У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МАГІСТЕРСЬКА РОБОТА

Банківське кредитування, як об`єкт обліку, аналізу і аудиту

на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магістра

ЗМІСТ

Вступ...…………………………………………………………………....2

Розділ 1. Сутність, класифікація і призначення кредитів комерційних банків в Україні………………………….……………………5

Класифікація і характеристика кредитних операцій. Джерела погашення кредитів………………………………...…………………………………5

Організація кредитного процесу. Етапи видачі кредитів……………15

Бухгалтерський облік операцій з видачі і погашення кредитів….….37

Висновок до I розділу…………………………………………………44

Розділ 2. Аналіз банківських кредитів………..……………………46

2.1 Аналіз діючого порядку формування банківського кредиту та його ціна……………………………………………………………………….46

2.2 Аналіз активних операцій банку і оцінка якості кредитного портфеля……………………………………………………………………….55

2.3 Аналіз прибутку банку від кредитної діяльності. Етапи контрольного супроводження кредитних кошті……...……………………………………………………………………64

Висновок до IІ розділу………………………………………………...76

Розділ 3. Внутрішньобанківські методи і системи забезпечення економічної безпеки в сфері кредитування…………..…………………..78

3.1 Використання економіко-математичних методів із метою удосконалення планування і прогнозування в банках…………………………………………………………………....…….78

3.2 Автоматизація бухгалтерських розрахунків по кредитах…….....84

3.3 Формування страхових резервів і резервних фондів………….....96

Висновок до IІІ розділу………………………..……………………...103

Висновки………………………………………………………………104Список використаних джерел………………………………………..108

Додатки……………………………………...…………………………111

Вступ

Актуальність теми .Інформаційні системи комерційних банків в Україні поступово перейшли від механізованої обробки до комплексної автоматизації, від централізованої до розподіленої обробки даних.

Переломним моментом у встановленні банківських комп’ютерних технологій став 1994 рік, коли міжбанківські розрахунки було переведено на без паперові технології, основу яких становить програмно – технологічний комплекс “Операційний день банку” (ОДБ), за межі банку інформація передається за допомогою спеціальних АРМ – АРМ підсистеми “Клієнт – банк”, АРМ НБУ (АРМЗ) та АРМ для виконання міждержавних розрахунків.

Система “Клієнт – банк” є складовою програм автоматизації банківської дяльності та джерелом надходження розрахункових документів через системи автоматизації банку (САБ) до системи електронних платежів Національного банку чи внутрішньої платіжної системи.

В основі вирішення проблеми ефективності управління банківською установою повинно бути забезпечення надійної інформаційної бази для прийняття управлінських рішень, а саме системи обліку і аналізу. Тому виникає необхідність у ґрунтовних наукових дослідженнях у області вирішення окремих методичних організаційних проблем, пов’язаних із веденням обліку і здійсненням аналізу.

Вагомий внесок у розвиток обліку і аналізу кредитних операцій банківських установ зробили вітчизняні вчені: Білуха М.Т., Бутинець Ф.Ф., Валуєв Б.І., Завгородній В.П., Кужельний М.В., Кузьмінський А.М., Лінник В.Г., Мних Є.В., Пушкар М.С., Рудницький В.С., Сопко В.В., Чумаченко М.Г., а також зарубіжні вчені: Безруких П.С., Друрі К., Ніколаєва С.А., Палій В.В., Хорнгрен А.Д., Яругова А. та інші.

Проте питання раціональної організації обліку і аналізу кредитних операцій з врахуванням сучасних ринкових умов розвитку, вимагають додаткових досліджень в області теоретичних і практичних питань методики та організації обліку і аналізу кредитних операцій.

Мета і завдання магістерської роботи. Метою дослідження є удосконалення теоретичних, методичних і організаційних засад обліку і аналізу кредитних операцій для забезпечення ефективного функціонування банківської установи.

Для досягнення мети поставлено такі завдання:

вивчити характеристику кредитних операцій та дослідити джерела погашення кредитів;

розглянути існуючі вимоги до організації кредитного процесу та етапи видачі кредитів;

визначити напрями діючої методики обліку операцій з видачі і погашенні кредитів;

проаналізувати діючий порядок формування банківського кредиту та його ціни;

визначити основні етапи контрольного супроводження кредитних коштів на основі проведеного аналізу прибутку банку і кредитної діяльності;

розглянути використання економіко-математичних методів для визначення напрямів удосконалення процесу управління банківською установою;

обґрунтувати напрями страхових резервів і страхових фондів банку та підвищення якості бухгалтерських розрахунків по кредитах на основі автоматизації обліку.

Обєктом дослідження є діюча система обліку і аналізу кредитних операцій банківської установи.

Предметом дослідження є методика організації системи обліку і аналізу кредитних операцій Ощадбанку. Івано-Франківське обласне управління ВАТ "Державний ощадний банк України" (в подальшому Управління) створено наказом Державного спеціалізованого комерційного Ощадного банку України від 2 січня 1992р. № 2-к і входить до єдиної системи Ощадбанку. Управління є відособленим госпрозрахунковим підрозділом Ощадбанку і здійснює свої функції на території Івано-Франківської області, має окремий баланс, який входить до консолідованого балансу Ощадбанку.

Управління від імені Ощадбанку здійснює наступні банківські операції:

касове обслуговування клієнтів;

перевезення грошово-валютних цінностей та інкасація грошових коштів;

відповідальне збереження цінностей клієнтів банку;

ведення рахунків клієнтів (резидентів) у грошовій одиниці України;

проведення операцій з касового виконання місцевого бюджету, ведення бюджетних рахунків клієнтів та рахунків місцевих позабюджетних фондів;

неторговельні операції з валютними цінностями;

залучення іноземної валюти на внутрішньому ринку України;

фінансування капітальних вкладень за дорученням власників або розпорядників інвестованих коштів;

купівля, продаж цінних паперів та операції з ними;

управління грошовими коштами та цінними, паперами за дорученням клієнтів;

купівля, продаж державних цінних паперів та операції з ними. Кредитування юридичних і фізичних осіб та фінансовий лізинг;

факторинг;

залучення депозитів юридичних осіб;

залучення депозитів фізичних осіб.

Методи дослідження ґрунтуються на застосуванні аналізу та синтезу, індукції та дедукції, аналогії та порівняння, абстрагуванні і конкретизації для виявлення закономірностей розвитку обліку і аналізу кредитних операцій.

Інформаційною базою дослідження є законодавчі, нормативні, інструктивні документи, наукові праці вітчизняних зарубіжних вчених, періодичні видання ,а також власноруч зібрані фактичні дані Ощадбанку.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у розробці рекомендацій і пропозицій щодо удосконалення організації і методики обліку і аналізу кредитних операцій.

У процесі проведеного дослідження отримано наступні результати яким характерна наукова новизна:

уперше:

розроблено методику обліку кредитних операцій із застосуванням економіко-математичних методів із метою їх прогнозування;

удосконалено:

– класифікацію кредитних операцій з урахуванням специфіки кредитних операцій;

– механізм формування банківського кредиту та оцінки якості кредитного портфелю;

набули подальшого розвитку:

– теорія організації кредитного процесу.

Практичне значення одержаних результатів полягає у використанні запропонованих у магістерській роботі теоретичних і практичних розробок з удосконалення обліку кредитних операцій, що дозволяє приймати управлінське рішення щодо підвищення рентабельності банківської установи.

Структура та обсяг роботи. Магістерська робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Робота містить 25 таблиць


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30