У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

З дисципліни «Облік і звітність в бюджетних установах»

На тему: «Склад і класифікація, облік доходів і видатків

у бюджетних установах»

План

Вступ………………………………………………………………………………………………3

РОЗДІЛ І. Склад і класифікація, облік доходів і видатків в бюджетних установах. ……………………………………………………………………………..4

1.1. Основи організації обліку доходів, витрат та видатків…………………....4

1.2. Склад і класифікація доходів………………………………………………..5

1.3.Склад і класифікація видатків……………………………………………….8

1.4. Нормативно-правова база бюджетного обліку …………………………..17

РОЗДІЛ ІІ: Характеристика діяльності бюджетної установи. …………..19

2.1. Загальна характеристика Професійно технічничного училища №15…...19

2.2 Фінансово – господарська діяльність ПТУ – 15…………………………...20

РОЗДІЛ ІІІ. Облік доходів і видатків бюджетної установи………………22

3.1. Організація обліку доходів ………………………………………………...22

3.2. Організація обліку видатків………………………………………………..32

 

Висновок………………………………………………………………………………………..43

 

Список використаних джерел ………………………………………………….45

Додатки …………………………………………………………………………………………47

Вступ

В Україні функціонують близько 40 тисяч установ та організацій різного профілю, які повністю або частково утримуються за рахунок державного чи місцевих бюджетів. Фінансово-господарська діяльність бюджетних установ характеризується низкою особливостей, які впливають на методику та організацію бухгалтерського обліку.

Бухгалтерський облік у бюджетних установах виконує свої конкретні задачі, має специфічні об’єкти, ведеться за окремим планом рахунків на балансі, який відрізняється від балансу госпрозрахункових підприємств та організацій. Зміни, що відбуваються в галузях невиробничої сфери за умов переходу до ринкової економіки, потребують адекватного нормативно-правового забезпечення в тому числі й бухгалтерського обліку.

Згідно з урядовою програмою реформування бухгалтерського обліку впроваджено нову економічну класифікацію видатків бюджетних установ, кошторис доходів і видатків, план рахунків і порядок його застосування, баланс та інші форми місячної і квартальної звітності.

В загальній системі бухгалтерського обліку бюджетних установ саме облік доходів і видатків є найскладнішим і найвідповідальнішим, про що, до речі, свідчить традиційна друга назва системи — бухгалтерський облік виконання кошторису доходів і видатків.

Загальні завдання організації бухгалтерського обліку до-ходів, видатків та витрат такі:

--- забезпечення якісних показників щодо процесу планування доходів і видатків майбутнього року;

--- побудова механізму своєчасного та достовірного фіксування інформації щодо отриманих доходів та здійснених видатків і витрат;

--- забезпечення безперервності інформаційних потоків щодо оперативних даних за зазначеними об’єктами обліку між бухгалтерською службою і апаратом управління установи в особі керівника;

--- формування робочої номенклатури економічної класифікації видатків;

--- розробка робочої номенклатури статей витрат;

--- забезпечення отримання достовірної інформації про результати виконання кошторису доходів і видатків.

Отже, питання організації обліку зазначених напрямків потребує найдокладнішої розробки й опрацювання.

РОЗДІЛ І. Склад і класифікація, облік доходів і видатків в бюджетних установах.

1. Основи організації обліку доходів, витрат та видатків. 

Доходи, видатки та витрати бюджетних установ є самостійними об’єктами обліку, проте в системі бухгалтерського обліку бюджетних установ розглядаються у взаємозв’язку, оскільки зв’язок між ними має причинно-наслідковий характер (додаток 1).

Доходи бюджетних установ мають специфічний характер: поділяються на доходи загального і спеціального фондів, порядок формування яких регулюється окремими нормативними актами щодо кожного. Видатки і витрати бюджетних установ відбивають, з одного боку, джерела їх забезпечення — зазначені фонди (загальний і спеціальний), а з іншого боку — характеризують дві економічні категорії, що визначають специфіку господарської діяльності бюджетних установ.

В загальній системі бухгалтерського обліку бюджетних установ саме облік доходів і видатків є найскладнішим і найвідповідальнішим, про що, до речі, свідчить традиційна друга назва системи — бухгалтерський облік виконання кошторису доходів і видатків. Отже, питання організації обліку зазначених напрямків потребує найдокладнішої розробки й опрацювання. Загальні завдання організації бухгалтерського обліку до-ходів, видатків та витрат такі:

-забезпечення якісних показників щодо процесу планування доходів і видатків майбутнього року;

-побудова механізму своєчасного та достовірного фіксування інформації щодо отриманих доходів та здійснених видатків і витрат;

-забезпечення безперервності інформаційних потоків щодо оперативних даних за зазначеними об’єктами обліку між бухгалтерською службою і апаратом управління установи в особі керівника;

-формування робочої номенклатури економічної класифікації видатків;

-розробка робочої номенклатури статей витрат;

-забезпечення отримання достовірної інформації про результати виконання кошторису доходів і видатків.

1.2. Склад і класифікація доходів .

Згідно з Бюджетним кодексом України доходи бюджету й бюджетних установ поділяються на доходи загального фонду та доходи спеціального фонду.

Загальний фонд бюджету охоплює всі до-ходи бюджету, крім тих, що призначені для зарахування до спеціального фонду. На рівні бюджетних установ до доходів загального фонду належать кошти, які надходять із загального фонду бюджету для виконання бюджетними установами своїх основних функцій.

До доходів спеціального фонду бюджету належать власні надходження бюджетних установ. Спеціальний фонд бюджетної установи — це кошти, які надходять із конкретною метою і використовуються на відповідні видатки за рахунок цих надходжень. Доходи спеціального фонду бюджетної установи складаються із власних надходжень бюджетних установ і доходів за іншими надходженнями спеціального фонду. Постановою Кабінету Міністрів України від 17.05.2002 № затверджено Перелік власних надходжень бюджетних установ, вимоги щодо їх утворення та напрямки використання.

Власні надходження бюджетних установ — це кошти, одержані бюджетними установами від надання послуг, виконання робіт, реалізації продукції чи здійснення іншої діяльності, з виконання окремих доручень, а також як гранти та дарунки (благодійні внески).

Власні надходження бюджетних установ поділяються на дві групи, кожна з яких формується за підгрупами.

Плата за послуги, що надаються бюджетними установами. Цю групу утворюють надходження від плати за послуги, що надаються бюджетними установами згідно із законами України та нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України. Вони мають постійний характер і обов’язково плануються в надходженнях бюджету. Група містить такі підгрупи.

1.1. Плата за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з функціональними повноваженнями.

Сюди належать кошти бюджетних установ, що надійшли як плата за послуги, надання яких пов’язане з виконанням основних функ-цій і завдань бюджетної установи, наприклад плата за навчання у вищих навчальних закладах; плата за надання інформаційних, рекламних


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15