У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

Склад, класифікація і завдання обліку необоротних активів в бюджетних установах

Зміст

Вступ.......................................................................................................................3

Розділ 1. Характеристика необоротних активів та їх відображення в

бухгалтерському балансі....................................................................5

1.1. Характеристика необоротних активів, їх зміст та класифікація......5

1.2. Відображення необоротних активів в буххгалтерському балансі...10

Розділ 2. Загальна характеристика діяльності Івано-Франківського

відділу житлових субсидій................................................................16

2.1. Загальна характеристика діяльності та аналітичної роботи Івано-

Франківського відділу житлових субсидій.........................................16

2.2. Аналіз фінансової діяльності Івано-Франківського відділу

житлових субсидій................................................................................19

2.3. Розрахунок кошторису доходів та видатків на оплату житлово-

комунальних послуг.............................................................................22

2.4. Динаміка фінансування та нарахування житлових субсидій

у 2004-2006рр.......................................................................................25

Розділ 3. Управління необоротними активами підприємства...................33

3.1. Зміст та основні напрями політики управління необоротними

активами підприємства………...........................................................33

3.2. Аналіз ефективності використання необоротних активів та

управління їх фінансуванням в Івано-Франківському відділі

житлових субсидій..............................................................................41

Висновок..............................................................................................................44

Список використаної літератури....................................................................46

Вступ

Облік — це процес, який складається з операцій спостереження, сприйняття, вимірювання та реєстрації фактів, явищ природи чи суспільного життя. Якщо процес обліку здійснюється над господарськими об'єктами, то такий облік називається господарським.

Господарський облік — це облік господарської діяльності підприємства, функціональної діяльності бюджетної установи, суспільства загалом, тобто це спостереження, сприйняття, вимірювання та реєстрація фактів, явищ та господарських процесів. Залежно від призначення облікової інформації господарський облік поділяють на:

·

оперативний;

·

статистичний;

·

бухгалтерський.

Оперативний облік провадиться безпосередньо на місцях здійснення господарських операцій (чисельність працівників, хід виконання плану тощо), у тому числі тих, які не можуть бути відображені іншими видами обліку.

Статистичний облік вивчає і контролює масові соціально-економічні та суспільні процеси, явища природи (перепис населення, використання робочого часу, працівників тощо).

Бухгалтерський облік – це система безперервного і взаємопов’язаного спостереження і контролю за господарською діяльністю підприємства, організації, установи з метою одержання про них точних і підсумкових даних.

На відміну від інших видів обліку, бухгалтерський облік забезпечує суцільну реєстрацію усіх господарських процесів на підставі документів первинного обліку. Облік є одним з найважливіших засобів отримання інформації і основою раціонального управління.

Метою ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства.

Бухгалтерський облік базується на документуванні усіх господарських процесів і проведення періодичних інвентаризацій. Забезпечує виявлення і мобілізацію резервів підприємства з метою зниження собівартості продукції (робіт, послуг).

Бухгалтерський облік в бюджетних установах покликаний забезпечувати систематичний контроль за виконанням кошторисів доходів та видатків установ, станом розрахунків з підприємствами, організаціями і працівниками цих установ, використанням матеріальних і грошових ресурсів та їх збереженням, має сприяти поліпшенню фінансово-господарської діяльності та розвитку соціальної сфери установ.

Метою даної курсової роботи є узагальнення, розширення й закріплення теоретичних основ бухгалтерського обліку, та зокрема обліку в бюджетних установах.

Об’єктом дослідження є склад, класифікація і завдання обліку необоротних активів в бюджетних установах.

Методи дослідження: описовий, порівняльний, структурний.

Структура роботи. Дана робота складається із вступу, трьох розділів, висновку, списку використаної літератури та додатку.

Розділ 1. Характеристика необоротних активів та їх відображення в бухгалтерському балансі

1.1. Характеристика необоротних активів, їх зміст та класифікація

Активи підприємства – це економічні ресурси підприємства у формі сукупних матеріальних цінностей, які використовуються в господарській діяльності з метою отримання прибутку.

Необоротні активи – сукупність майнових цінностей підприємства, які неодноразово беруть участь у процесі господарської діяльності та поступово переносять свою вартість на продукцію [8, c.108].

Необоротні (або фіксовані) активи менш ліквідні, ніж оборотні (поточні), призначені для використання протягом тривалого періоду часу. Вони важко реалізуються, тому що необхідний певний час та додаткові витрати.

Необоротні активи включають в себе [8, c.110]:

Нематеріальні активи - придбані права користування природними ресурсами, майном і об’єктами інтелектуальної власності.

Основні засоби являють собою засоби праці, що багаторазово використовуються в господарському процесі, не змінюючи при цьому свою матеріально-натуральну форму.

Інші необоротні активи, до яких належать:—

незавершене будівництво;—

довгострокові фінансові інвестиції, інші фінансові інвестиції;—

довгострокова фінансова заборгованість;—

відстрочені податкові кредити;—

інші необоротні активи.

Нематеріальні активи

Нематеріальні активи представляють вкладення коштів підприємства (його витрати) у нематеріальні об'єкти, що використовуються протягом довгострокового періоду в господарській діяльності та приносять прибуток [6].

До нематеріальних активів відносяться права користування земельними ділянками, природними ресурсами, патенти, ліцензії, "ноу-хау", програмне забезпечення, авторські права, монопольні права і привілеї (включаючи права на винаходи, патент, ліцензію на визначені види діяльності, промислові зразки, моделі, використання художньо-конструкторських рішень), організаційні витрати (включаючи плату за державну реєстрацію підприємства, брокерське місце і т.ін.), торговельні марки, товарні і фірмові знаки, ціна фірми.

За характером застосування нематеріальні активи схожі на основні засоби. Вони використовуються тривалий період, приносять прибуток, і з часом велика частина з них втрачає свою вартість. Особливістю нематеріальних активів є відсутність матеріально-речової структури, складність визначення вартості, невизначеність при виявленні прибутку від їхнього застосування. Оцінка нематеріальних активів відбувається за узгодженням сторін при їхньому внеску в статутний капітал на основі цін світового або внутрішнього ринку. У вартість нематеріальних активів входять покупна ціна, витрати, зв'язані з придбанням і приведенням у стан готовності цих активів. Вартість нематеріальних активів включається в собівартість продукції шляхом нарахування зносу.

Основні засоби

Основні засоби - це матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання в процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких становить більше одного року (або операційного циклу, якщо він триваліший за рік) [19, c.2].

До основних засобів належать власні та отримані на умовах фінансового лізингу об’єкти та орендовані цілісні майнові комплекси, а також інші необоротні матеріальні активи.

Життєвий цикл основних засобів складається з наступних етапів:

Ш

надходження - участь у виробничому
Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11