дізнання, зобов’язані розкрити злочин і на основі зібраних у справі доказів установити винних у його скоєнні та визначити суму заподіяних ними збитків підприємствам. Кооперативам, громадським організаціям, або окремим громадянам. Судово-бухгалтерська експертиза зумовлена потребою спеціальних пізнань у галузі бухгалтерського обліку, контролю і аналізу господарської діяльності для повноти, всебічності і об’єктивності дослідження фактичних обставин справи. Крім того, від своєчасного і правильного проведення експертизи багато в чому залежить завершення розслідування справ у визначені строки.

Дотримання норм кримінально-процесуального законодавства при призначенні і проведенні судово-бухгалтерської експертизи, правильне використання слідчим даних її сприяють розкриттю злочину, встановленню справжніх розмірів заподіяних збитків та стягненню їх з винуватців, а також вжиттю необхідних профілактичних заходів щодо збереження власності. Питання про призначення судово-бухгалтерської експертизи розв’язує слідчий у кожному окремому випадку залежно від обставин. Нерідко слідчі органи призначають експертизу навіть у тих випадках, коли досить проведення ревізії фінансово-господарської діяльності підприємства, що призводить до неправильного використання даних бухгалтерського обліку в об’єктивному вирішенні справ. Експертиза немає юридичних прав відміняти ревізію, збирати дані, які матимуть суб’єктивний характер, що є порушенням демократичних принципів у розслідуванні справ.

Судово-бухгалтерські експертизи призначають, як правило, у таких випадках:

коли результати проведеної ревізії суперечать матеріалам розслідуваної справи;

якщо ревізором не прийнято для відображення у обліку і зменшення виявленої нестачі цінностей у підзвіті матеріально відповідальних осіб документи ( акти на псування товарів, розписки на відпуск товарів позичково, накладні на внутрішнє переміщення товарів на підприємстві за домовленістю між матеріально підзвітними особами без оформлення через бухгалтерію);

у разі обґрунтованого клопотання звинувачуваного про призначення судово-бухгалтерської експертизи;

при протиріччях у висновках первинної і повторних ревізій;

у випадках застосування ревізором у визначенні матеріальних збитків сумнівної методики і якщо така потреба зумовлена висновками іншого виду експертизи.

Слідчий, який дійшов висновку про необхідність проведення судово-бухгалтерської експертизи, складає про це постанову, де зазначає підстави для призначення експертизи, прізвище експерта або експертної установи, яка сама обирає експерта, ставить питання на вирішення експертизи і додає матеріали для експертного дослідження ( акт ревізії, первинні облікові документи та ін.). Від того наскільки правильно поставлено питання на вирішення експертизи, залежить повнота дослідження і дотримання строків проведення експертизи.

Питання поставлені правоохоронними органами, повинні бути чітко сформульованими, не мати довідкового характеру (не треба зазначати, якими документами оформляється видача грошей із каси; хто має стежити за своєчасністю надання своєчасністю надання відпусток матеріально підзвітним особам). Постановка питання має бути логічною, послідовною і чіткою, слід уникати необґрунтованих узагальнень.

Питання довідкового характеру, навіть якщо це стосується бухгалтерського обліку, слідчий може з’ясувати при допиті звинуваченого і свідків, вивченні довідково-нормативних документів (інструкцій, положень, методик), а також за допомогою консультацій фахівців.

У постанові про визначення судово бухгалтерської експертизи слідчий зобов’язаний чітко зазначити, які матеріали подаються в розпорядження експерта. Зміст матеріалів, період, за який їх вилучають із архівів підприємства, кількість їх залежить від особливостей об’єкта дослідження. Дуже часто перелік матеріалів для експертного дослідження складає попередньо експерт-бухгалтер і передає слідчому для забезпечення своєчасного збирання їх на відміну від інших видів судових експертиз ( криміналістичних, фототехнічних, товарознавчих, технічних, зоотехнічних), у яких до моменту призначення їх об’єкти експертного дослідження повністю визначено.

2. Питання які ставляться на перевірку.

Питання поставлені правоохоронними органами, повинні бути чітко сформульованими, не мати довідкового характеру ( не треба зазначати, якими документами оформляється видача грошей із каси; хто має стежити за своєчасністю надання відпусток матеріально підзвітним особам). Постановка питань має бути логічною, послідовною і чіткою, слід уникати необґрунтованих узагальнень.

Питання довідкового характеру, навіть якщо це стосується бухгалтерського обліку, слідчий може з’ясувати при допиті звинуваченого і свідків, вивченні нормативно-довідкових документів (інструкцій, положень, методик), а також за допомогою консультацій фахівців.

У постанові про визначення судово-бухгалтерської експертизи слідчий зобов’язаний чітко зазначити, які матеріали подаються в розпорядження експерта. Зміст матеріалів, період, за який їх вилучають із архівів підприємства, кількість їх залежить від особливостей об’єкта дослідження. Дуже часто перелік матеріалів для експертного дослідження складає попередньо експерт-бухгалтер і передає слідчому для забезпечення своєчасного збирання їх на відміну від інших видів судових експертиз (криміналістичних, фототехнічних, товарознавчих, технічних, зоотехнічних), у яких до моменту призначення їх об’єкти експертного дослідження повністю визначено. В разі призначення судово-бухгалтерської експертизи такої поінформованості немає, оскільки вона досліджує складні об’єкти господарської діяльності, які характеризують у комплексі економічні процеси. Наприклад, встановити суму збитків від випуску недоброякісної продукції, якої в момент проведення експертизи на складах, як правило немає, можна лише в процесі проведення експертизи. Це свідчить про те, що на попередній стадії підготовки призначення експертизи правоохоронними органами не було визначено, які документи необхідні для дослідження поставлених питань, за який період і на яких підприємствах, організаціях вони зберігаються в архівах.

Консультації з питань, пов’язаних із призначенням експертизи, можуть торкатися різних обставин:


Сторінки: 1 2 3