У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Лабораторна робота - Касові операції
7



Лабораторна робота

Тема: Касові операції.

Мета: робота з касовими документами – прихідний та розхідний касові ордери, звіт касира а також виведення їх на друк.

Теоретичні відомості

У типовій конфігурації 1С:Бухгалтерия передбачено роботу з прибутковими і видатковими касовими ордерами, на підставі яких формують касову книгу. Всі касові документи, за допомогою яких ведуть облік руху коштів у касі, відображені в журналі Касса/Каса (рис. 2.1).

Рис. 2.1. Журнал Касса/Каса.

Для проведення прибуткових касових операцій (надходження грошей у касу) призначений документ Приходной кассовый ордер/Прибутковий касовий ордер (рис. 2.2), який автоматично формує бухгалтерські проведення. Цей документ дає змогу вводити кілька різних за змістом бухгалтерських операцій, які, до того ж, по-різному відображені в обліку. Для вибору операції слугує реквізит Вид операции/Вид операції, який може набувати одне з таких значень:

Приход денег из подотчета/Надходження грошей з підзвіту -внесення грошей до каси підзвітною особою. В кореспонденції з рахунком каси у цьому випадку є відповідні субрахунки рахунка 37.2 Расчеты с подотчетными лицами/Розрахунки з підзвітними особами; Оплата заказа покупателем/Оплата замовлення покупцем -внесення грошей до каси покупцем за відвантажений товар або як передоплата згідно з рахунком-фактурою. Кореспондентським рахунком буде рахунок 36 Расчеты с покупателями и заказчиками/ Розрахунки з покупцями і замовниками; Поступление денег из банка/Надходження грошей з банку -отримання готівки в банку від одного з поточних рахунків фірми. Кореспондентський рахунок –31; Прочие операции/Інші операції - надходження грошей до каси з будь-якого іншого джерела, кореспондентський рахунок може бути будь-яким.

Рис. 2.2. Документ Приходной кассовый ордер/Прибутковий касовий ордер.

Усі реквізити у діалоговому вікні документа Приходный кассовый ордер/Прибутковий касовий ордер розділені на декілька груп, виокремлених рамками.

У групі Касса/Каса потрібно вибрати касу з довідника Счета нашей фирмы/Рахунки нашої фірми і черговий номер прибуткового ордера. Документи програма нумерує автоматично. Кнопка "?" дає змогу переглянути в інформаційному рядку поточний залишок грошей у касі. В групі Аналитика, первое событие/Аналітика, перша подія містяться реквізити для вибору відповідного бухгалтерського рахунка, аналітики за ним і аналітики за ПДВ. Значення реквізиту Субконто/Субконто вибирають з довідника, однак залежно від типу операції, яку проводять, вибір відбувається або з довідника Сотрудники/Співробітники (у випадку внесення грошей підзвітною особою), або з довідника Счета нашей фирмы/Рахунки нашої фірми (у випадку одержання грошей з банку), або з довідника Контрагенти/Контрагенти (в інших випадках). У разі надходження грошей від покупця потрібно вибрати оплачуване замовлення. Для цього призначена кнопка "...", розташована у правій частині поля введення замовлення. Натискання на цю кнопку приводить до відкриття журналу Отбор заказов по контрагенту/Відбір замовлень контрагента. У цьому журналі відібрані тільки замовлення щодо вибраного в реквізиті Суб-конто/Субконто покупця, тому перед відкриванням журналу переконайтеся, що покупця вибрано.

Суми попереднього відвантаження, потрібні для правильного формування проведень, можна обчислити автоматично або безпосереднё задати вручну у діалоговому вікні документа. Щоб увести суму і ПДВ попереднього відвантаження, треба увімкнути можливість Указать сумму отгрузки вручную/Задати суму відвантаження вручну. Сума буде у тій валюті, для якої вибрано касу з ПДВ, тобто для каси в гривнях - це сума в гривнях. для каси в іноземній валюті - сума в іноземній валюті. Для операцій за валютною касою не треба зазначати ПДВ, бо це суперечить чинному законодавству, і можуть сформуватися неправильні бухгалтерські проведення.

Для реквізиту Издержка(Доход)/Видаток(Дохід) групи Валовые доходы/ расходы/Валові прибутки/видатки можливі три варіанти значень: "+" - зачислити операцію до валових доходів; "-" - зачислити операцію до валових видатків; "0" - не зачислювати ні до доходів, ні до видатків. Для реквізиту Субконто/Субконто значення вибирають з довідника і задають аналітику обліку валових доходів (видатків). У цій же групі з запропонованого списку вибирають значення реквізиту Вид прихода денег/ Вид надходження грошей.

Під час ведення бухгалтерського обліку за допомогою програми 1С:Бухгалтерия можуть виникати ситуації, коли Приходный ордер/Прибутковий ордер не повинен формувати проведень. Це трапляється, наприклад, у разі одержання готівки у банку з поточного рахунка, коли відповідні проведення формує документ Банковская выписка/Банківська виписка. Для того, щоб документ не формував проведень, треба увімкнути прапорець Только зарегистрировать/Тільки зареєструвати.

У діалоговому вікні введення документа є ще декілька реквізитів, які використовують для готування друкованої форми прибуткового касового ордера - Основание/Підстава, Приложение/Додаток, По документу/За документом і Кассир/Касир. Друкування документа можливе одним з двох варіантів: На бланк - дані друкуються на бланку прибуткового касового ордера (це бланк суворої звітності) або ж Ордер - заповнений бланк прибуткового касового ордера друкується повністю.

Видаткові операції з касою виконують за допомогою документа Расходный кассовый ордер/Видатковий касовий ордер. Робота з цим документом аналогічна до роботи з документом Приходной кассовый ордер/ Прибутковий касовий ордер.

Спеціалізований звіт Кассовая книга/Касова книга (рис. 2.3) складають на підставі введених у журнал Касса/Каса прибуткових і видаткових касових ордерів. Для формування цього звіту треба вибрати касу з довідника Счета нашей фирмы/Рахунки нашої фірми. Касову книгу можна отримати окремо для гривневої, доларової кас та ін. Якщо ж реквізит Касса/Каса діалогової форми налаштування параметрів звіту не заповнювати, то звіт буде сформовано за всіма касами у гривневому еквіваленті.

Рис. 2.3. Спеціалізований звіт Кассовая книга/Касова книга.

У діалоговому вікні введення параметрів звіту можна також визначити вид останнього аркуша касової книги: це звичайний аркуш чи останній аркуш місяця або року. Крім того, якщо за період звітності вибрати один день, то додатково можна визначити суму, сплачену з каси організації на зарплатню.

Готовий звіт дає інформацію про залишки на початок


Сторінки: 1 2