У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВСТУП

В даний час економічної кризи неможливо пере-оцінити значення повної та достовірної інформації про фінансовий стан та результати діяльності підприємства при вирішенні поточних та перспективних господарських проблем. Для прийняття правильних управлінських рішень, навіть на рівні підприємства, по-винні використовуватись дані, які відповідають певним правилам, вимогам і нормам, що є зрозумілими та прийнятними для користувачів.

Прийнятий 16.07.1999 року Закон України “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні” № 996-ХIV відкрив шлях до перетворення бухгалтерського обліку в реальний інструмент управління.

Управління підприємством вимагає повної та різнобічної інформації про здійснювані господарські процеси, їх зміст та обсяг, стан та використання матеріально – технічних ресурсів, зобов’язання та фінансові результати діяльності.

Отже у наш час – час економічних перетворень, все більше уваги приділяється інформації, що використовується для задоволення потреб широкого кола користувачів.

Користувачами інформації про діяльність підприємства є ті, хто мають повноваження, можливості чи джерела, щоб одержати таку інформацію, і ті, хто використовують її, як принципове джерело про економічну діяльність підприємства

Відповідно до Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” метою складання фінансової звітності є надання користувачам неупередженої інформації про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства.

Достовірність фінансової звітності забезпечується аудитом. Саме з цією метою – перевірки правильності показників звітності, відповідності їх даним обліку і проводиться аудиторська перевірка. Достовірність фінансової звітності забезпечується аудитом.

Метою аудиторської перевірки фінансової звітності є надання аудитором висновку про те, чи відповідає фінансова звітність в усіх суттєвих аспектах стандартам, які регламентують порядок підготовки і представлення фінансових звітів. За результатами аудиту складається аудиторський висновок про реальний фінансовий стан суб’єкта господарювання.

По наслідках проведеної аудиторської перевірки та аналізу, зроблені висновки та дані конкретні пропозиції щодо подальшої діяльності підприємства.

Однією із основних ознак правильності складання фінансової звітності є відповідність її положенням (стандартам) бухгалтерського обліку.

Запровадження національних стандартів бухгалтерського обліку передбачено Законом України “Про бухгалтерських облік та фінансову звітність в Україні”. Положення (стандарти) бухгалтерського обліку в процесі впровадження можуть конкретизуватися і доповнюватися іншими нормативними актами (інструкції, методики), зокрема це стосується складення фінансової звітності, об‘єднання підприємств та інші. Так, Законом передбачено що форми фінансової звітності підприємств (крім банків) і порядок їх заповнення встановлюється Міністерством фінансів України за погодженням із Державним комітетом статистики України. Форми фінансової звітності банків і порядок їх заповнення встановлюється Національним банком України за погодженням із Державним комітетом статистики України. Термін подання фінансової звітності встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Предметом дослідження даної дипломної роботи є аудит фінансової звітності і організація бухгалтерського обліку на підприємстві.

Фінансова звітність ? це бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період. Саме тому, ця інформація важлива, бо вона дає можливість приймати правильні управлінські рішення.

Метою дипломної роботи є узагальнення чітке викладення правильності ведення фінансової звітності, на основі нормативних актів (стандартів) та літературних джерел перевірити достовірність складання річної фінансової звітності ,виявити недоліки при її складанні, зробити фінансовий аналіз підприємства і внести конкретні пропозиції щодо покращення ведення обліку.

Об’єктом дослідження окреслених вище проблем є ПП «Аудит-експрес».

Відповідно до поставленої мети у дипломній роботі розв’язуються наступні завдання:

визначити поняття фінансової звітності як предмету дослідження, та дати характеристику основним її компонентам;

показати організацію бухгалтерського обліку на підприємстві;

розкрити значення і завдання фінансової звітності в сучасних умовах;

навести класифікацію фінансової звітності по найважливішим економічним ознакам;

на основі аудиту дати оцінку правильності складання фінансової звітності;

за допомогою основних фінансових показників дати оцінку фінансовому стану підприємства;

висвітлення методичних підходів до аналізу фінансової звітності;

вказати шляхи покращення і удосконалення процесу аудиту;

Відповідно до завдань, дипломна робота має наступну структуру:

-в першому розділі висвітлюється суть, значення фінансової звітності як інформаційної бази аналізу; методичні підходи до аудиту фінансової звітності;

- в другому розділі подається механізм проведення аудиту фінансової звітності на основі П(с)БО;

- третій розділ присвячений методиці проведення аудиту фінансової звітності та аналізу фінансового стану ПП«Аудит-експрес».

РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ АУДИТУ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ І ОРГАНІЗАЦІЇ ОБЛІКУ

1.1 Поняття і суть аудиту фінансової звітності підприємства

Фінансова звітність, згідно з Законом України “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні – це бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансовий стан , результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період. [18]

Фінансову звітність, відповідно до чинних Положень (Стандартів) бухгалтерського обліку, зобов’язані складати підприємства, об’єднання та організації, що перебувають на господарському розрахунку, мають самостійний баланс і є юридичними особами, включаючи створені на території України спільні підприємства.

Фінансова звітність підприємства складається з таких компонентів: балансу, звіту про фінансові результати, звіту про рух грошових коштів, звіту про власний капітал, приміток до фінансових звітів (табл. 1.1.).

Таблиця 1.1

Призначення компонентів фінансової звітності

Компоненти фінансової звітності | Зміст компоненту фінансової звітності | Використання інформації, що зазначена у компоненті фінансової звітності

1 | 2 | 3

1. Баланс | Відображається наявність економічних ресурсів, які контролюються підприємством на дату балансу | Для оцінка структури ресурсів підприємства, ліквідності та платоспроможності підприємства; прогнозування змін в економічних ресурсах, яке підприємство, ймовірно, контролюватиме в майбутньому.

2. Звіт про фінансові результати | Розкрито доходи і витрати, фінансові результати д-ті | Для проведення оцінка та прогнозування.

Продовження таблиці 1.1.

1 | 2 | 3

3. Звіт про рух грошових коштів |

Інформація про використання грошових коштів протягом звітного року |

Для оцінки та прогнозування операційної, інвестиційної та фінансової діяльності підприємства

4. Звіт


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23