У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Вступ

Вступ

Актуальність теми. Перехід до ринкової економіки потребує від підприємства підвищення ефективності виробництва, конкурентноздатності продукції і послуг на основі впровадження досягнень науково-технічного прогресу, ефективних форм господарювання і управління виробництвом, активізації підприємництва і т.п. Важлива роль приділяється обліку та аналізу господарської діяльності підприємств. З його допомогою виробляються стратегія і тактика розвитку підприємства, обґрунтовуються плани й управлінські рішення, здійснюється контроль за їхнім виконанням,формується стратегічне прогнозування, виявляються резерви підвищення ефективності виробництва, оцінюються результати діяльності підприємства.

Економічний аналіз - це глибоке дослідження економічних явищ на підприємстві, тобто виявлення причин відхилення від плану і недоліків у роботі, розкриття резервів, їх вивчення, сприяння комплексному здійсненню економічної роботи і керуванню виробництвом, активний вплив на хід виробництва, підвищення його ефективності і поліпшення якості роботи.

Основна мета магістерської роботи – розглянути методи аналізу в системі прогнозування та прийняття управлінських рішень,їх облікове обгрунтування. У зв’язку з цим у магістерській роботі поставлені і вирішені такі задачі:

-вивчити і доцільно проаналізувати облікову політику діяльності підприємства, узагальнити систему прийняття управлінських рішень;

-окреслити необхідні напрями розробки пропозицій щодо прогнозування роботи суб’єкта господарювання;

-сформулювати конкретні висновки за предметом дослідження;

-обгрунтувати практично значимі пропозиції в системі прогнозування та прийняття управлінських рішень.

Методи дослідження. У магістерській роботі використовувались такі методи:

- системний аналіз, який призначений для деталізації і розчленування об’єкта дослідження на окремі важливіші складові елементи;

- синтез, який застосовується для узагальнення розрізнених аспектів методики формування прибутку ;

- аналогія - для дослідження відповідності вітчизняної системи обліку і характерної для зарубіжної практики;

- інформаційне моделювання (уявне і матеріальне) - для забезпечення дослідження нормативно-довідковими матеріалами;

- абстрагування-для формулювання узагальнених висновків на основі системного аналізу і синтезу теорії й практики організації системи облікового забезпечення формування прибутку;

- порівняння-для зіставлення даних підприємств у динаміці;

- групування-для визначення залежностей одних показників від інших;

- розрахунково-конструктивний – для обґрунтування пропозицій щодо формування прибутку;

- графічний-для наочного зображення результатів дослідження.

Наукова новизна отриманих результатів полягає в тому, що в роботі узагальнено і критично проаналізовано основну наукову і методичну літературу з обраної теми дослідження,обґрунтовано методику прийняття управлінських рішень.

Обсяг та структура роботи. Магістерська робота складається із вступу, трьох розділів, висновків і пропозицій, списку використаної літератури, додатків. Вона викладена на 137 сторінках, ілюстрована 7 таблицями, 14 рисунками та 7 додатками. Список літератури включає 70 найменувань.

У вступі викладено актуальність теми,основна мета,методи проведення дослідження,наукову новизну і її практичне значення.

У першому розділі ” Науково-теоретичні основи організації управлінського обліку ” розглядається економічна суть, роль обліку та управлінські аспекти господарської діяльності підприємства.

У другому розділі “ Облік та аналіз в системі розробки та прийняття управлінських рішень” досліджується методологія прийняття рішень, їх економічне обґрунтування. Окреслено основні напрями управлінського обліку у прийнятті раціональних рішень .

У третьому розділі “ Посилення впливу фінансового прогнозування на ефективність прийняття управлінських рішень ” розглядається економічне прогнозування, як необхідний і важливий науково-аналітичний етап процесу планування діяльності підприємства, прогнозуванню ефективних рішень.

Розділ І

Науково-теоретичні основи організації управлінського обліку

Облік – це, здійснюваний під час управлінської діяльності, процес здобування, обробки та систематизації відомостей про результати функціонування системи й реалізації виконавцями управлінських рішень та доручених їм завдань, виражених, як правило, кількісними показниками.

Поняття “облік” – дуже широке і використовується у різних сферах діяльності, у т. ч. і управлінні, де найчастіше під цією категорією розуміють статистичний, бухгалтерський та оперативно-технічний облік.

Статистичний облік – це процес збору та узагальнення показників щодо кількості характеристик суспільних явищ та процесів, тобто збираються та у встановленому порядку обробляються дані про стан системи. Бухгалтерський облік – це здобування даних про кругообіг, рух фінансових засобів, а також матеріалів і людських ресурсів у грошовому вираженні. Незважаючи на різноманітність об’єктів, що підлягають урахуванню, зазначений облік дає можливість формалізувати інформацію, перетворити її у форму чисел, таблиць, відомостей, тобто у співставимий вигляд.

Оперативно-технічний облік – це здобування даних для поточних та безпосередніх потреб управління про стан ресурсів, проблемні питання, стан виконання управлінських рішень тощо. Даний вид обліку дає інформацію про оперативний стан системи на кожний зазначений момент, і чим безперервніше та високоякісніше він здійснюватиметься, тим ефективніше використовуватимуться функції управління.

Оперативно-технічний облік постійно здійснюється у межах компетенції всіма органами ДПС України та їх структурними підрозділами. Разом з тим, найважливішими його складовими є: –

оперативний облік податків і зборів до бюджетів та державних цільових фондів; –

облік платників податків і зборів до бюджетів та державних цільових фондів.

Оперативний облік податків і зборів до бюджетів та державних цільових фондів передбачає: –

отримання податкових документів для проведення нарахувань податків та інших платежів у картках особових рахунків; –

відкриття особових рахунків платників податків; –

облік нарахувань податків та інших платежів; –

облік авансових платежів; –

облік надходжень податків та інших платежів до бюджетів та державних цільових фондів; –

автоматизований облік сплати податків і зборів; автоматизована обробка реєстрів кредитових документів установ банків відносно особових рахунків платників податків; забезпечення формування щоденних звітів про стан надходження платежів; –

облік відстрочок, розстрочок та скасування з податків та інших платежів;–

облік пільг щодо сплати податків і інших платежів;–

облік донарахованих сум за результатами документальних перевірок; –

облік фінансових санкцій, недоїмки та переплат, взаємозаліків, адміністративних штрафів; –

облік нарахування, сплати та стягнення пені; –

узгодження даних щодо надходження платежів до бюджетів та державних цільових фондів з фінорганами, відділеннями казначейства.

Процес управління передбачає своєчасне отримання менеджером достовірної інформації, необхідної для прийняття оптимальних рішень. Формування та надання такої інформації є головним


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28