У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Лабораторна робота

Тема: Документальне оформлення операцій по обліку необігових активів.

Мета: вивчення документів, що супроводжують оприбуткування, списання, ліквідацію та реалізацію необігових активів на підприємстві.

Теоретичні відомості.

Список основних засобів, нематеріальних активів, необігових активів міститься в довіднику Необігові активи. Дані довідника використовують під час уведення документів і для ведення аналітики на рахунках 10-13, 18, 01. Трирівнева структура довідника дає змогу об'єднувати його елементи в різноманітні групи і підгрупи за різними ознаками.

Діалогове вікно редагування реквізитів елемента довідника має дві закладки. Кожний необіговий актив описують передусім видом, який вибирають у реквізиті Вид необігового активу. Цей реквізит однозначно визначає рахунки та методику обліку активу і може набувати таких значень: Основні засоби, Інші необігові матеріальні активи.

Потрібно також увести значення таких реквізитів: повна назва, первісна вартість, шифр, інвентарний номер, дата введення в експлуатацію, одини-ця вимірювання і рахунок обліку. Дата введення в експлуатацію вводиться автоматично під час проведення для цього необігового активу документа Введення в експлуатацію. Одиниця вимірювання для кожного елемента довідника може мати лише одне значення, на відміну від довідника ТМЦ. Рахунки обліку автоматично заповнюються під час вибирання виду необігового активу.

На закладці Додатково містяться реквізити, що визначають параметри нарахування зношеності необігових активів у бухгалтерському і податковому обліку.

У реквізитах Рахунок затрат і Вид затрат треба зазначити рахунок і аналітику затрат, на які будуть зачислені суми нарахованого зношення. У випадку належності активу виробничим фон-дам підприємства, коли нараховують зношення за матеріальним або нема-теріальним активом у податковому обліку, треба увімкнути прапорець Виробниче. Для такого об'єкта також потрібно зазна-чити, до якої групи податкового обліку він належить (для цього є група реквізитів Податковий облік), з метою визначення субрахунка позабалансового рахунка 03 (обігових засобів), де облікуватиметься балансова вартість об'єкта за податковим обліком.

Для відображення документів, пов'язаних з обліком необігових активів, призначений журнал документів Необігові активи і МШП.

З метою проведення операції надходження необігових активів в органі-зацію можна використати документ Прибуткова накладна, задавши в реквізиті документа Що оприбут-ковуємо значення 03, НМА та ін. необігові матер. активи або Інші необігові активи. Решта реквізитів документа заповнюють згідно з накладною постачальника.

Необігові активи не досить оприбуткувати за допомогою прибуткової накладної. Їх потрібно ввести в експлуатацію, бо тільки після цього вони будуть зараховані на баланс. Документ Введення в експлуатацію призначений саме для цього.

Діалогову форму документа Введення в експ-луатацію треба заповнювати від заголовної частини; передусім увімкнути можливість Введення в експлуата-цію необігових активів, що в групі реквізитів Облік не введених в експлуатацію ТМЦ. У цій же групі потрібно задати значення реквізиту Місце зберігання відповідно до місця подальшого розміщення необігових активів або вибрати матеріально-відповідальну особу, за якою вони будуть закріплені.

У групі реквізитів Параметри введення в експлуатацію обов'язково треба заповнити значення єдиного реквізиту Вид необігових активів.

Потрібний набір проведень у випадку введення необігового активу в експлуатацію (прийняття об'єкта на баланс, збільшення балансової вартос-ті основних фондів за податковим обліком та ін.) автоматично формується під час проведення документа Введення в експлу-атацію.

Операції, пов'язані з переведенням необігових активів з одного місця зберігання в інше, виконують за допомогою документа Переміщення. Крім формування відповідних бухгалтерських проведень, цей документ дає змогу оформити акт приймання-передавання необігових активів. Місця зберігання (звідки і куди передають) необігових активів задають в однойменних реквізитах діалогової форми документа шляхом вибирання з довідника Місця зберігання.

Якщо потрібно списати необіговий актив з огляду на моральне або фі-зичне зношення, ліквідацію його унаслідок надзвичайної ситуації, а також у випадку реалізації необігових активів, то використовують документ Ліквідація необігових активів. Діалогова форма документа для реквізитів заголовної частини має дві закладки: Основні та Додатково. Документ починають заповнювати з вибору значення реквізиту Вид ліквідації (списання або реалізація). У разі списання або реалізації ви-робничих активів можливе збільшення виробничих прибутків/видатків під-приємства. Аналітику рахунків валових прибутків/видатків і вид (ставку) ПДВ зазначають у відповідних реквізитах закладки Основні.

У випадку виведення з експлуатації основних засобів унаслідок їхньої ліквідації на закладці Додатково треба вибрати варіант ліквідації. Це забезпечить формування необхідних проведень з податко-вого обліку відповідно до чинного законодавства України. Тут також по-трібно визначити відповідну статтю затрат (аналітику рахунка 97.6 Списання необігових активів, у дебет якого списуватимуть залишкову вартість необігових активів). У разі продажу активів реквізити закладки Додатково мають такий са-мий вигляд і призначення, як і в документі Видаткова накладна.

У графі Необіговий актив табличної частини документа зазначають об'єкт, який підлягає зняттю з обліку (назву необіго-вого активу вибирають з відповідного довідника). Після вибору об'єкта автоматично будуть заповнені такі реквізити: місце зберігання об'єкта. його первісна вартість, нараховане зношення, кількісні залишки на рахун-ку обліку. А якщо документом оформляють реалізацію необігових активів, то в табличній частині додатково вводять ціну продажу.

Під час опрацювання документа Ліквідація необігових активів формуються потрібні бухгалтерські про-ведення. У тих випадках, коли це необхідно, списання балансової вартості виробничого матеріального активу, який ліквідують, виконують "червоним сторно" на відповідному рахунку, на якому облікована його балансова вартість. У разі списання або реалізації необігових активів, що належать групам 2 і 3, відбувається сторнування їхньої кількості на рахунках 03.2. 03.3. Підчас списання нематеріального активу його первісну вартість спи-сують з кредиту рахунка НА.1, а суми нарахованого зношення - з дебету рахунка НА.2.

Операції щодо ремонту і модернізації основних засобів відображені в обліку за допомогою документа Модернізація необігового активу, що дає змогу оформити акт


Сторінки: 1 2