У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Курсова робота - Облік запасів
47



Тема 3

Облік запасів

Поняття та оцінка запасів Документальне оформлення операцій і характеристика рахунків, призначених для обліку наявності та руху запасів Облік виробничих запасів Облік тварин на вирощуванні та відгодівлі Облік малоцінних і швидкозношуваних предметів Облік матеріалів і продуктів харчування Облік готової продукції Аналітичний облік запасів Інвентаризація запасів

1. Поняття та оцінка запасів

Для здійснення виробничо-господарської діяльності бюджетними установами використовуються товарно-виробничі запаси, які є найбільш важливою і значною частиною активів будь-якого підприємства.

Запаси - це оборотні активи у матеріальній формі, які належать установі та забезпечують її функціонування (або перебувають у процесі виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг) і будуть використані, як очікується, протягом одного року.

Запаси установ розподіляються на групи і включають наступні види (див. табл. 1).

Таблиця 1

Складові запасів

№ з/п | Групи запасів | Види запасів

1 | Виробничі запаси | Сировина і матеріали

Будівельні матеріали

Обладнання, конструкції та деталі до встановлення

Спецобладнання для науково-дослідних робіт за господарськими договорами

2 | Тварини на вирощуванні та відгодівлі | Молодняк тварин на вирощуванні

Тварини на відгодівлі

Птиця

Звірі

Кролі

Сім'ї бджіл

Доросла худоба, вибракувана з основного стада

Худоба, прийнята від населення для реалізації

3 | Малоцінні та швидкозношувані предмети | Малоцінні та швидкозношувані предмети, що перебувають на складі та в експлуатації

Малоцінні та швидкозношувані предмети спеціального призначення

4 | Матеріали і продукти харчування | Паливо

Матеріали для учбових, наукових та інших цілей

Запасні частини до машин і обладнання (які не можуть бути віднесені до основних засобів)

Продукти харчування

Медикаменти і перев'язувальні засоби

Господарські матеріали і канцелярське приладдя

Тара

Матеріали в дорозі

5 | Готова продукція | Готові вироби, виготовлені у виробничих (навчальних) майстеренях

Готова друкована продукція

6 | Продукція сільськогос-подарського виробництва | Продукція підсобних (навчальних) сільських господарств

Оцінка запасів. У бухгалтерському обліку установ запаси, в тому числі одержані та передані безоплатно в установленому чинним законодавством порядку, оцінюються за балансовою вартістю, яка поділяється на первісну вартість, справедливу та відновлювальну (див.рис. 1).

Рис. 1. Види балансової вартості запасів

Термін очікуваної експлуатації запасів встановлюється:

центральним органом виконавчої влади за відомчою підпорядкованістю установи;

установою самостійно в момент придбання запасів, якщо нормативні документи відсутні.

Оцінка запасів при надходженні.

До бюджетних установ запаси можуть надходити шляхом:

придбання за плату;

виготовлення власними силами.

Придбання запасів може здійснюватися за готівку (пізвітною особою) або шляхом безготівкового перерахування грошових коштів постачальнику -підприємству, що стало переможцем тендерних торгів.

Закупівля запасів може здійснюватися шляхом:

відкритих торгів;

торгів з обмеженою участю;

двоступеневих торгів;

запиту цінових пропозицій (котирувань);

закупівлі в одного постачальника (учасника).

З постачальником бюджетна установа укладає договір закупівлі товарів, робіт, послуг.

Придбані запаси зараховуються на баланс за первісною вартістю. Проте у бюджетних установах існують наступні особливості формування первісної вартості запасів.

Витрати, пов'язані з наймом транспорту для перевезення запасів, не включаються до первісної вартості придбаних запасів, а відносяться на видатки установи за відповідним кодом економічної класифікації видатків, за якими вони передбачені в кошторисі.

На збільшення первісної вартості не відноситься сума ПДВ, сплаченого при придбанні запасів. Залежно від джерела придбання ці суми відносяться:

на видатки установи за відповідними кодами економічної класифікації видатків (1131 "Предмети, матеріали, обладнання та інвентар", 1132 "Медикаменти та перев'язувальні матеріали", 1133 "Продукти харчування") - при придбанні запасів за рахунок коштів загального фонду;

до складу податкового кредиту - при придбанні запасів за рахунок спеціального фонду. При цьому суми ПДВ, сплачені при придбанні запасів, можуть бути віднесені бюджетною установою до складу податкового кредиту тільки в тому випадку, якщо вона зареєстрована як платник ПДВ. Якщо ж така установа не є платником ПДВ, то суми ПДВ відносяться на видатки за відповідними кодами економічної класифікації видатків.

Одним з джерел отримання запасів для бюджетних установ є благодійна допомога - безоплатно надані іншими установами, підприємствами товарно-матеріальні цінності.

Запаси, отримані бюджетною установою безоплатно, приймаються комісією, створеною відповідно до наказу керівника установи, до складу якої обов'язково повинні входити працівники бухгалтерії та представник вищої установи. Приймання цінностей відбувається шляхом їх перерахунку, зважування у присутності матеріально відповідальної особи. На прийняті матеріальні цінності комісія складає акт приймання, в якому вказуються найменування, кількість і вартість отриманих матеріальних цінностей за ринковими цінами на аналогічні їх види. Дані акту приймання є підставою для відображення в обліку запасів, що надійшли.

Первісною вартістю запасів, отриманих бюджетною установою безоплатно, є їх справедлива вартість.

Облік запасів, отриманих безоплатно, в бухгалтерії і матеріально відповідальними особами ведеться у загальному порядку, однак, окремо від запасів, придбаних установою за рахунок коштів загального фонду або спеціального фонду.

Оцінка запасів при вибутті. Бюджетні установи після безоплатного отримання запасів також повинні внести зміни до спеціального фонду кошторису доходів і видатків.

Матеріальні цінності зі складу бюджетної установи можуть відпускатися для використання у роботі чи для переробки на сторону.

Списання з балансу установ матеріальних цінностей здійснюється шляхом їх:

продажу;

безоплатної передачі;

ліквідації (на підставі акту).

Відпуск запасів для використання у роботі працівників бюджетних установ або на виробництво чи для продажу й іншої передачі здійснюється за балансовою вартістю або за середньозваженою собівартістю.

При застосуванні методу списання запасів за балансовою вартістю запаси списуються за вартістю, відображеною в балансі. При цьому вартість запасів, які вибули, визначається окремо щодо кожної одиниці запасів. Такий метод доцільно застосовувати при невеликій кількості запасів, що вибувають, коли можна легко відстежити, за якою вартістю такі запаси були зараховані на баланс. При цьому в установі має бути організовано індивідуальний облік кожного виду запасів.

Метод середньозваженої собівартості застосовується за наявності в установі великої кількості однотипних запасів, придбаних за різними цінами. Застосування цього методу потребує визначення середньозваженої собівартості щодо кожного виду запасів. При цьому обчислення середньозваженої собівартості запасів здійснюється періодично


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21